Ο Dr. Γιώργος Α. Σπηλιόπουλος, Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί λαπαροσκοπικά η παχυσαρκία με την ασφαλή μέθοδο "γαστρικό μανίκι".
.
Η χώρα μας διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Πολλοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε μία τέτοια κατάσταση ανεξέλεγκτου βάρους και πρώτα απ’ όλα ξεκινάνε από την παιδική ηλικία.
 
Το γαστρικό μανίκι είναι μία από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις παχυσαρκίας και θεωρείται ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην βαριατρική. Αυτό που συμβαίνει σε πρακτικό επίπεδο, είναι η αφαίρεση του θόλου, ενός δηλαδή μεγάλου μέρους του στομαχιού. Το αποτέλεσμα με λίγα λόγια; Ο περιορισμός της όρεξής σας για επιπλέον φαγητό!
.
Η επέμβαση γίνεται στο 90% λαπαροσκοπικά και θεωρείται πολύ ασφαλής.
.
Μερικά από τα σημαντικά πλεονεκτήματά της, είναι:
.
1.   Αποφυγή εμφύτευσης ξένων υλικών στον οργανισμό
.
2.   Ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι σοβαρών επιπλοκών στον οργανισμών
.
3.   Η μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς είναι καλή από την πρώτη στιγμή
.

.
Πως προκαλείται η απώλεια βάρους με το γαστρικό μανίκι;

.
•    Μειώνεται αισθητά η χωρητικότητα του στομαχιού.
.
•    Από την στιγμή που αφαιρείται ο γαστρικός θόλος, το άτομο μπορεί να μην πεινάει για ώρες, ακόμα και αν είναι νηστικό.
.
•    Το σχήμα του στομάχου αλλάζει, με αποτέλεσμα η εμφάνισή του να μοιάζει με έναν στενό σωλήνα και να καθυστερείται η διέλευση της τροφής.
.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν διαφυγή;
.
1.   Τραυματισμός στον οισοφάγο
.
2.   Αιμάτωμα στο στομάχι
.
3.   Ισχυρή στένωση στον γαστρικό σωλήνα
.
4.   Όταν ο ασθενής δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις μετεγχειρητικές οδηγίες
.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να μάθετε αν ανήκετε στους υποψήφιους για να κάνετε αυτήν την επέμβαση.
.
Μάθετε περισσότερα για την χειρουργική παχυσαρκίας σε αυτόν τον σύνδεσμο.
.
Dr. Γιώργος Α. Σπηλιόπουλος
Γενικός Χειρουργός
Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος
www.drspiliopoulos.gr
.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline