Η Dr. Μαρία Ψωμά MD, PhD, DU, Ιατρός - Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην "Ιατρική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας" στην Ιατρική Σχόλη Πανεπιστημίου Παρισιού (PARIS VI), αναφέρει στο Υγείαonline.gr, 6 άπλες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας.
.
Η αϋπνία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πάρα πολύς κόσμος, λόγο των ρυθμών της ζωής που έχουν αλλάξει.
.
Στο παρόν άρθρο διαβάστε πως μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας με 6 άπλες πρακτικές συμβουλές:
.
1.  Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το γεύμα
Η καφεΐνη καθυστερεί να αποβληθεί από τον οργανισμό σας μέχρι και 12 ώρες, έτσι ώστε μετά το μεσημεριανό καφέ μπορεί να έχετε διαταραχές στον ύπνο ή και αϋπνίες. Προτιμήστε τον ντεκαφεϊνέ και για το απόγευμα και μετά δοκιμάστε καλύτερα  τσάι ή χαμομήλι ή ζεστό γάλα το βράδυ. Και τα τρία θα σας βοηθήσουν στο να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
.
2.  Μειώστε τις μερίδες σας
Ο οργανισμός μας χρειάζεται ώρες για να χωνέψει μεγάλα γεύματα, πράγμα που καθιστά δύσκολο το να κοιμηθείτε. Κάνετε το κύριο γεύμα σας το μεσημέρι, και περιορίσετε το δείπνο σας σε λιγότερες από 500 θερμίδες. Επίσης  παραλείψτε τα πικάντικα τρόφιμα για να αποφύγετε καούρα, δυσπεψία, και πολύ-έντονα όνειρα.
.
3.  Ασκηθείτε νωρίς
Η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, αλλά η άσκηση 3 έως 4 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί στην πραγματικότητα να σας χαλάσει τον ύπνο.
.
4.  Αποφύγετε το ποτό το βράδυ
Όταν πίνετε το βράδυ αλκοόλ στην αρχή έχετε ένα αίσθημα χαλάρωσης που στη συνέχεια σας φέρνει υπνηλία. Μην σας εξαπατά όμως αυτό. Ο ύπνος σας το βράδυ δε θα είναι καλός. Τις περισσότερες φορές έχετε ανήσυχο ύπνο.
.
5.  Κλείσε την τηλεόραση
Τα  ηλεκτρονικά,  η τηλεόραση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα, εκπέμπουν ακτινοβολία που σας διεγείρει. Γι’ αυτό αποφύγετε τα τουλάχιστον μια ώρα πριν πάτε για ύπνο. Χρησιμοποιήστε το υπνοδωμάτιο για σεξ και ύπνο μόνο.
.
6.  Αποβάλλεται τη κακή συνήθεια του τσιγάρου
Όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό.
.
Dr. Μαρία Αθ. Ψωμά MD, PhD, DU
Ιατρός - Βιοπαθολόγος - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Μεταπτυχιακό στην "Ιατρική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας"
στην Ιατρική Σχόλη Πανεπιστημίου Παρισιού (PARIS VI)

www.psoma.gr
.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline