altΗ Σύλβα Σαρρή BSc, ΜΑ, Ψυχολόγος, Συμβουλευτική Ενηλίκων, Ζευγαριών, Γονέων, Απόφοιτη του Πανεπιστημίου Luton Αγγλίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί οι γονείς επιλέγουν να δώσουν στο παιδί τους ένα όνομα με ιδιαίτερη σημασία και δύναμη.

Μπορούσατε ποτέ να σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι το όνομα του παιδιού σας και πως με αυτό το μικρό «θεματάκι» μπορεί κρύβεται ολόκληρη ζωή; Ερευνητές από την Αμερική μελέτησαν την επίδραση της ψυχολογικής κατάστασης της γυναίκας ενώ ήταν έγκυος στην μετέπειτα εκδήλωση συμπεριφοράς του παιδιού της. Τοποθέτησαν ειδικά εργαλεία-τεστ στη κοιλιά της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα οποία λειτουργούσαν ως ανιχνευτές. Μπορούσαν να ανιχνεύσουν την ψυχολογική διάθεση της μητέρας ακόμα και από τους πρώτους πέντε μήνες! Διαπίστωσαν πως όταν η μητέρα ήταν αγχωμένη και αμφιθυμική το βρέφος παρουσίαζε υψηλά ποσοστά έντονου στρες! Όταν η μητέρα ήταν νευρωτική το ίδιο εκδήλωνε και το νεογνό. Ενώ αντίστοιχα όταν εκείνη βρισκόταν σε ήπια ψυχολογική κατάσταση και βίωνε μία ισορροπημένη ζωή χωρίς συμπλέγματα αυτό αποτυπωνόταν στο έμβρυο και αφού γεννιόταν το βρέφος εξελισσόταν σε ένα ήρεμο, ισορροπημένο και υγιές παιδί. Πώς όμως η παραπάνω έρευνα σχετίζεται με το όνομα του παιδιού;

Οι γονείς σχηματίζουν στο μυαλό τους την εικόνα του παιδιού πολύ πριν αυτό γεννηθεί αλλά και αφού γεννηθεί. Επιθυμούν το καλύτερο για το μικρό τους «διαμάντι» και αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να του δώσουν ένα όνομα με ιδιαίτερη σημασία και δύναμη. alt Πολλές φορές το όνομα των γιαγιάδων/παππούδων είναι το πρώτο πιθανό σενάριο και ακολουθεί κάποιο που να έχει απλώς ιδιαίτερη αξία για τους γονείς. Στην περίπτωση που οι γονείς επιλέγουν το όνομα του παππού ή της γιαγιάς πιθανώς θέλουν να τιμήσουν το άτομο αυτό ενώ παράλληλα συμβαίνει και κάτι άλλο. Με το όνομα το παιδί είναι πιθανό να «παίρνει» αυτόματα και όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με αυτό όταν οι γονείς πρωτο-σχημάτιζαν την εικόνα για το παιδί τους.

Για παράδειγμα αν οι γονείς θέλουν να ονομάσουν το παιδί τους «Αριστείδη» και στο μυαλό τους έχουν σχηματίσει μία εικόνα για το πως θέλουν να είναι στην πράξη το παιδί, δηλαδή με δυναμισμό, υπεύθυνο, σοβαρό κτλ, χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το συγκεκριμένο όνομα, τότε αυτό είναι πιθανό να συμβεί και στην πραγματικότητα.
alt
Πολλές φορές όμως δεν αρκεί μόνο το όνομα καθ’ αυτό για να καθορίσει τη ζωή ενός παιδιού όσο η συσχέτιση που κάνει το ζευγάρι την ώρα που αποφασίζει για το όνομα. Δηλαδή ο λόγος που επιθυμούν οι γονείς να δώσουν το συγκεκριμένο όνομα στο παιδί. Για παράδειγμα αν η μητέρα θέλει να δώσει το όνομα ενός προσώπου στο παιδί αξίζει να διερευνήσουμε τη σχέση που έχει/είχε η μητέρα με το πρόσωπο που δανείζεται το όνομα.

Και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς προσδίδουν στο παιδί χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να έχει στη ζωή του και έτσι με κάποιον αόρατο τρόπο προ-διαμορφώνουν το χαρακτήρα του.

Το σημαντικό είναι να μην θέσουν ως προϋπόθεση ότι το παιδί θα γίνει όπως το έχουν εκείνοι στο μυαλό τους αλλά όπως αυτό επιθυμεί. Και κυρίως χωρίς να πρέπει να εκτελέσει την υπόγεια εντολή «γίνε ένας σημαντικός άνθρωπος επειδή εμείς το θέλουμε, διαφορετικά δεν θα σε αγαπάμε και δεν θα σε αποδεχτούμε» η οποία θα στιγματίσει και θα τραυματίσει όλη τη ζωή του. alt
Αντί αυτού να λένε συνέχεια στο παιδί τους «είσαι πολύ σημαντικός/ή για εμάς ούτως ή άλλως και ανεξάρτητα από το τι θα κάνεις ή τι θα πετύχεις στη ζωή σου». Έτσι το παιδί αισθάνεται ότι οι γονείς το αγαπάνε χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μαθαίνει να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και αγάπη.

Σύλβα Σαρρή BSc, ΜΑ
Ψυχολόγος, Συμβουλευτική Ενηλίκων - Ζευγαριών - Γονέων
Απόφοιτη του Πανεπιστημίου Luton Αγγλίας
Μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου

www.silvasarri.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline