Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Σχέσεις
Εμφανίσεις: 1890
Ο Σταύρος Καρπουχτσής MSc, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Συμβουλευτική Ενηλίκων, Σχέσεων, Ζεύγους, αναφέρει στο Υγείαonline.gr, τα σημαντικά αποθέματα και τους παράγοντες που μπορούν να σώσουν μια σχέση, όταν αυτή κινδυνεύει να διαλυθεί. Οι κοινωνικοί επιστήμονες μέσα από την επισταμένη έρευνα και μελέτη της συμπεριφοράς προσπαθούν να διεξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς της κλινικής πράξης. Ένας από τους πλέον διαδεδομένους τομείς της κλινικής πράξης είναι και η θεραπεία- συμβουλευτική ζεύγους, η οποία γίνεται ολοένα συχνότερη για τις συντροφικές σχέσεις (σχέσεις χωρίς γάμο). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι αντλούμε μεγάλο κομμάτι της κλινικής πράξης από τα ερευνητικά δεδομένα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, ιδιαίτερα όταν αυτά συνοδεύονται και από την επαφή με τους πελάτες και την εμπειρία μαζί τους, τότε η διεξαγωγή των συμπερασμάτων για τη δράση μας είναι ακόμη πιο σημαντική. Παρακάτω θα παραθέσω αναλυτικά κάποια σημαντικά κατά τη γνώμη μου αποθέματα για τη σχέση του ζευγαριού: •    Εκτίμηση, σεβασμός.
•    Αναγνώριση της προσφοράς του συντρόφου σας.
•    Καταμερισμός των υποχρεώσεων της σχέσης.
•    Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και οι λύσεις που προκρίνονται προάγουν τη δυναμική της σχέσης.
•    Η έννοια της συγχώρεσης μέσα στα πλαίσια της σχέσης. Νομίζω ότι προσπαθώντας να συζητήσουμε και να αναστοχαστούμε τα παραπάνω σημαντικά αποθέματα μπορούμε να δούμε προβληματικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να επιλυθούν και να ενισχύσουμε τα ζευγάρια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά την περίοδο της κοινής ζωής τους. Ταυτόχρονα αναδεικνύονται κάποιοι βασικοί ευνοϊκοί  παράγοντες για τη διατήρηση και συνέχιση της σχέσης και ταυτόχρονα παράγοντες ενδυνάμωσης της ποιότητας της και μεγιστοποίησης της ικανοποίησης που αντλούν οι σύντροφοι από αυτήν. •    Χαμηλό επίπεδο φυσιολογικής λειτουργίας (την ώρα συζήτησης θεμάτων ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων)
•    Ικανότητα διατήρησης (κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης) υψηλότερου βαθμού θετικών έναντι αρνητικών συναισθημάτων.
•    Η αίσθηση του εμείς (είμαστε μαζί).
•    Διατήρηση της συμπάθειας.
•    Η έλλειψη αρνητικών σκέψεων για το σύντροφο. Στον αντίποδα από τα παραπάνω νομίζω ότι βασικά σημάδια παρακμής και ανησυχίας για τη σχέση είναι: Η περιφρόνηση, οι αμοιβαίες και συνεχείς προσβολές, η άρνηση, η απόσυρση και η κριτική. Σταύρος Καρπουχτσής MSc
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Συμβουλευτική Ενηλίκων - Σχέσεων - Ζεύγους

www.epilysi.com
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline