Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Σχέσεις
Εμφανίσεις: 2653

altΗ Αγγελική Κουβαρά, Ψυχολόγος Μ.SC, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας και Λογοθεραπείας "Ψυχή & Λόγος", με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί η ημέρα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ερωτευτούμε τους εαυτούς μας.

    
Καθώς η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει, στον καθένα μας γεννιούνται μέσα του διαφορετικά συναισθήματα.
    
Για έναν ερωτευμένο άνθρωπο αποτελεί μέρα χαράς, αισιοδοξίας, συντροφικότητας και ελπίδας. Ο κάθε ερωτευμένος περιμένει από τον σύντροφο του να τον εκπλήξει με κάτι το ιδιαίτερο αυτήν τη συγκεκριμένη μέρα.
    
Για έναν άνθρωπο που είναι χωρισμένος η μέρα αυτή ίσως να είναι πιο δύσκολη καθώς οι πληγές από την προηγούμενη σχέση του μπορεί να μην έχουν κλείσει ακόμα. Ναι, έχει δικαίωμα και να ζηλέψει ένα ευτυχισμένο ζευγάρι στον δρόμο. Γιατί πίσω από την ζήλεια κρύβεται η επιθυμία να ερωτευτεί και ο ίδιος και να ζήσει κάτι καλό.
    
Στην μοναξιά και στον πόνο ο άνθρωπος παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για την ζωή του. Ο χωρισμένος ή ο μοναχικός άνθρωπος έχει να μην μείνει στο "γιατί να είμαι μόνος" αλλά στο "τι θα κάνω για να αρχίζω να ερωτεύομαι τον εαυτό μου πρώτα". Και πραγματικά εάν δεν ερωτευτούμε τους εαυτούς μας πρώτα, γιατί να περιμένουμε ότι θα μας ερωτευτεί κάποιος;

Εάν δεν μπορούμε να αντέξουμε τον εαυτό μας μόνο στο σπίτι και να χαρούμε και δυο καλές στιγμές του, γιατί να περιμένουμε διαρκώς έναν άλλον να μας τραβήξει από την μιζέρια μας;
    
Εάν εμείς οι ίδιοι χαιρόμαστε την ζωή, είμαστε δημιουργικοί άνθρωποι και μπορούμε στο τέλος της ημέρας να καμαρώσουμε τον εαυτό μας, τότε έχουμε να ελπίζουμε ότι όποιος  βρεθεί μαζί μας μόνο κάτι καλό θα κερδίσει.
    
alt
Το σημαντικό δεν είναι να περιμένουμε κάποιον άλλον για να δώσει νόημα στην ζωή μας αλλά να αρχίσουμε από σήμερα να ερωτευόμαστε τους εαυτούς μας και την ζωή.

Ο κάθε σύντροφος να πιστεύει στη δυνατότητα ύπαρξης ευτυχίας στη ζωή, αλλά να μην περιμένει από κανένα να του την χαρίσει. Να επενδύει στη συντροφική ερωτική σχέση και επομένως να αναζητά τρόπους, που θα την ανανεώνουν.  Να αναδεικνύει τον - την σύντροφό του. Να μην αφήνουν τρίτους να τους καθορίζουν τη ζωή, αλλά και να μην κλειστούν σε μια αποστειρωμένη σχέση. Να φροντίζουν τα παιδιά τους, αλλά να μην παραμελούν τη σχέση τους.

Ο έρωτας είναι άθλημα που απαιτεί την διαρκή άσκηση. Διαφορετικά, η πορεία θα είναι φθίνουσα και επώδυνη. Όποιος έχει την ικανότητα να υπερασπίζεται την επιλογή του έρωτά του και δεν την χάνει στις πρώτες δυσκολίες, είναι αυτός που δικαιούται να πει ότι υπήρξε όντως.

Η μέρα αυτή ας είναι λοιπόν η αρχή όχι μόνο για να γιορτάσουμε, αλλά για να ερωτευτούμε ακόμα περισσότερο τους εαυτούς μας. Να αποφασίσουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε: Αυτοί που θα περιμένουμε από μια μέρα να μας ζωντανέψει ή άνθρωποι που μπορούν να χαίρονται την ζωή με χίλιους διαφορετικούς τρόπους;
    
Αγγελική Κουβαρά
Ψυχολόγος Μ.SC, Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας &
Λογοθεραπείας "Ψυχή & Λόγος"

www.psixikailogos.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline