Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Σχέσεις
Εμφανίσεις: 3646

Η Αγγελική Κουβαρά, Ψυχολόγος Μ.SC, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας και Λογοθεραπείας "Ψυχή & Λόγος", εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί η επιθυμία μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, μας οδηγεί σε λάθος επιλογές συντρόφων.
    
…Παίρνουμε αναβολή από τον έρωτα και τη δέσμευση, καθώς η λάθος επιλογή διασφαλίζει κατά κανόνα ανεξαρτησία.

Οι λάθος επιλογές που κάνουμε με αποτέλεσμα να μένουμε μόνοι υποφέροντας και ξαναβιώνοντας ιστορίες που συνεχώς τελειώνουν χωρίς τις περισσότερες φορές, να έχουν αρχίσει πραγματικά ποτέ.

Έχουμε να αναλογιστούμε αν παίρνουμε συνεχώς τον ίδιο ρόλο στις σχέσεις μας, εάν τυχαίνει να συναντάμε και να ερωτευόμαστε τους ίδιους "λάθος ανθρώπους" βάζοντας μας να υποψιαστούμε πως εμείς συμβάλλουμε σε αυτή την επανάληψη της ιστορίας. Εξ' άλλου, ας μη ξεχνάμε ότι οι επιλογές μας ορίζουν σ' ένα μεγάλο βαθμό και την ταυτότητά μας.
                       
•    Πόσο έχουμε αποφασίσει μέσα μας ότι θέλουμε να δεσμευτούμε σε σχέση;

•    Τι σημαίνει για μένα να έχω σχέση;

•    Είναι κάτι που μας πάει πιο πέρα, ή είναι μια φυλακή που μας περιορίζει την ελευθερία;

•    Τι σημαίνει γάμος;

•    Πως ήταν ο γάμος των δικών μου γονιών;

•    Αν ο γάμος είναι η στέρηση της ελευθερίας, τότε γιατί θα πρέπει κάποιος να το αποδεχθεί;

•    Αν η κοινή συντροφική ζωή δεν είναι ανώτερη από την μοναχική ζωή, τότε γιατί κάποιος θα πρέπει να επιλέξει να παντρευτεί;
                       

                       
Στο ζήτημα της επιλογής συντρόφου δεν ταιριάζει η υπομονή, η ανοχή και η ελεημοσύνη. Δεν μπορείς να επιλέξεις κάποιον επειδή τον λυπάσαι επειδή θέλεις να τον σώσεις, επειδή είσαι ο μόνος που τον αντέχεις.
                       
Ένας επεξεργασμένος άνθρωπος αναζητά συνοδοιπόρους που θα τον συνοδεύσουν στο απαιτητικό ταξίδι της ζωής. Έναν σύντροφο που θα μπορεί να τον οδηγήσει μέσα από την κοινή πορεία στην υπέρβαση της ατομικότητας του.

Ο άλλος δεν θα ναι ποτέ ο ίδιος γιατί: «Ότι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα. Ότι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα. Οδυσσέας Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος». Ο άλλος κάθε μέρα θα είναι ακόμα πιο συγκλονιστικός καθώς θα αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο πόσο ανεξάντλητος είναι.
                       
Αγγελική Κουβαρά
Ψυχολόγος Μ.SC, Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας &
Λογοθεραπείας "Ψυχή & Λόγος"

www.psixikailogos.gr
                       
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline