Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Σεξουαλική Υγεία
Εμφανίσεις: 10245
Η Εύη Κυράνα, Ψυχολόγος Υγείας, MSc, Ειδικευμένη σε Θέματα Σχέσεων και Σεξουαλικών Προβλημάτων, Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πότε θεωρείται γρήγορη η εκσπερμάτιση στον άνδρα και με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα ο ειδικός ψυχικής υγείας.
Κάθε άνδρας και γυναίκα έχει βιώσει μια ερωτική πράξη να ολοκληρώνεται πρόωρα, γιατί η εκσπερμάτιση έρχεται πιο γρήγορα από τη στιγμή που θα ήθελαν. Αυτό βέβαια δεν θεωρείται πρόβλημα όταν συμβαίνει περιστασιακά ή κάτω από ειδικές συνθήκες π.χ. στην αρχή μιας σχέσης ή ύστερα από σεξουαλική αποχή του άνδρα για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Όταν όμως η εμπειρία γίνεται μόνιμη, είναι λογικό να φέρει ένταση, προβληματισμό και ίσως τελικά αποφυγή σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, ποια είναι η διάρκεια από τη στιγμή της διείσδυσης έως την εκσπερμάτιση που θεωρείται πρόωρη;

Πολλές μελέτες έχουν καταγράψει τον χρόνο εκσπερμάτισης ανδρών με ή χωρίς πρόβλημα Τρεις από αυτές δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Sexual Μedicine»: Η πρώτη (2005) έγινε σε 4 ευρωπαϊκές χώρες και έδειξε πως ο μέσος χρόνος εκσπερμάτισης των ανδρών είναι 5,4 λεπτά.

Η δεύτερη στις ΗΠΑ (2006), έδειξε σε δείγμα 1.500 ανδρών πως ο μέσος χρόνος διάρκειας των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν 1,8 λεπτά και των ανδρών χωρίς πρόβλημα 7,3 λεπτά. Ωστόσο, υπήρχαν άνθρωποι που μπορούσαν να διαρκέσουν έως και 25 λεπτά, αλλά ισχυρίζονταν πως είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση!

Στην τρίτη μελέτη (2007) που περιελάμβανε μόνο άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, καταγράφηκε πως το 90% εκσπερμάτιζε σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής πρόσφατα πρότεινε να υιοθετηθεί το διάστημα μικρότερο τους ενός λεπτού, ως κριτήριο για τον ορισμό της πρόωρης εκσπερμάτισης. Αν και το κριτήριο αυτό παρέχει μια αντικειμενική αξιολόγηση, ενέχει τον κίνδυνο να παραμεληθεί η σημασία της προσωπικής εμπειρίας.

Για παράδειγμα, ένας άνδρας που εκσπερματίζει σε 2 λεπτά αλλά βιώνει έντονη δυσαρέσκεια ή το διάστημα δεν είναι επαρκές για τη σύντροφο, θα λέγαμε ότι δεν πρέπει να του προσφερθεί θεραπεία; Επίσης, ένας άνδρας που εκσπερματίζει σε λιγότερο από 1 λεπτό, αλλά είναι ευχαριστημένος διότι αφιερώνει πολύ χρόνο στα προκαταρκτικά, θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία;

Παρά τις επιμέρους διαφορές, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στις εξής αρχές:

• Όταν η διάρκεια έως την εκσπερμάτιση βιώνεται ως πρόβλημα, το ζευγάρι πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό.

• Όσο πιο σύντομα το ζευγάρι απευθυνθεί σε ειδικό τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.

• Οι ψυχολογικές θεραπείες (sex therapy) είναι σήμερα οι πλέον αποτελεσματικές, ενώ η φαρμακευτική βοήθεια συνεπικουρεί.

Τα αίτια και η θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης

Οι μελέτες για τα αίτια του προβλήματος δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ωστόσο, είναι πλέον ξεκάθαρο πως το άγχος έχει σημαντική επίδραση στο πρόβλημα. Ωστόσο, παρά το ότι δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει τα ακριβή αίτια, έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με διάφορους τρόπου ανάλογα με την βαρύτητα και τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου ή ζευγαριού. Στα πλαίσια της θεραπείας ο άνδρας και αργότερα το ζευγάρι εκπαιδεύεται σε κάποιες ασκήσεις που βοηθούν στο να αυξηθεί ο έλεγχος που ασκείται πάνω στην εκσπερμάτιση. Το ζευγάρι πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων, που ‘κόβεται και ράβεται' στις ανάγκες κάθε ζευγαριού. Οι ασκήσεις γίνονται στο σπίτι του ζεύγους, και κατά την διάρκεια των συνεδριών ο ειδικός αξιολογεί την πορεία, τυχόν δυσκολίες και προβλήματα που προκύπτουν, ώστε να μπορέσει το ζευγάρι να φτάσει στον επιθυμητό στόχο. Οι ασκήσεις έχουν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας όταν γίνονται χωρίς την συστηματική καθοδήγηση από ειδικό. Επιπλέον, οι ασκήσεις έχουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυαστούν με κάποιες τεχνικές της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας. Σε αυτή τη περίπτωση ο ειδικός εμπλουτίζει τις συνεδρίες με τεχνικές που βοηθούν τον άνδρα να μειώσει το άγχος που αισθάνεται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, ο ειδικός, σε κάποιες περιπτώσεις θα εκτιμήσει και την ανάγκη για φαρμακοθεραπεία, που κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύσει το πρόγραμμα των ασκήσεων.

Εύη Κυράνα
Ψυχολόγος Υγείας, MSc
Ειδικευμένη σε Θέματα Σχέσεων και Σεξουαλικών Προβλημάτων
Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

www.kyrana.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline