Εκτύπωση
Κατηγορία: Εγκυμοσύνη και Τοκετός
Εμφανίσεις: 3302

altΟ Δρ. Γεράσιμος Αρσένης, Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρουργός - Γυναικολόγος, Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί παρουσιάζεται ο σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο και πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης είναι ο διαβήτης που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υποχωρεί μετά τον τοκετό. Σ’ ένα ποσοστό περίπου 3%, δηλαδή 3 στις 100 εγκύους θα παρουσιάσουν αυτό τον τύπο του διαβήτη.

Θα πρέπει να τονιστεί από την αρχή πως εάν ο διαβήτης δεν ρυθμίζεται με δίαιτα, τότε το μόνο φάρμακο που χορηγείται είναι η ινσουλίνη. Η διάγνωση του διαβήτη της εγκυμοσύνης είναι πάρα πολύ δύσκολη και πρέπει να γίνει από τον ειδικό.

Κάθε γυναίκα που μένει έγκυος πρέπει να ελέγχεται για διαβήτη εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και γι’ αυτό πρέπει να ελέγχονται όλες. Ένας απλός τρόπος είναι κατά τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας και τη λήψη τροφής, λήψη 50 γραμμαρίων γλυκόζης και προσδιορισμός σακχάρου αίματος μια ώρα μετά. Αν σάκχαρο αίματος είναι επάνω από 140 mg/dl τότε πρέπει να γίνει πλήρης καμπύλη γλυκόζης από το στόμα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. alt
Ίσως όλες οι έγκυοι ή αν θέλετε οι έγκυοι υψηλού κινδύνου πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη εγκυμοσύνης, γιατί είναι μια κατάσταση που αν διαγνωστεί έγκαιρα και δοθεί κατάλληλη θεραπεία μηδενίζονται οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το παιδί.

Μετά τον τοκετό δεν πρέπει να ξεχνά πως θα κάνει μια καμπύλη γλυκόζης σε 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, για να επιβεβαιώσει πως ο διαβήτης υποχώρησε. Κάθε γυναίκα που παρουσιάζει διαβήτη στην εγκυμοσύνη να θυμάται πως έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη αργότερα στη ζωή της. Κάθε χρόνο 5 % των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ποιες γυναίκες είναι αυξημένου κινδύνου να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης;

Όλες οι γυναίκες που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Προηγούμενη κύηση με διαβήτη εγκυμοσύνης 2. Προηγούμενη παλίνδρομη κύησης σε οποιοδήποτε μήνα εγκυμοσύνης 3. Προηγούμενες εγκυμοσύνες με υπέρβαρα παιδιά 4. Προηγούμενες εγκυμοσύνες με συγγενείς ανωμαλίες ή υδράμνιο 5. Τυχαία ανεύρεσης γλυκοζουρίας ή σάκχαρο νηστείας πάνω από 105mg/dl 6. Προηγούμενη παθολογική σακχαραιμική καμπύλη ανεξάρτητα εγκυμοσύνης 7. Υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 8. Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη 9. Μεγάλη ηλικία της υποψήφιας μητέρας (35 ετών και άνω) 10. Πολύτοκες (περισσότεροι από 5 τοκετοί)

Μπορεί να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 1 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρές αλλά μπορεί να εκδηλωθεί τύπου 1 σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να είναι γνωστή η αιτιολογία. alt
Όταν αναπτύξω σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης σε μια κύηση θα εκδηλωθεί και στις επόμενες εγκυμοσύνες;

Οι πιθανότητες είναι αρκετά μεγάλες και γι’ αυτό είναι απόλυτη ένδειξη ο έλεγχος στις επόμενες εγκυμοσύνες.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε:

Προγραμματισμένες εγκυμοσύνες γυναικών με προΰπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτη, ιδανική ρύθμιση και συστηματική παρακολούθηση πριν τη σύλληψη, κατά το στάδιο της οργανογένεσης, τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον τοκετό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα της μητέρας, του εμβρύου και του νεογνού.

Έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης κάθε εγκύου, ταχεία διάγνωση και έγκαιρη έναρξη θεραπείας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε πρόληψη της μακροσωμίας και των άλλων επιπλοκών που αφορούν στη μητέρα και το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρουργός - Γυναικολόγος
Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα
www.dr-arsenis.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline