Ο Θεόδωρος Β. Σακελλαρίου MD PhDc, Ειδικός Καρδιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, όλα - όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας.

   
Έχετε συχνά ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών, θωρακικούς πόνους; Είστε αγχώδης χαρακτήρας; Σα έχουν πει ότι έχετε ένα φύσημα; Μήπως είναι στιγμή να ελέγξετε αν έχετε πρόπτωση μιτροειδούς;
      
Η μιτροειδής βαλβίδα βρίσκεται μεταξύ του αριστερού κόλπου και της αριστερής κοιλίας. Κατά τη διαστολή της καρδιάς ανοίγει η μιτροειδής βαλβίδα και οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες περνάει από τον αριστερό κόλπο και γεμίζει την αριστερή κοιλία. Αντιστρόφως κατά τη συστολή κλείνει η μιτροειδής και το αίμα εξωθείται με δύναμη από την αριστερή κοιλία προς την αορτή και τις αρτηρίες. Πρόπτωση της μιτροειδούς σημαίνει ότι κατά την συστολή αντί να είναι σε ορισμένη θέση ερμητικά κλειστή η βαλβίδα, αυτή επειδή οι ιστοί της είναι χαλαροί, μυξωματώδεις ή με περίσσεια ιστού, «πομπάρει», προβάλλει προς τα πίσω μέσα στον αριστερό κόλπο.
    
Τώρα η κλειστή βαλβίδα, ως ακριβώς μια πόρτα χαλασμένη, μπορεί να «μπάζει» αντίθετο ρεύμα αίματος από την αριστερή κοιλία.
        
Η πρόπτωση είναι συχνό εύρημα στο γενικό πληθυσμό (2-5%) και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει εξ αρχής (είναι πρωτοπαθής) σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα νόσων του συνδετικού ιστού όπως το σύνδρομο Marfan κ.α.
        
Πολλοί άνθρωποι με πρόπτωση μιτροειδούς δεν έχουν συμπτώματα. Ο γιατρός τους θα την ανακαλύψει στη διάρκεια της εξέτασης, από το χαρακτηριστικό «κλικ» και το φύσημα που θα διαπιστώσει κατά την ακρόαση της καρδιάς.
    
Μερικοί άνθρωποι με πρόπτωση μιτροειδούς έχουν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών, ζάλη ή λιποθυμία. Αν και αυτά συμπτώματα μερικές φορές εκδηλώνονται σε άτομα με πρόπτωση, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μην οφείλονται στην πρόπτωση.
    
Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι καν πάθηση. Σε ένα μικρό ποσοστό συνδέεται είτε με πρόκληση ανεπάρκειας μιτροειδούς είτε με αρρυθμίες, ο βαθμός της σοβαρότητας των οποίων καθορίζει και το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης.
    

   
Η προληπτική αντιβιοτική αγωγή πριν από κάθε αιματηρή επέμβαση έστω και αν αυτή ήταν οδοντιατρική, εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα απαραίτητη από το σύνολο των καρδιολόγων. Στις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC), για την λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, η σύσταση αυτή έχει αφαιρεθεί καθώς δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική.
    
Στις σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας της βαλβίδας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση (βαλβιδοπλαστική), ή την αντικατάστασή της. Ανάλογα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της βαλβίδας γίνεται επιδιόρθωση αυτής ή αντικατάστασή της με μεταλλική. Τελευταία εξελίσσεται και τεχνική διαδερμικής επιδιόρθωσης της βαλβίδας (Mitral clip).
    
Είναι προφανές ότι χρειάζεται τακτικός κλινικός και απεικονιστικός επανέλεγχος από τον καρδιολόγο, ο οποίος θα καθορίσει τη συχνότητα και την έκταση του ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
    
Συμπερασματικά, η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας είναι καλής πρόγνωσης. Φυσικά όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Έτσι, ο καρδιολόγος θα εκτιμήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα δώσει τις ανάλογες πληροφορίες και οδηγίες στον πάσχοντα που έχει πρόπτωση μιτροειδούς.
    
Θεόδωρος Β. Σακελλαρίου MD PhDc
Ειδικός Καρδιολόγος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.cardio-ampelokipoi.gr
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline