Εκτύπωση
Κατηγορία: Καρδιά και Υγεία
Εμφανίσεις: 3700

altΗ στεφανιαία αγγειογραφία, είναι η πλέον ακριβής μέθοδος για την διάγνωση και αξιολόγηση της νόσου των στεφανιαίων αγγείων (Coronary Artery Disease-CAD). Η στεφανιαία αγγειογραφία, χρησιμοποιείται για τον ακριβή εντοπισμό και τον βαθμό σοβαρότητας της CAD.

Κατά την διάρκεια της στεφανιαίας αγγειογραφίας, εισάγεται μέσω του δέρματος ένας μικρός καθετήρας, με διάμετρο 2-3 χιλιοστά, μέσα σε μία αρτηρία του βραχίονα ή της περιοχής των βουβώνων. Στη συνέχεια και με την βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος, ο καθετήρας προωθείται προς την είσοδο των στεφανιαίων αρτηριών, τα οποία, όπως είναι γνωστό, είναι τα αγγεία που παρέχουν αίμα στην ίδια την καρδιά.

Στη συνέχεια, εγχύεται μία μικρή ποσότητα σκιαγραφικού υλικού (ένα ειδικό διάλυμα, το οποίο περιέχει ιώδιο), σε κάθε στεφανιαία αρτηρία,με την βοήθεια του οποίου γίνεται ορατό όλο των σύστημα των στεφανιαίων αρτηριών.

Οι εικόνες που παράγονται με τον τρόπο αυτό, ονομάζονται αγγειογράφημα. Οι αγγειογραφικές εικόνες, αποκαλύπτουν με ακρίβεια την έκταση και την σοβαρότητα των πιθανών αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων.
 
Η στεφανιαία αγγειογραφία, πραγματοποιείται με την χρήση τοπικής αναισθησίας καθώς και χορήγησης ελαφράς καταστολής και γενικά είναι ανεκτή από τον ασθενή. Διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.
 Μετά την διαδικασία, ο καθετήρας αφαιρείται και η αρτηρία συρράπτεται ή τοποθετείται συμπίεση, για αποφυγή αιμορραγίας.

Επειδή η στεφανιαία αγγειογραφία είναι μία επεμβατική εξέταση, υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, αλλά στα χέρια ενός πεπειραμένου ιατρού, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός(αρκετά χαμηλότερος από το 1%).
 
Οι θεραπευτικές πληροφορίες που αποκτώνται από το αγγειογράφημα, είναι εξαιρετικά πολύτιμες έναντι του ελάχιστου κινδύνου που συνεπάγεται η πραγματοποίηση της αγγειογραφίας. alt
Για τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή στηθάγχη ή έμφραγμα μυοκαρδίου, ή για εκείνους οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλες, μη επεμβατικές καρδιολογικές εξετάσεις με εμφανή παθολογικά αποτελέσματα, το αγγειογράφημα θα βοηθήσει τον γιατρό στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την χορήγηση φαρμάκων, την αγγειοπλαστική με «μπαλονάκι», την εφαρμογή stent στα στεφανιαία, την αφαίρεση του αθηρώματος, ή την εγχείρηση παράκαμψης των στεφανιαίων (bypass).
 
Το αγγειογράφημα των στεφανιαίων, είναι το μόνο τεστ, το οποίο επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό της έκτασης και της σοβαρότητας της CAD, ώστε να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις στην επιλογή της θεραπευτικής αγωγής.       

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline