Εκτύπωση
Κατηγορία: Καρδιά και Υγεία
Εμφανίσεις: 3151

altΗ λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου, απαιτεί μια συνεχή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης, μέσω της ροής του αίματος. Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή του αίματος σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου, γεγονός το οποίο οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή οξυγόνου και πρόκληση θανάτου στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αυτή η ροή του αίματος, μπορεί να διαταραχθεί με διάφορους τρόπους:

•     Στένωση των μικρών αρτηριών (αρτηριδίων) εντός του εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικά έμφρακτα, που οδηγούν σε νέκρωση μικροσκοπικών περιοχών του εγκεφαλικού ιστού.

•     Η σκλήρυνση των αρτηριών του εγκεφάλου (αρτηριοσκλήρυνση). Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί ένα τμήμα της πλάκας που έχει σχηματιστεί εντός της αρτηρίας, λόγω της εναπόθεσης χοληστερόλης, να αποσπασθεί και να αποφράξει την μεγάλη αρτηρία. Τότε τα συμπτώματα είναι πολύ βαρύτερα από ότι προηγουμένως, αφού οι μεγάλες αρτηρίες του εγκεφάλου παρέχουν αίμα σε όλα τα κρίσιμα κέντρα (κινητικότητας, αισθήσεις, λόγου κ.λπ.)

•     Εμβολή του εγκεφάλου. Σε μερικές περιπτώσεις, ένας θρόμβος (πήγμα αίματος), σχηματίζεται εντός της καρδιάς και υπάρχει πιθανότητα να ταξιδέψει μέσω της ροής του αίματος μέχρι τον εγκέφαλο, όπου προκαλεί εμβολή. Η πιο συνηθισμένη αιτία για το σχηματισμό θρόμβου εντός της καρδιάς είναι οι καρδιακές αρρυθμίες.

Ρήξη μιας αρτηρίας (αιμορραγία) Η συχνότερη αιτία για την δημιουργία αιμορραγίας στον εγκέφαλο, είναι η μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση. Άλλες καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν εγκεφαλική αιμορραγία, είναι τα ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες (arteriovenous malformations/AVM), οι οποίες αποτελούν μια μη φυσιολογική συσσώρευση μικρών και λεπτών αιμοφόρων αγγείων τα οποία είναι εύκολο να υποστούν ρήξη. Το αίμα, αφού εξέρχεται από τα αγγεία, προκαλεί επί πλέον μεγάλο ερεθισμό στον εγκέφαλο, δημιουργώντας εγκεφαλικό οίδημα. Το οίδημα και η συσσώρευση του αίματος, αυξάνει την πίεση εντός του κρανίου και προκαλεί περαιτέρω σοβαρές βλάβες, πιέζοντας τον εγκέφαλο εκ των έσω προς το οστέινο κρανίο, με αποτέλεσμα, περαιτέρω μείωση της ροής του αίματος προς τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Τι είναι η υπαραχνοειδής αιμορραγία;

Είναι η συσσώρευση αίματος, κάτω από την αραχνοειδή μεμβράνη, η οποία καλύπτει τον εγκέφαλο. Στη περίπτωση αυτή, το αίμα προέρχεται από ένα αγγείο το οποίο έχει ραγεί. Συχνά αυτή η αιμορραγία προέρχεται από κάποιο ανεύρυσμα. Η υπαραχνοειδής αιμορραγία, προκαλεί συνήθως ένα ξαφνικό έντονο πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, μη ανοχή του φωτός και  δυσκαμψία στον αυχένα. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναγνωριστεί και θεραπευθεί εγκαίρως, μπορεί να συμβούν πολύ σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα, όπως, κώμα και εγκεφαλικός θάνατος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι πιο συνήθεις παράγοντες κινδύνου για το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι:

•     Η υψηλή αρτηριακή πίεση

•     Το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης

•     Το κάπνισμα

•     Ο διαβήτης

•     Η μεγάλη ηλικία alt

Επιπλέον, εκτός των ανωτέρω, διάφορες παθήσεις της καρδιάς, όπως η κολπική μαρμαρυγή, ο ανοικτός αρτηριακός πόρος και διάφορες παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς, μπορεί να αποτελέσουν αιτία για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε μικρότερες ηλικίες (κάτω των 50 ετών), λιγότερο συχνοί παράγοντες κινδύνου μπορεί να θεωρηθούν διάφορες ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη ή οι αμφεταμίνες.

Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου υφίσταται γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί μια σπάνια κατάσταση η οποία ονομάζεται ομοκυστινουρία, κατά την οποία κυκλοφορούν στο οργανισμό υπερβολικά επίπεδα μιας χημικής ουσίας, η οποία ονομάζεται ομοκυστίνη. Οι ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν κατά πόσο η μη κληρονομική παρουσία υψηλών επιπέδων ομοκυστίνης, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι είναι το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο;

Πρόκειται για ένα πολύ ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο διαρκεί λιγότερο από την 24 ώρες και προκαλείται από μειωμένη παροχή αίματος. Τις περισσότερες φορές, προκαλείται από ένα μικρό θρόμβο. Σπανίως, μπορεί να οφείλεται σε μικρο-αιμορραγία. Μερικά παροδικά ισχαιμικά επεισόδια εξελίσσονται αργά, ενώ άλλα πολύ γρήγορα. Αν ο θρόμος  έχει αποφράξει το αγγείο το οποίο παρέχει αίμα προς τον αμφιβληστροειδή του ματιού τότε μπορεί να προκληθεί παροδική απώλεια της όρασης. Εάν ο θρόμβος έχει προκαλέσει απόφραξη της καρωτίδος η οποία παρέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στον εγκέφαλο, αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα προβλήματα στην κίνηση  ή στην αφή στην μια πλευρά του σώματος, η οποία είναι η αντίθετη από αυτήν που έγινε η απόφραξη. Τότε ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει διπλωπία, ίλιγγο, απώλεια της ισορροπίας, μονόπλευρη αδυναμία ή πλήρη παράλυση του άνω άκρο, του κάτω άκρου, του προσώπου, ή ολόκληρου του ημίσεως του σώματος, να μη μπορεί να μιλήσει η να κατανοεί εντολές.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων;

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον Δυτικό Κόσμο, μετά τις καρδιοπάθειες και όλες τις μορφές του καρκίνου. Το κόστος των εγκεφαλικών επεισοδίων, δεν είναι μόνο τα τεράστια ποσά απωλειών εργασίας, εισαγωγής στο νοσοκομείο, φροντίδας και αποκατάστασης στα ειδικά ιδρύματα, αλλά αυτό που είναι πολύ ποιο σημαντικό, είναι η απώλεια της ανεξαρτησίας, η οποία συμβαίνει στο 30% αυτών που επιβιώνουν.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline