altΟ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Φυσικοθεραπευτής, Body and Health - Διαγνωστικό Κέντρο, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορεί να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση, στα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιοαγγειακά νοσήματα με την βοήθεια της φυσικοθεραπείας.

Η καρδιά αποτελεί κοίλο μυώδες όργανο, που λειτουργεί ως αντλία αίματος αλλά και που τροφοδοτείται με αίμα για τη λειτουργία της από σύστημα αγγείων (στεφανιαίες αρτηρίες). Το μυοκάρδιο, ως λείος μυς, συστέλλεται ακούσια με εκπόλωση μυϊκών κυττάρων του (φλεβόκομβος), που παράγουν νευρικές ώσεις σαν ένας φυσικός βηματοδότης.

Η λειτουργία της καρδιάς επηρεάζεται από την αναπνευστική λειτουργία και την δραστηριότητα στην ζωή μας, ισχύει δηλαδή ότι, το μυϊκό έργο είναι ανάλογο του καρδιαγγειακού έργου. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με την επιστημονική βιβλιογραφία και μελέτη, δύναται να εφαρμοστούν κατάλληλα-εξατομικευμένα προοδευτικά προγράμματα ασκήσεων-μεθόδων, όπως και αναπνευστικές τεχνικές για την καλή προσαρμογή του καρδιαγγειακού έργου και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Με εφαρμογή ισοτονικών αλλά και κατάλληλων ισομετρικών μυϊκών συσπάσεων από την περιφέρεια προς το κέντρο, παρατηρήθηκε βελτίωση των αιμοδυναμικών παραμέτρων που αφορούν στην απόδοση αλλά και στην οικονομία αντίστοιχα του καρδιαγγειακού συστήματος. alt
Η εξειδικευμένη κίνηση-άσκηση αφενός θα δυναμώσει τον τόνο και την αντοχή του μυϊκού συστήματος προασπίζοντας έτσι τη λειτουργία της καρδιάς (μυοκάρδιο), που θα δυναμώσει χωρίς να κουράζεται αφετέρου με βελτίωση του πνευμονικού αερισμού και ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών θα επιτύχουμε αύξηση της ζωτικής χωρητικότητας του κυψελιδικού αέρα, εξασφαλίζοντας έτσι την ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας του καρδιοπαθή.

Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη η βελτίωση της Καρδιακής Παροχής με την αεροβική άσκηση, με αποτέλεσμα την επαρκή αιμάτωση και αερισμό (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου VO2max - αύξηση ΜΕΤΣ) των πνευμόνων και των ιστών, δηλαδή ικανό μεταβολισμό για παραγωγή ενέργειας.

Με την σωστά σχεδιασμένη και μακροχρόνια φυσική εκπαίδευση, το ίδιο άτομο είναι ικανό να εκτελέσει το ίδιο έργο με χαμηλότερη Καρδιακή Συχνότητα, δηλαδή για το ίδιο μυϊκό έργο η καρδιά προσπαθεί και καταπονείται λιγότερο.

Εξάλλου, λόγω ενεργοποίησης της μυϊκής αντλίας, ενίσχυσης της παράπλευρης κυκλοφορίας (διεύρυνση τριχοειδικής), αλλά και της αύξησης της διασταλτικότητας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς επιτυγχάνεται καλύτερη φλεβική επιστροφή παράλληλα, αυξάνεται η δύναμη της κοιλιακής συστολής με ταυτόχρονη μείωση της αορτικής πίεσης, άρα μειώνεται η αντίσταση στη διοχέτευση αίματος στην αορτή (μεταφορτίο), καθώς επίσης μειώνονται οι περιφεριακές αντιστάσεις. Αποφεύγεται δε η πιθανότητα θρόμβωσης από λίμναση του αίματος περιφεριακά.

Επίσης η μακροχρόνια αεροβική άσκηση συντελεί στη μείωση της πίεσης του αίματος (βελτίωση της υπέρτασης) λόγω και της αύξησης του μεταβολισμού των λιπιδίων, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, συμβάλλοντας επίσης στην ελαστικότητα των αγγείων, κατάσταση που βοηθά στην πρόληψη και αποκατάσταση αθηροσκληρωτικών αγγειακών παθήσεων.

Στους εμφραγματικούς ασθενείς συνήθως αυξάνεται το μεταφορτίο (αντίσταση εναντίον της οποίας λαμβάνει χώρα συστολή για προώθηση αίματος) της δεξιάς κοιλίας λόγω αύξησης των πνευμονικών αντιστάσεων, συνεπώς η φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση των όποιων αναπνευστικών προβλημάτων (βρογχική παροχέτευση - διδασκαλία αντανακλαστικού βήχα και διαφραγματικής αναπνοής - συγχρονισμός και τόνωση) μειώνει τις πνευμονικές αντιστάσεις και βελτιώνει την Καρδιακή Παροχή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην άσκηση του διαφράγματος διότι έτσι αυξάνεται ο κυψελιδικός αερισμός, λόγω μείωσης του φυσιολογικού νεκρού χώρου (υπολειπόμενος όγκος αέρα). alt
Η ανεπαρκής προώθηση αίματος προς την περιφέρεια και η φλεβική στάση περιφερικά, στους καρδιοπαθείς, προκαλεί ταχυκαρδία και κινδύνους θρομβοεμβολικών φαινομένων, καταστάσεις που αντιμετωπίζονται φυσιοθεραπευτικά με εναλλαγή θέσεων Burger αλλά και παθητική κινητοποίηση (επάνοδος περιεχομένου ενδοαρθρικών αγγείων), όπως και με ενεργητικές ασκήσεις για αποσυμφόρηση (διαστολή στεφανιαίων αρτηριών) και ελάττωση των καρδιακών παλμών.

Η αξιολόγηση και βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του κυκλοφορικού συστήματος γίνεται αρχικά με test κοπώσεως και εν συνεχεία με κατάλληλα διαμορφωμένο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα πρόληψης ή και αποκατάστασης με στόχο την καλή οικονομία (μικρό διπλό γινόμενο) του κυκλοφορικού συστήματος, αλλά και την καλή απόδοση αυτού σε μέγιστο έργο (αύξηση τιμών ΜΕΤΣ).

Το περπάτημα ως συνήθης τρόπος άσκησης στους καρδιοπαθείς, ανεξάρτητα από το πως, που, πόσο και πότε εγκυμονεί κινδύνους λόγω υποκειμενικού αστάθμητου παράγοντα επιβάρυνσης ιδιαίτερα σε ασθενείς με συνοδά οργανικά προβλήματα ή και ορθοπεδικά προβλήματα (αρθρίτιδα, οσφυο-ισχιαλγία, ρευματισμοί, οστεοπώροση κλπ) ή και νευρολογικής φύσεως προβλήματα λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η εκτίμηση και η ενίσχυση της φυσικής κατάστασης καρδιακών ασθενών σε τακτά χρονικά διαστήματα τόσο σε ότι αφορά την πρόληψη καταστάσεων όσο και στην αποθεραπεία και στην παρακολούθηση απαιτεί συνεργασία με ιατρική και φυσικοθεραπευτική φροντίδα βλέποντας σφαιρικότερα και ανάλογα της ιδιοσυγκρασίας του κάθε ατόμου τα προβλήματα της λειτουργικής ικανότητας του καρδιοαγγειακού-καρδιοαναπνευστικού συστήματος και της φυσικής κατάστασης.

Η καλή συνεργασία ασθενή, ιατρού, φυσιοθεραπευτή-εργοθεραπευτή θα δικαιώσει το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.  

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Φυσικοθεραπευτής
Body and Health - Διαγνωστικό Κέντρο
www.massage-bodyandhealth.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline