Ο Γεώργιος Σ. Κούστας, MD Ph.D, Αγγειοχειρουργός - Fellow of M.G.H. Harvard Medical School, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής & Κλινικών «Διαβητικό Πόδι» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, με αφορμή τη "Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη" (14 Νοεμβρίου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες αιτίες προκαλούν το "διαβητικό πόδι" και εξηγεί ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Το "διαβητικό πόδι" αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής των διαβητικών στα νοσοκομεία. Το διαβητικό πόδι αποτελεί προληπτή νόσο. Η ιατρική προσέγγιση του "διαβητικού ποδιού" γίνεται από ομάδα επιστημόνων που αρμονικά συνεργαζόμενοι έχουν πετύχει σημαντική μείωση των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτου αναφορικά με τα κάτω άκρα (πόδια). Η ανάπτυξη κλινικών με κύριο αντικείμενο το "διαβητικό πόδι" αποτελείται από παιδοενδοκρινολόγο, διαβητολόγο, αγγειοχειρουργό, λοιμωξιολόγο, ορθοπεδικό, δερματολόγο, ψυχολόγο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, που συνεργάζονται υπό τη μορφή του "teamwork". Κύριο έργο τους είναι: 1.   Πρόληψη: πληροφοριακό υλικό τόσο για παιδιά (παιδοενδοκρινολόγος) όσο και για ενήλικες σχετικά με την αποφυγή των επιπλοκών του "διαβητικού ποδιού" (τρόπος περιποίησης κ.λπ.).
2.   Έγκυρη διάγνωση.
3.   Πολύπλευρη εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων του "διαβητικού ποδιού".
4.   Ειδικά παπούτσια και πάτοι παπουτσιών για διαβητικούς.
5.   Ψυχολογική υποστήριξη.
6.   Ενημέρωση τόσο μέσω των κλινικών "διαβητικού ποδιού" όσο και έντυπο υλικό για κάθε καινούρια επιστημονική επίτευξη, μέσω αλληλογραφίας αυτόματα με τις κλινικές. Ο καλά πληροφορημένος διαβητικός όχι μόνο δε θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του "διαβητικού ποδιού" αλλά θα αποτελεί και τον πρέσβη ενημέρωσης και των άλλων διαβητικών. Η πρόληψη είναι γνώση και η γνώση είναι η βάση της πρόληψης Στατιστικά Στοιχεία Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σήμερα είναι υπεύθυνος για το 60% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών στα Νοσοκομεία.
Οι Διαβητικοί έχουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν ένα πόδι (ακρωτηριασμός) σε σχέση με άτομα που δεν έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη. Τι είναι "διαβητικό πόδι"; Με τον όρο "διαβητικό πόδι" εννοούμε αλλοιώσεις στο πόδι που γίνονται από τον αστράγαλο μέχρι και τα δάκτυλα.
Πώς εμφανίζονται οι αλλοιώσεις του πέλματος και των δακτύλων στην πραγματικότητα.
(Το πέλμα στρέφεται προς τα κάτω και τα δάκτυλα κάμπτονται προς τα πάνω, βλέπε εικόνα.
Ποιες οι αιτίες που προκαλούν το "διαβητικό πόδι"; Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου, του λίπους και των πρωτεϊνών, προσβάλλει κάθε όργανο αλλά οι κύριες εκδηλώσεις συνοψίζονται σε μια χαρακτηριστική «τριάδα»: 1.    Νευροπάθεια
2.    Αγγειοπάθεια
3.    Μείωση αντοχής στις λοιμώξεις. Ποιά τα ύποπτα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν άμεσα στον ιατρό - στη "Κλινική διαβητικό πόδι"; 1.     Αν έχει σπάσει το δέρμα ή υπάρχει έλκος
2.     Αν υπάρχουν φουσκάλες-φυσαλίδες (blisters ή κάλος)
3.     Αν μυρίζει
4.     Αλλαγή στο χρώμα του ποδιού (ωχρό, κόκκινο, μπλέ, μαύρο)
5.     Αν το πόδι πονάει
6.     Αν υπάρχει "κάλος" - (το πιο ύπουλο σημείο που δεν ξέρουμε τι συμβαίνει από κάτω κάτω)
7.     Αν είναι πολύ ζεστό
8.     Αν έχει αλλοιωθεί η μορφή του ποδιού
9.     Αν δεν ρυθμίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης
10.   Αν το πόδι είναι πρησμένο Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται ο διαβητικός την "κλινική διαβητικό πόδι"; Τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο. Ποιές είναι οι προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφύγουμε τα προβλήματα του "διαβητικού ποδιού", όπως το έλκος; Ειδικά μέτρα: 1.      Περιποίηση των ποδιών καθημερινά, με μαλακό ουδέτερο σαπούνι (όχι αντισηπτικά όχι Betadine ή άλλο) - καλό σκούπισμα ιδιαίτερα ανάμεσα από τα δάκτυλα.
2.      Μαλακτική κρέμα στις πατούσες, πτέρνα όχι ανάμεσα στα δάκτυλα.
3.      Καθημερινά "καθρεπτάκη στο πάτωμα" να βλέπουμε τις πατούσες και ανάμεσα από τα δάκτυλα.
4.      Ποτέ δεν βάζουμε παπούτσια χωρίς κάλτσες ή χωρίς να ελέγχουμε το εσωτερικό των παπουτσιών για τυχόν ξένο σώμα- όχι σαγιονάρες που τραυματίζουν τα δάκτυλα.
5.      Ποτέ δεν κόβουμε τους κάλους, παρά μόνον οι ειδικοί στις κλινικές "διαβητικό πόδι"
6.      Περιποίηση στα νύχια κατόπιν οδηγιών
7.      Ποτέ δεν περπατάμε ξυπόλυτοι και χωρίς κάλτσες
8.      Μαλακά παπούτσια (ειδικά για διαβητικούς) και όχι τακούνια ύψους > 5cm
9.      ΟΧΙ καλτσοδέτες
10.    Μην θερμαίνουμε τα πόδια κοντά σε θερμάστρες
11.    Όχι περπάτημα σε κρύες ή  πολύ ζεστές επιφάνειες
12.    Αν τα ποδιά είναι κρύα τη νύχτα φοράμε κάλτσες.
13.    Να φοράμε πλαστικά σανδάλια στη θάλασσα.
14.    Να φοράμε γυαλιά ηλίου.
15.    Μην φοράτε καινούργια παπούτσια σε γιορτές ή εκδηλώσεις (Τα καινούργια παπούτσια  δεν τα γνωρίζετε και πιθανόν να τραυματίσουν τα πόδια).
16.    Φοράτε πάντα φαρδιά παπούτσια - ’Αν τα πόδια πρηστούν να υπάρχει χώρος στα παπούτσια). Αγοράζετε παπούτσια μόνο απόγευμα διότι τότε τα πόδια, είναι πρησμένα.
17.    Μην θερμαίνετε τα πόδια σας σε θερμάστρα, τζάκια και γενικά θερμαινόμενες επιφάνειες.
18.    Ποτέ, μην αφαιρείτε τους κάλους μόνοι σας ή πεντικιουρίστα
19.    Ποτέ, μην χρησιμοποιείτε φάρμακα, που αφαιρούν κάλους.
20.    Μην κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά. Γεώργιος Σ. Κούστας, MD Ph.D
Αγγειοχειρουργός - Fellow of M.G.H. Harvard Medical School
Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής
& Κλινικών «Διαβητικό Πόδι» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Περ. Σταύρου 13,  11524  - Αθήνα
Τηλ:  2106927331 - Fax: 2106997165

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.gkoustas.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline