Η τεστοστερόνη είναι η βασική ορμόνη που καθορίζει το φύλο του εμβρύου μέσα στη μήτρα και η δράση της είναι η αρρενοποίηση, δηλαδή η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων του άνδρα. Η ορμόνη εκκρίνεται στους άνδρες από τους όρχεις και στις γυναίκες από τις ωοθήκες.
    
Οι ποσότητες που εκκρίνονται από τους άνδρες είναι πολλαπλάσιες από αυτές των γυναικών.
    
Η τεστοστερόνη στο αίμα των ανδρών μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Η πτώση παρουσιάζεται μετά τα 40 χρόνια και μειώνεται κατά 1% έως 2% κάθε χρόνο καθώς γερνούν.  Δεν υπάρχει απότομη πτώση της σεξουαλικής αυτής ορμόνης όπως παρατηρείται με τις γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση.  
    
Η εξέταση της τεστοστερόνης ενδείκνυται περισσότερο για τους άνδρες, αλλά μερικές φορές και οι γυναίκες χρειάζονται να κάνουν το ορμονολογικό αυτό τεστ.
    
Γιατί είναι απαραίτητο να γίνεται;
    
Γιατί το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ μπορεί να προσδιορίσει διάφορα προβλήματα υγείας του οργανισμού μας.
    
Για τους άνδρες ενδείκνυται όταν υπάρχει:
    
•    Καθυστερημένη ή πρόωρη εφηβεία
    
•    Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
    
•    Στυτική δυσλειτουργία
    
•    Όγκοι των όρχεων
    
•    Υπογονιμότητα
    
Για τις γυναίκες ενδείκνυται όταν υπάρχει:
    
•    Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
    
•    Υπερβολική τριχοφυΐα
    
•    Υπογονιμότητα
    
Για ποίους λόγους γίνεται συχνότερα το ορμονολογικό αυτό τεστ;
    
•    Στους άνδρες: Τις πιο πολλές φόρες το τεστ γίνεται στην εφηβεία, λόγω της καθυστέρησης στην ανάπτυξη, ή στην πολύ πρόωρη ανάπτυξη.  Ωστόσο αυτός ο παράγοντας εξαρτάται από τον οργανισμό των εφήβων. Τα συμπτώματα της καθυστερημένης εφηβείας μπορεί να είναι η μη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, η τριχόπτωση (αλωπεκία), η λεπτή ψήλη φωνή, καθώς και η μικρή ανάπτυξη του πέους και των όρχεων.  
    
•    Στις γυναίκες: Το τεστ συνήθως γίνεται για να βρεθούν τα αίτια της υπογονιμότητας, η οποία μπορεί να οφείλεται από τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης.  Η τριχόπτωση (αλωπεκία) μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος, καθώς επίσης και οι διαταραχές εμμήνου ρήσης (άστατος κύκλος).
    
Τι αυξάνει φυσιολογικά την τεστοστερόνη μας;
    
•    Στους άνδρες: Η επιθετικότητα, η μεγαλύτερη σεξουαλική ορμή και υπερβολική μυϊκή απόδοση, είναι λόγοι που μπορούν να αυξήσουν φυσιολογικά την τεστοστερόνη.
    
•    Στις γυναίκες: Παθολογικές καταστάσεις όπως: η ακμή, η υπερβολική τριχοφυΐα, η χονδρή ανδρική φωνή, οι όγκοι επινεφριδίων και οι πολυκυστικές ωοθήκες, μπορούν να είναι ενδείξεις φυσιολογικής αύξησης της τεστοστερόνης.   
    
Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης;
    
Τα επίπεδα τεστοστερόνης αλλάζουν ανάλογα με το φύλλο, την ώρα εξέτασης και την ηλικία. Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης είναι για τους άνδρες: 300 έως 1.100 ng/dl και για τις γυναίκες: 10 έως 80 ng/dl.
    
Όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης, πως μπορούν να αυξηθούν;
    
Η αποβολή του άγχους, η συστηματική άσκηση και η προσαρμοσμένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αύξηση των επίπεδων της τεστοστερόνης. Σε περιπτώσεις που οι τρόποι αυτοί δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα ο θεράπων ιατρός χορήγει φαρμακευτικά προϊόντα τεστοστερόνης, τα οποία μπορεί να είναι έκτος από χάπια, ενέσεις και αλοιφές.
    
Τα οφέλη από τον τακτικό έλεγχο της τεστοστερόνης είναι πολλά, αλλά ο πιο σημαντικός λόγος για τους άνδρες είναι η πρόληψη καρκίνου του προστάτη.  Όταν γνωρίζετε το κανονικό επίπεδο της τεστοστερόνης σας, είναι εύκολο να ανιχνευθεί η παρουσία της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο.
    
Πηγή: Υγείαonline.gr
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline