Εκτύπωση
Κατηγορία: Ενδοκρινολογία και Σακχαρώδης Διαβήτης
Εμφανίσεις: 7350

altΑυτός ο τύπος θυρεοειδίτιδας, αποτελεί την συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού (δηλαδή, πολύ χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς). Το όνομά της οφείλεται στον ιατρό Hakaru Hashimoto, ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912.

Τι προκαλεί την θυρεοειδίτιδα του Hashimoto;

Η νόσος αυτή, είναι μία κατάσταση που προκαλείται από φλεγμονή του θυρεοειδούς. Πρόκειται περί αυτοάνοσης νόσου, που σημαίνει ότι ο οργανισμός, λανθασμένα, επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, σαν να ήταν αυτός ξένος ιστός. Παραμένει άγνωστη η αιτία που προκαλεί αυτή την αυτοάνοση διαδικασία.

Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, έχει την τάση να εμφανίζεται σε οικογένειες. Μπορεί να συνδέεται και με άλλες αυτοάνοσες νόσους, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 1 ή η κοιλιοκάκη (κοιλιακή νόσος). Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, είναι 5 έως 10 φορές συχνότερη στις γυναίκες, απ’ ότι στους άνδρες και αρχίζει συχνότερα στην ενήλικα ζωή.

Ποια είναι τα βιοχημικά ευρήματα στην θυρεοειδίτιδα του Hashimoto;

Στο δείγμα αίματος που λαμβάνεται από ασθενείς με θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, τυπικά εμφανίζονται αυξημένα αντισώματα έναντι ειδικών πρωτεϊνών του θυρεοειδούς, περιλαμβανομένης της θυρεοϋπεροξειδάσης και της θυρεοσφαιρίνης. Τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι ένας τύπος κυττάρων που υπεισέρχεται στην διαδικασία της φλεγμονής, εισβάλλουν στον θυρεοειδή αδένα, προκαλώντας μία ανώδυνη, σιωπηρά φλεγμονή, η οποία βαθμιαία τον καταστρέφει. Τελικά, ο ασθενής παράγει λίγη ή καθόλου ορμόνη του θυρεοειδούς και καθίσταται υποθυρεοειδικός.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην θυρεοειδίτιδα του Hashimoto;

Τα σημεία και τα συμπτώματα θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, είναι γενικά ίδια με εκείνα του υποθυρεοειδισμού  και συχνά είναι πολύ αμυδρά. Δεν είναι συγκεκριμένα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μιμηθούν τα συμπτώματα πολλών άλλων καταστάσεων  και συχνά αποδίδονται στη γήρανση. Οι ασθενείς με ήπιο υποθυρεοειδισμό, μπορεί να μην έχουν καθόλου σημεία ή συμπτώματα. Τα συμπτώματα, γενικά, καθίστανται εμφανέστερα καθώς επιδεινώνεται η νόσος και η πλειοψηφία τους έχει σχέση με την μεταβολική επιβράδυνση του οργανισμού. alt

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα είναι:

•    Αίσθημα κόπωσης •    Κατάθλιψη •    Μέτρια αύξηση του βάρους •    Μη ανοχή στο ψύχος •    Υπερβολική υπνηλία •    Ξηρές τρίχες με τραχεία υφή •    Δυσκοιλιότητα •    Ξηροδερμία •    Μυϊκές κράμπες •    Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης •    Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης •    Ασαφείς πόνους •    Διόγκωση των κάτω άκρων alt
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto;

Καθώς ο υποθυρεοειδισμός καθίσταται όλο και πιο σοβαρός, μπορεί να εμφανισθεί "φούσκωμα" γύρω από τα μάτια, επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς και καρδιακή ανεπάρκεια. Στην πλέον βαρεία μορφή του, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε κώμα (μυξοιδηματικό κώμα), μία κατάσταση επικίνδυνη για την ζωή του ασθενούς. Στα άτομα με σοβαρό υποθυρεοειδισμό, το μυξοιδηματικό κώμα έχει την τάση να προκαλείται από άλλη σοβαρή ασθένεια, χειρουργικές επεμβάσεις, στρες ή τραυματισμούς. Η κατάσταση αυτή, απαιτεί άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο και θεραπεία με ορμόνη του θυρεοειδούς.

Εάν ο υποθυρεοειδισμός διαγνωσθεί σωστά, μπορεί να θεραπευθεί εύκολα και απόλυτα, μετά από θεραπεία με ορμόνες του θυρεοειδούς. Ο υποθυρεοειδισμός που παραμένει χωρίς θεραπευτική αγωγή, μπορεί να οδηγήσει σε μυοκαρδιοπάθεια, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες ή την καρδιά. Τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, συχνά παρουσιάζουν αρχικά μία φάση υπερθυρεοειδισμού (πολύ αυξημένη ορμόνη του θυρεοειδούς), η οποία ονομάζεται hashi-τοξίκωσις, καθώς η ορμόνη του θυρεοειδούς διαρρέει από τον προσβεβλημένο αδένα, καθώς αυτός καταστρέφεται. Τελικά, οι ασθενείς καθίστανται υποθυρεοειδικοί.

Άλλα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

•    Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένος (λόγω της φλεγμονής), η οποία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα σφιξίματος ή πιέσεως στον λαιμό.

•    Εμφάνιση βρογχοκήλης, δηλαδή εμφάνιση διογκωμένου θυρεοειδούς αδένος.

•    Δυσκολία στην κατάποση στερεών ή/και υγρών, λόγω της διόγκωσης του θυρεοειδούς, η οποία προκαλεί συμπίεση στον οισοφάγο. alt

Πως γίνεται η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto;

Η διάγνωση αυτής της νόσου, στηρίζεται στην προσεκτική εξέταση και αξιολόγηση των συμπτωμάτων από τον θεράποντα ιατρό. Επίσης, η διάγνωση θα στηριχθεί και στις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς. Κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου, τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς (Τ3 και Τ4), μπορεί να είναι φυσιολογικά. Με τον χρόνιο υποθυρεοειδισμό, τα επίπεδα αυτά πέφτουν, ενώ αυξάνεται το επίπεδο της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (ΤSH-δηλαδή της ορμόνης που παράγεται στην υπόφυση και διεγείρει τον θυρεοειδή, ώστε να παραχθεί η ορμόνη του). Η χρησιμότερη εξέταση για τον προσδιορισμό της κατάστασης του θυρεοειδούς, είναι η μέτρηση της TSH στο αίμα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η TSH παράγεται στην υπόφυση. Καθώς πέφτει το επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδούς στο αίμα, η υπόφυση αναγκάζεται να ανταποκριθεί, απελευθερώνοντας περισσότερη  TSH. Η αύξηση της TSH, στην πραγματικότητα προηγείται της πτώσης της ορμόνης του θυρεοειδούς, κατά μερικούς μήνες ή και έτη.

Οι εξετάσεις αίματος που προαναφέρθηκαν, επιβεβαιώνουν την διάγνωση του υποθυρεοειδισμού, δεν αποκαλύπτουν όμως την υποκείμενη αιτία. Ο συνδυασμός του κλινικού ιστορικού του αρρώστου, ο έλεγχος των αντισωμάτων και ο έλεγχος του θυρεοειδούς με διάφορες ακτινολογικές εξετάσεις, μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας του υποθυρεοειδισμού.

Εάν υπάρχει υποψία ότι η αιτία εντοπίζεται στην υπόφυση ή υψηλότερα (υποθάλαμος), επιβάλλεται ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία, καθώς και άλλες ειδικές εξετάσεις, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. alt


Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto;

Δεν υπάρχει πλήρης ίαση για την θυρεοειδίτιδα του Hashimoto. Δεν μπορεί να προβλεφθεί το χρονικό πλαίσιο εξέλιξης της νόσου και της φλεγμονής. Στην μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, ο υποθυρεοειδισμός είναι το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονώδους διαδικασίας.

Η χορήγηση ορμόνης του θυρεοειδούς, μπορεί να αντικαταστήσει τις ορμόνες παρήγαγε ο θυρεοειδής πριν από την έναρξη της φλεγμονής. Δύο είναι οι κυριότερες ορμόνες που παράγει ο υγιής θυρεοειδής, η Τ3 και η Τ4.Η αντικατάσταση μιας ή και των δύο ορμονών, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που προκαλούνται από την απόλυτη ή την σχετική έλλειψη των ορμονών, λόγω της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto. Χωρίς την χορήγηση αυτών των ορμονών, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα ότι ο θυρεοειδής θα μπορούσε να διατηρήσει τα επίπεδα των ορμονών του εντός των φυσιολογικών ορίων, οπότε εμφανίζονται ή επιδεινώνονται τα σημεία και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδίτιδα του Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto δεν είναι λόγος αποφυγής της εγκυμοσύνης. Όμως, μερικές γυναίκες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα για να συλλάβουν. Πέρα από την προσεκτική γυναικολογική φροντίδα, μπορεί να βοηθήσει και η χορήγηση των ορμονών του θυρεοειδούς, με την επίβλεψη ενδοκρινολόγου. Πριν από την σύλληψη και καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και να διατηρούνται στα φυσιολογικά επίπεδα. Ο στόχος είναι να ευρίσκονται συνήθως εντός των ορίων της μη εγκυμονούσης γυναίκας, αλλά να διατηρούνται στο ανώτατο φυσιολογικό όριο. alt
Συμπέρασμα: Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να πάσχει από  θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, θα πρέπει να ζητήσει από τον ιατρό του να γίνει έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς, καθώς και τα διάφορα αιματολογικά τεστ, ώστε να τεθεί η διάγνωση. Εάν γνωρίζει κάποιος ότι πάσχει από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει τα φάρμακά του, όπως ορίζει ο ιατρός του και να πραγματοποιεί σε κανονικά χρονικά διαστήματα ελέγχους της λειτουργίας του θυρεοειδούς και της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής. Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline