Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός - Ειδική Παθολόγος, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τις οργανικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η νόσος του Σακχαρώδη Διαβήτη και γιατί η προληπτική εξέταση είναι σημαντική για την άμεση αντιμετώπιση.
Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες είναι οι 10 λανθασμένες αντιλήψεις που έχουμε για το αυξημένο σάκχαρο.
Η Δρ. Σταυρούλα Δ. Κουτρουμπή, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως η σωστή διατροφή και άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην άριστη ρύθμιση του σακχάρου στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Η Δρ. Σταυρούλα Δ. Κουτρουμπή, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Η Δρ. Σταυρούλα Δ. Κουτρουμπή, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.
Η Δρ. Σταυρούλα Δ. Κουτρουμπή, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον θυρεοειδή αδένα.
Η Δρ. Σταυρούλα Δ. Κουτρουμπή, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.
Η τεστοστερόνη είναι η βασική ορμόνη που καθορίζει το φύλο του εμβρύου μέσα στη μήτρα και η δράση της είναι η αρρενοποίηση, δηλαδή η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων του άνδρα. Η ορμόνη εκκρίνεται στους άνδρες από τους όρχεις και στις γυναίκες από τις ωοθήκες.
Πολλή συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για το διαφυλισμό ή δυσφορία του φύλου, με αφορμή το νόμο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, αλλά πόσοι γνωρίζουν τι είναι ο διαφυλισμός και πότε είναι το άτομο έτοιμο να προχωρήσει στην μεταβολή του φύλου του;
Αυτός ο τύπος θυρεοειδίτιδας, αποτελεί την συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού (δηλαδή, πολύ χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς). Το όνομά της οφείλεται στον ιατρό Hakaru Hashimoto, ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912.
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής του διαβήτη, εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη και τον βαθμό της σοβαρότητάς του. Σκοπός της θεραπευτικής αγωγής είναι ο έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος, ώστε να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, με σκοπό την πρόληψη των άμεσων σημείων και συμπτωμάτων της υψηλής στάθμης της γλυκόζης του αίματος (υπεργλυκαιμία), καθώς επίσης, να προληφθούν οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2.
Η Ελένη Σολωμού ΒSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κεφαλονιά, Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.), εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι η σωστή επιλογή γλυκού, για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Ο Δημήτρης Γρηγοράκης ΜSc, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, κατά πόσο είναι ασφαλής η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών από τα άτομα με διαβήτη.
Οι στόχοι στη θεραπεία του προλακτινώματος είναι οι ακόλουθοι: Επαναφορά της έκκρισης προλακτίνης στα φυσιολογικά επίπεδα. Μείωση του μεγέθους του όγκου. Διόρθωση των πιθανών οπτικών ανωμαλιών και επαναφορά της λειτουργίας της υπόφυσης στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σε μερικά άτομα, μπορεί να εντοπισθούν υψηλά επίπεδα προλακτίνης, από άλλες αιτίες, εκτός του προλακτινώματος. Σ’ αυτές τις αιτίες περιλαμβάνονται:
Τα προλακτινώματα συνήθως ταξινομούνται σε δύο ομάδες: Τα μικροαδενώματα, τα οποία έχουν μέγεθος μικρότερο του 1 εκατοστού και τα μακροαδενώματα, με μέγεθος 1 εκατοστό. Το μέγεθος μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στα συμπτώματα που προκαλούνται από την τοπική συμπίεση και μπορεί να προσδιορίσουν την επιλογή της θεραπείας.
Το προλακτίνωμα είναι ένας καλοήθης όγκος (αδένωμα) της υπόφυσης. Το προλακτίνωμα παράγει υπερβολική ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη. Η προλακτίνη είναι μία ορμόνη, η οποία στηρίζει την φυσιολογική παραγωγή γάλακτος στη γυναίκα.
Η Βασιλική Τριάντη - Δημολένη, MD, MSc, cPhd, Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι ο Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός και ποια είναι η σχέση του με την κύηση και την γονιμότητα.
Ο άποιος διαβήτης, είναι μία σπάνια νόσος, η οποία προκαλεί συχνή ούρηση. Ο μεγάλος όγκος των ούρων, αποτελείται από σχεδόν καθαρό νερό. Για να αντιρροπήσει την μεγάλη απώλεια ύδατος, το άτομο που πάσχει από άποιο διαβήτη, αισθάνεται την ανάγκη να πίνει μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα, τις πολλές και συχνές ουρήσεις, ακόμη και κατά την νύχτα, με διακοπές του ύπνου και πολύ συχνά, προβλήματα στα σεντόνια και το στρώμα.
Ο υπερθυρεοειδισμός, είναι μία κατάσταση κατά την οποία, ο θυρεοειδής παράγει τις ορμόνες του (θυροξίνη ή Τ4 και τριιώδοθυρονίνη ή Τ3), σε υπερβολική ποσότητα. Υπάρχει και ο όρος «θυρεοτοξίκωσις», που υποδηλώνει μία τοξική κατάσταση, που προκαλείται από την παρουσία υπερβολικής ποσότητας ορμονών του θυρεοειδούς στο αίμα, λόγω οποιασδήποτε αιτίας (είτε λόγω λήψης από το στόμα, είτε λόγω υπερπαραγωγής από τον θυρεοειδή).
- 1
- 2