«Ο Καθηγητής Χειρουργικής κ. Δημήτρης Λινός, Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΔΘΚΑ «Υγεία» και Consultant Χειρουργικής του Νοσοκομείου Massachusetts General Hospital του Πανεπιστημίου του Harvard των Η.Π.Α., μιλάει στο Υγείαonline.gr για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και τη χειρουργική αντιμετώπισή του.»
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται χαμηλά στο μπροστινό μέρος του λαιμού μας, κάτω από το λάρυγγα. Ο καρκίνος (καρκίνωμα) του θυρεοειδούς συνήθως εμφανίζεται σε αυτήν την περιοχή σαν ένα οζίδιο ή μια μάζα, που δεν προκαλεί πόνο. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς: θηλώδης, θυλακιώδης, μυελοειδής, και αναπλαστικός. Οι πιο συνηθισμένοι είναι ο θηλώδης και ο θυλακιώδης.
.
Τα οζίδια του θυρεοειδούς παρουσιάζονται σχετικά συχνά αλλά μόνο 5-10% αυτών είναι κακοήθη (καρκίνοι). Η παρουσία πολλών οζιδίων στο θυρεοειδή αδένα μειώνει συνήθως την πιθανότητα να είναι κάποιο κακοήθες.

Που οφείλεται ο Καρκίνος του Θυρεοειδούς;
Όπως με πολλούς τύπους καρκίνου, οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι γνωστές. Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται: •   Εξωτερική ακτινοβολία στην περιοχή του κεφαλιού ή του λαιμού, κυρίως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας
•   Γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), ιδιαίτερα για το μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς Ποια είναι τα συμπτώματα; Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως ανακαλύπτουν τυχαία ένα οζίδιο στο θυρεοειδή αδένα μετά από μία φυσική εξέταση ρουτίνας ή κάποια απεικονιστική εξέταση του λαιμού που έγινε για διαφορετικό λόγο.  •   Κάποιοι ασθενείς αντιλαμβάνονται μία μάζα που μεγαλώνει σταδιακά στο μπροστινό μέρος του λαιμού τους, η οποία συνήθως μετακινείται όταν καταπίνουν.
•   Κάποιες φορές η μάζα αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο. Σε κάθε περίπτωση, η ανεύρεση ενός οζιδίου στο λαιμό πρέπει να αναφερθεί στο γιατρό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Πως γίνεται η διάγνωση; Αρχικά, ο γιατρός σας χρειάζεται να πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και να κάνει μία προσεκτική φυσική εξέταση, κυρίως του θυρεοειδούς αδένα. Εάν βρεθούν οζίδια του θυρεοειδούς, ο γιατρός συστήνει ορισμένες εξετάσεις: •   Αναλύσεις αίματος για μέτρηση των ορμονών που ελέγχουν ή παράγονται από αυτόν (TSH, T4, T3)          
•   Υπερηχογράφημα τραχήλου/θυρεοειδούς, όπου φαίνεται το σχήμα, το μέγεθος του όζου, του θυρεοειδούς, καθώς και η πιθανή παρουσία ύποπτων λεμφαδένων στον τράχηλο. Για να ελεγχθεί αν το οζίδιο είναι κακοήθες χρησιμοποιείται η ειδική ανώδυνη εξέταση: •   Παρακέντηση του οζιδίου του θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα. Η παρακέντηση μπορεί να γίνει είτε απευθείας με κλινική ψηλάφηση του όζου είτε με τη βοήθεια του υπερηχοτομογράφου (κατευθυνόμενη).  
•   Εάν οι παραπάνω εξετάσεις δείξουν ότι το οζίδιο είναι καλοήθης, ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά και λαμβάνει την κατά περίπτωση φαρμακευτική αγωγή.
•   Όταν υπάρχει υποψία για καρκίνο του θυρεοειδούς από τα ευρήματα των παραπάνω εξετάσεων συνίσταται η παραπομπή του ασθενούς σε έναν έμπειρο χειρουργό εξειδικευμένο στην ενδοκρινολογική χειρουργική. Για τους περισσότερους καρκίνους του θυρεοειδούς  η διάγνωση γίνεται έγκαιρα και μπορούν να θεραπευθούν εύκολα και ολοκληρωτικά με τη χειρουργική επέμβαση. Πως αντιμετωπίζεται χειρουργικά;

Χειρουργική Επέμβαση Θυρεοειδούς
Κατά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρεθεί μέρος ή ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας. Συνήθως, γίνεται σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή (near total thyroidectomy), η οποία εξασφαλίζει την ίαση τόσο της καλοήθειας, όσο και των περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς. Για κακοήθεις όγκους του θυρεοειδούς μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία με ραδιενεργές ιώδιο. Η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς αποτελεί μία λεπτή επέμβαση. Σήμερα, η ομάδα μας εφαρμόζει μία νέα τεχνική που την ονομάζουμε μη ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση (non-endoscopic minimal invasive surgery). Μεταξύ άλλων, στην τεχνική αυτή, η τομή γίνεται ψηλότερα από ότι συνηθιζόταν στο παρελθόν, αλλά είναι πολύ μικρή, εξασφαλίζοντας ένα σχεδόν ανεπαίσθητο σημάδι. Ο ασθενής έχει ελάχιστο πόνο και η διάρκεια νοσηλείας είναι μία ημέρα μετά την επέμβαση. 
Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, χρησιμοποιείται διεγχειρητική παρακολούθηση των νεύρων των φωνητικών χορδών με ειδικά μηχανήματα (intraoperative monitoring). Επιπλέον, χρησιμοποιείται η τεχνολογία της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως οι τομές με υπερήχους, κλπ. Οι επιπλοκές μετά από τη χειρουργική επέμβαση είναι σπάνιες στα χέρια έμπειρων χειρουργών ενδοκρινών αδένων (περιλαμβάνουν βραχνάδα της φωνής, αιμορραγία, δυσκολία στην κατάποση, μούδιασμα του δέρματος του λαιμού και χαμηλό ασβέστιο).

Δημήτρης Λινός, MD, FACS
Αμ. Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», Consultant Χειρουργικής Massachusetts General Hospital, Η.Π.Α. Lecturer Χειρουργικής Harvard Medical School, Η.Π.Α.
American Board Certified
e-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.linos.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline