Εκτύπωση
Κατηγορία: Καρκίνος
Εμφανίσεις: 13239

altΌταν ο καρκίνος εντοπίζεται στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού, ταξινομείται ανάλογα με το συγκεκριμένο σημείο όπου εντοπίζεται. Έτσι μπορούμε να έχουμε τις ακόλουθες εντοπίσεις:

•      Στοματικής κοιλότητα: Εδώ περιλαμβάνονται τα χείλη, τα πρόσθια δύο τρίτα της γλώσσας, τα ούλα, ο βλεννογόνος του στόματος (δηλαδή το εσωτερικό κάλυμμα των χειλέων και των παρειών), η σκληρά υπερώα (δηλαδή ο ουρανίσκος), και η περιοχή κάτω από τη γλώσσα (έδαφος του στόματος).

•      Σιελογόνοι αδένες: Οι σιελογόνοι αδένες, παράγουν το σάλιο, το υγρό δηλαδή που κρατά υγρές τις επιφάνειες του στόματος και του φάρυγγα. Υπάρχουν πολλοί σιελογόνοι αδένες, οι κυριότεροι απ' αυτούς βρίσκονται στο έδαφος του στόματος και κοντά στην κάτω γνάθο.

•      Ιγμόρεια και ρινική κοιλότητα: Τα ιγμόρεια είναι κοίλοι χώροι στα οστά της κεφαλής και περιβάλλουν την ρίνα (μύτη). Η ρινική κοιλότητα, είναι ο κοίλος χώρος στο εσωτερικό της ρινός (μύτης).

•      Ο φάρυγγας: Είναι ένας κοίλος σωλήνας, μήκους περίπου 10 εκατοστών, που αρχίζει πίσω από την μύτη και οδηγεί, αφενός μεν προς τον οισοφάγο (δηλαδή τον σωλήνα διαμέσου του οποίου κατέρχονται τροφές προς το στομάχι), αφετέρου δε προς την τραχεία (δηλαδή τον σωλήνα διαμέσου του οποίου φέρεται ο αέρας προς τους πνεύμονες).

•      Ο λάρυγγας: Είναι ένας βραχύς σε μήκος σωλήνας, ο οποίος σχηματίζεται από χόνδρους και περιέχει τις φωνητικές χορδές. Περιέχει επίσης την επιγλωττίδα, η οποία καλύπτει την είσοδο του φάρυγγα κατά την κατάποση των τροφών, ώστε να αποτρέπει την είσοδο της τροφής στις αεροφόρες οδούς.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος της κεφαλής και του λαιμού;

Υπολογίζεται ότι ο καρκίνος αυτής μορφής, αποτελεί το 35 έως 5% όλων των μορφών καρκίνου. Ο καρκίνος αυτής της μορφής, είναι πιο συχνός στους άνδρες και σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού;

Το κάπνισμα αλλά ιδιαίτερα  το μάσημα του καπνού, καθώς και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τους καρκίνους της κεφαλής και λαιμού, ιδιαίτερα εκείνων της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Ποσοστό 85% των περιπτώσεων καρκίνου κεφαλής και λαιμού, έχουν σχέση με την χρήση καπνού.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για περιπτώσεις καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

•      Στοματική κοιλότητα: Έκθεση στον ήλιο (χείλη), πιθανή λοίμωξη από τον ιό ΗPV (Human papilloma virus). Βαγδάτη

•      Σιελογόνοι αδένες: Ακτινοβολία της κεφαλής και του λαιμού, είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

•      Ιγμόρεια: Εισπνοή τοξικών ουσιών, όπως σκόνη νικελίου ή άλλων παρόμοιων ουσιών.

•      Φάρυγγας: Φυλετικοί λόγοι (Ασιάτες, ιδιαίτερα Κινέζοι. Λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr. Έκθεση σε σκόνη από ξύλο, καθώς και κατανάλωση ορισμένων συντηρητικών ή τροφών με πολύ αλάτι, κακή υγιεινή του στόματος, καθώς και η χρήση υγρού για στοματική πλύση με υψηλό περιεχόμενο σε αλκοόλη (παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί). Επίσης, το σύνδρομο Plummer-Vinson (που ονομάζεται επίσης και σύνδρομο Paterson-Kelly) και το οποίο είναι μια σπάνια διαταραχή, αποτέλεσμα έλλειψης σιδήρου και άλλων θρεπτικών ουσιών. Χαρακτηρίζεται από σοβαρή αναιμία και οδηγεί σε δυσκολία της κατάποσης, λόγω δημιουργίας διαφόρων πτυχών στο ανωτέρω τμήμα του οισοφάγου.

•      Λάρυγγας: Εισπνοή σωματιδίων αμιάντου σε περιβάλλον εργασίας. alt


Ποια είναι τα συμπτώματα των διαφόρων τύπων καρκίνου κεφαλής και λαιμού;

Στα συμπτώματα του διαφόρων τύπων καρκίνου κεφαλής και λαιμού, περιλαμβάνεται κάποια διόγκωση ή παραμόρφωση που δεν υποχωρεί, βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση κ.λπ. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

•      Στοματική κοιλότητα: Λευκές ή ερυθρές κηλίδες στα ούλα, τη γλώσσα ή τον βλενογόννο του στόματος, μικρόαιμορραγίες ή των πόνο στο στόμα κ.λπ.

•      Ιγμόρεια και ρινική κοιλότητα: Ο ασθενής αισθάνεται ότι τα ιγμόρεια του είναι γεμάτα και δεν καθαρίζουν, εμφανίζει χρόνια λοίμωξη που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, έχει αιμορραγίας από τη μύτη, εμφανίζει πονοκέφαλο συχνά, προβλήματα από τα μάτια (διόγκωση), πόνους στα επάνω δόντια κ.λπ.

•      Σιελογόνοι αδένες: Διόγκωση στην περιοχή των παρειών (μάγουλα), στην περιοχή της κάτω γνάθου, μούδιασμα η παράλυση σε μύες του πρόσωπου, πόνο στο πρόσωπο, στο λαιμό κ.λπ.

•      Φάρυγγας: Δυσκολία στην αναπνοή η στην ομιλία, συχνές κεφαλαλγίες, πόνο ή βουητό στα αφτιά η δυσκολία στην ακοή.

•      Μεταστατικοί καρκίνοι στον λαιμό: Πόνος στον λαιμό, που δεν υποχωρεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου κεφαλής και λαιμού;

Εκτός από την λεπτομερή σωματική εξέταση, στην οποία περιλαμβάνεται και η διενέργεια ενδοσκόπησης με ειδικά όργανα, όπως είναι το λαρυγγοσκόπιο, το οισοφαγοσκόπιο και το ρινοφαρυγγοσκόπιο, εκτελούνται και όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία, PER scan, και βεβαίως, απαραιτήτως βιοψία, η οποία επισφραγίζει τη διάγνωση.

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή του καρκίνου κεφαλής και λαιμού;

Όπως στις περισσότερες μορφές καρκίνου, η θεραπεία είναι ο συνδυασμός χειρουργικής, ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Ο τρόπος, η έκταση και ο χρόνος εφαρμογής, καθορίζονται ανάλογα με τον εντοπισμό, το στάδιο εξέλιξης του καρκίνου, και τη γενική κατάσταση και ηλικία του ασθενούς.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline