Εκτύπωση
Κατηγορία: Νεφρολογία και Υγεία
Εμφανίσεις: 5500

altΟι νεφροί, είναι τα όργανα που βοηθούν στην διύλιση (φιλτράρισμα) αχρήστων υποπροϊόντων στην μεταβολισμού από το αίμα. Επίσης, συμμετέχουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν την νεφρική ανεπάρκεια και, η θεραπεία της νόσου που την προκαλεί, ίσως είναι το πρώτο βήμα για τη διόρθωση της ανωμαλίας του νεφρού. Μερικές από τις αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας, μπορούν να θεραπευτούν και έτσι η νεφρική λειτουργία να επανέλθει στον φυσιολογικό. Δυστυχώς, σε άλλες καταστάσεις, η ανεπάρκεια του νεφρού μπορεί να είναι προοδευτική και να μην μπορεί να αναστραφεί.

Τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας, οφείλονται στην συσσώρευση αχρήστων προϊόντων στο οργανισμό, τα οποία προκαλούν γενική αδυναμία, πνευματική σύγχυση, τάση για λήθαργο και προβλήματα στην αναπνοή. Η αδυναμία του οργανισμού να απομακρύνει το κάλιο από το αίμα, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και σε αιφνίδιο θάνατο. Αρχικά, ίσως να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας.

Η διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας, γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος, όπου μετράται η ουρία, η κρεατινίνη και ο ρυθμός σπιραματικής διήθησης (GFR), δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός φιλτράρει το αίμα μέσω του νεφρού.

Εάν θεραπευθεί το άτομο από την ασθένεια που προκάλεσε την νεφρική ανεπάρκεια, τότε η λειτουργία του νεφρού μπορεί να επανέλθει στον φυσιολογικό. Ίσως, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου και της εξέλιξης της προς νεφρική ανεπάρκεια, είναι η εφ όρου ζωής προσπάθεια για τον έλεγχο της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, εάν υπάρχουν. Συνήθως, η λειτουργία του νεφρού βαθμιαία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν οι νεφροί υποστούν πλήρη ανεπάρκεια, τότε οι μόνες θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες, είναι η αιμοδιάλυσις ή η μεταμόσχευση νεφρού.

Ποια είναι τα αίτια της νεφρικής ανεπάρκειας;

Η νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να προκύψει είτε μετά από μια οξεία κατάσταση είτε από χρόνια προβλήματα.

Κατά την οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η λειτουργία των νεφρών χάνεται με ταχύ ρυθμό, και αυτό μπορεί να συμβεί από μια ποικιλία αιτίων. Τέτοια αιτία μπορεί να είναι: Υποβολαιμία ( δηλαδή χαμηλός όγκος αίματος), λόγω απώλειας αίματος. Αφυδάτωση, λόγω απώλειας υγρών του σώματος (για παράδειγμα, παρατεταμένη διάρροια, έμετοι, ιδρώτας, πυρετός). Μειωμένη λήψη υγρών. Διάφορα φάρμακα, όπως για παράδειγμα τα διουρητικά, τα οποία, εάν ληφθούν σε μεγάλες δόσεις, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη απώλεια υγρών. Ανώμαλη ροή του αίματος προς και από τους νεφρούς, λόγω απόφραξης της νεφρικής αρτηρίας ή φλέβας.

Όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα αίτια, γενικά οφείλονται σε μειωμένη παροχή αίματος προς τους νεφρούς. Όμως, υπάρχουν και αιτία τα οποία αφορούν βλάβη του ίδιου του νεφρού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Η σηψαιμία: Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, λόγω σοβαρής λοίμωξης έχει καταρρεύσει και έχει προκληθεί τεράστια φλεγμονή και καταστροφή των νεφρών. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, αυτό συνήθως ΔΕΝ συμβαίνει με τις ουρολοιμώξεις.

Διάφορα φάρμακα: Μερικά φάρμακα, είναι πολύ τοξικά για το νεφρό. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα, πολύ διαδεδομένα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών, όπως οι αμινογλυκοσίδες (γενταμικίνη,τομπραμυκίνη), το λίθιο, καθώς και φάρμακα που περιέχουν ιώδιο, όπως αυτά που χορηγούνται σε διαφορές ακτινολογικές εξετάσεις, σαν σκιαγραφικά φάρμακα.

Ραβδομυόλυσις: Είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει σημαντική καταστροφή μυϊκών ιστών στο σώμα, και οι μυϊκές ίνες που καταστρέφονται, αποφράσσουν το σύστημα διύλισης των νεφρών. Η κατάσταση αυτή, μπορεί να προκύψει μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, συμπίεση ή έγκαυμα.

Επίσης, υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της υπερχοληστερολαιμίας, τα οποία προκαλούν αυτή την κατάσταση.

Το πολλαπλούν μυέλωμα. Η οξεία σπειραματονεφρίτις, δηλαδή η οξεία φλεγμονή των νεφρικών σπειραμάτων, δηλαδή των μικροσκοπικών μηχανισμών που υπάρχουν μέσα στους νεφρούς και μέσω των οποίων πραγματοποιείται η διύλιση του αίματος. Την πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η κοκκιομάτωση του Wegener και το σύνδρομο Goodpasture.

Τέλος, υπάρχουν τέτοια τα οποία προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια και οφείλονται σε παράγοντες που επηρεάζουν την αποβολή των ούρων. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται: Απόφραξη της ουροδόχου κύστης ή των ουρητήρων. Λόγω αυτής της απόφραξης, τα ούρα συσσωρεύονται, πιέζουν τους νεφρούς οι οποίοι καταστρέφονται. Υπερτροφία του προστάτη ή καρκίνος του προστάτη, οπότε αποφράσσεται η ουρήθρα και εμποδίζεται η αποβολή των ούρων. Διάφοροι όγκοι στην κοιλιά, που μπορεί να περιβάλλουν και να αποφράξουν τους ουρητήρες. Νεφρολιθίαση: Συνήθως οι νεφρικοί λίθοι επηρεάζουν μόνον τον ένα νεφρό και δεν προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια. Όμως, δεν υπάρχει μόνον ένας νεφρός, τότε ο λίθος μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια του μοναδικού νεφρού. alt
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αναπτύσσεται σε διάρκεια μηνών και ετών. Τα πιο συχνά αιτία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας είναι:

Υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν ελέγχεται σωστά, διαβήτης που δεν ελέγχεται σωστά και σπειραματονεφρίτιδα χρόνια. Λιγότερο συχνά αιτία για την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας είναι: Η πολυκυστική νόσος των νεφρών, η νεφρολιθίαση και ασθένειες του προστάτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας;

Στην αρχή, η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι χωρίς συμπτώματα. Καθώς μειώνεται η λειτουργία του νεφρού, αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αδυναμία ρυθμίσεις της ισορροπίας του ύδατος και των ηλεκτρολυτών, την απομάκρυνση των αχρήστων προϊόντων μεταβολισμού από τον οργανισμό και της παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι εμφανίζεται, γενική αδυναμία, λήθαργο, δύσπνοια και γενικευμένο οίδημα. Εάν τα συμπτώματα αυτά παραμείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να δημιουργηθούν καταστάσεις επικίνδυνες για τη ζωή.

Μεταβολική οξείδωση δηλαδή αυξημένη οξύτητα του σώματος λόγω αδυναμίας παραγωγής διττανθρακικών, με αποτέλεσμα τροποποίηση του μεταβολισμού των ενζύμων και του οξυγόνου, προκαλώντας ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων.

Αδυναμία αποβολής του καλίου και αύξηση των επιπέδων του καλίου στον όρο του αίματος (υπερκαλιαιμία), σε συνδυασμό με επικίνδυνες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κοιλιακή ταχύκαρδία και κοιλιακή μαρμαρυγή. Αύξηση των επιπέδων της ουρίας στο αίμα (ουραιμία), η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία μιας σειράς οργάνων, από τον εγκέφαλο (εγκεφαλοπάθεια), με μεταβολή του τρόπου σκέψης, μέχρι φλεγμονή του περιβλήματος της καρδιάς (περικαρδίτις), καθώς και μειωμένη λειτουργία των μυών λόγω χαμηλών επιπέδων ασβεστίου (υπασβεστιαιμία).

Η γενικευμένη αδυναμία λόγω αναιμίας, αφού δεν παράγεται η ερυθροποιητίνη, η ουσία η οποία προάγει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, απώλεια της όρεξης, λήθαργο και γενικευμένη αδυναμία, η κατάσταση αυτή  μπορεί να εξελιχθεί μέχρι κώματος.

Τέλος, επειδή οι νεφροί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα αυξανόμενα επίπεδα οξέος στο σώμα, η αναπνοή καθίσταται ταχύτερη καθώς οι νεφροί προσπαθούν να αδρανοποιήσουν την οξύτητα με ταχύτερη αναπνοή, για μεγαλύτερη αλκαλικότητα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline