altΗ Ευαγγελία Παπαγεωργίου, Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται αντιβηχικά ή βλεννολυτικά σκευάσματα, για την αντιμετώπιση του επίμονου και ενοχλητικού βήχα.

    
Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε κάποια στιγμή την εμπειρία ενός επίμονου και ενοχλητικού βήχα. Ίσως έχουμε σκεφτεί, εσφαλμένα καμιά φορά, ότι πρόκειται για κάτι παροδικό και απλό από το οποίο ενδεχομένως έχουμε αρρωστήσει στο παρελθόν. Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή ήπιας λοίμωξης του αναπνευστικού και συχνά περνάει μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.
    
Διακρίνεται σε δύο είδη: Τον ξηρό (χωρίς φλέματα) και τον παραγωγικό (με φλέματα).
    
Ο ξηρός βήχας οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως, αλλεργίες, άσθμα, βρογχόσπασμο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φάρμακα, ερεθιστικούς παράγοντες, όπως η σκόνη, ο καπνός, χημικές ουσίες κ.ά., απόφραξη των αεραγωγών από ένα αντικείμενο που εισπνεύστηκε κατά λάθος.
    
Ο παραγωγικός βήχας είναι αυτός που συνοδεύεται από την παραγωγή φλεμάτων και συνήθως αποτελεί σύμπτωμα αναπνευστικών λοιμώξεων, χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων, φλεγμονής των παραρρινίων κόλπων κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα των καπνιστών, οι οποίοι αναπτύσσουν σταδιακά χρόνια βρογχίτιδα (αυξημένη παραγωγή πτυέλων), και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία ενώ το «κλειδί» για την πρόληψη του βήχα είναι ένα καλό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η διακοπή καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή, κατάλληλη άσκηση, επαρκής ύπνος, δηλαδή ένας υγιεινός τρόπος ζωής, μπορούν να συντελέσουν στη διατήρηση μια καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
    
Τα αντιβηχικά αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα του ξηρού βήχα και ο πάσχων ανακουφίζεται προσωρινά, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται η αιτία
    
Τα βλεννολυτικά, όπως η αμβροξόλη, αντιμετωπίζουν τον παραγωγικό βήχα. Έτσι, ο πάσχων ανακουφίζεται μόνιμα καθώς συμβάλλουν στην ρευστοποίηση των εκκρίσεων (φλέματα) ώστε αυτές να αποβάλλονται ευκολότερα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου ώστε ο παραγωγικός βήχας να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός.

Η αμβροξόλη που είναι το μοναδικό βλεννολυτικό με κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητας, έχει εκτός από βλεννολυτική και αποχρεμπτική, βλεννορυθμιστική και τοπική αναλγητική δράση. Σε περίπτωση που συγχορηγηθεί με αντιβίωση, αυξάνει τη συγκέντρωση των αντιβιοτικών και είναι κατάλληλο και για διαβητικούς. Διατίθεται σε διάφορες μορφές:  σιρόπι για τους ενήλικες και τα παιδιά, κάψουλες (μια την ημέρα) και  παστίλιες.
    
alt

    
Σημαντικό: Τα αντιβηχικά σκευάσματα θα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο όταν πρόκειται για ξηρό βήχα καθώς αντενδείκνυνται στον παραγωγικό. Καταστέλλοντας το βήχα, εγκλωβίζουν τα φλέματα και δεν επιτρέπουν την απόχρεμψη με κίνδυνο την εξέλιξη της φλεγμονής. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος να καλύψουν σοβαρότερα αίτια του βήχα και να καθυστερήσει η διάγνωση. Τέλος, είναι γνωστό ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ο ξηρός βήχας εξελίσσεται σε παραγωγικό, οπότε δεν πρέπει να σπεύδουν οι ασθενείς να τον καταστείλουν άμεσα.
    
Σε καμία περίπτωση ο βήχας δεν αποτελεί ένα «αθώο» σύμπτωμα, γι’ αυτό και ο πάσχων πρέπει να απευθύνεται στο γιατρό.
    
Ευαγγελία Παπαγεωργίου
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος
         
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline