Εκτύπωση
Κατηγορία: Πνευμονολογικές Παθήσεις και Υγεία
Εμφανίσεις: 6240

altΠνευμοθώρακας είναι μία παθολογική κατάσταση, κατά την οποία υπάρχει ελεύθερος αέρας υπό πίεση εντός του θώρακος, έξω όμως από τον πνεύμονα, με αποτέλεσμα ο πνεύμονας να υφίσταται συμπίεση και να εμφανίζει σύμπτωση των τοιχωμάτων του.

Πόσοι τύποι πνευμοθώρακα υπάρχουν;

•  Αυτόματος πνευμοθώρακας, που ονομάζεται και πρωτοπαθής, ο οποίος εμφανίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός του θώρακος ή άλλη γνωστή νόσος των πνευμόνων

•  Δευτεροπαθής πνευμοθώρακας, οποίος εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα μιας υποκείμενης κατάστασης.

Τι προκαλεί τον πνευμοθώρακα;

Ανάμεσα στον πνεύμονα και την εσωτερική επιφάνεια του θωρακικού τοιχώματος, υπάρχει ένας πολύ λεπτός χώρος, σαν σχισμή, που ονομάζεται κοιλότητα του υπεζωκότος. Αυτός ο χώρος, ευρίσκεται υπό αρνητική πίεση. Συνεπώς, εάν εισέλθει αέρας, είτε εκ των έσω (από τον πνεύμονα), είτε εκ των έξω (λόγω οπής του θωρακικού τοιχώματος, π.χ. από τραυματισμό), τότε εισέρχεται αέρας στην κοιλότητα του υπεζωκότος με αποτέλεσμα την εξίσωση της πίεσης του υπεζωκοτικού χώρου με την εξωτερική πίεση. Έτσι, χάνεται το κενό και ο πνεύμονας υφίσταται απότομη σύμπτωση των τοιχωμάτων του.

Ο αυτόματος πνευμοθώρακας, προκαλείται λόγω ρήξης κάποιας κύστης, που υπήρχε στην επιφάνεια του πνεύμονα. Ο πνευμοθώρακας μπορεί να εμφανισθεί επίσης μετά από κάποιο τραυματισμό του θωρακικού τοιχώματος, όπως από κάποιο κάταγμα οστού του θώρακος, από σφαίρα πυροβόλου, μαχαιριά, ή μπορεί να δημιουργήθηκε επίτηδες με χειρουργική τεχνική, ώστε να προκληθεί σύμπτωση των τοιχωμάτων του πνεύμονα. Πνευμοθώρακας μπορεί επίσης να προκληθεί σαν αποτέλεσμα μιας υποκείμενης νόσου, όπως είναι η κυστική ίνωση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), ο καρκίνος του πνεύμονα, το άσθμα και διάφορες πνευμονικές λοιμώξεις. alt

Ποια άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για πνευμοθώρακα;

Ο αυτόματος πνευμοθώρακας, είναι συχνότερος στους άνδρες. Το κάπνισμα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτόματου πνευμοθώρακα.

Τι είναι ο πνευμοθώρακας υπό τάση;

Σε μερικές περιπτώσεις, ο πνεύμονας συνεχίζει να διαρρέει αέρα προς την κοιλότητα του υπεζωκότα (μέσω βαλβιδικού μηχανισμού), με τελικό αποτέλεσμα την συμπίεση όλων των δομών που υπάρχουν εντός του θώρακος, περιλαμβανομένων των αγγείων που επιστρέφουν το αίμα προς την καρδιά. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται σαν «πνευμοθώρακας υπό τάση» και εάν δεν διορθωθεί άμεσα, μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του πνευμοθώρακα;

Στα σημεία και τα συμπτώματα του πνευμοθώρακα, περιλαμβάνεται ο πόνος στο στήθος, που συνήθως έχει αιφνίδια έναρξη. Ο πόνος είναι οξύς και μπορεί να έχει έντονο συσφικτικό  χαρακτήρα. Άλλα συμπτώματα του πνευμοθώρακα είναι η δύσπνοια, η ταχυκαρδία, ο βήχας και η μεγάλη εξασθένηση. Το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει σκούρο μπλε χρώμα (κυάνωση), επειδή μειώνονται πολύ τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Πως γίνεται η διάγνωση του πνευμοθώρακα;

Η εξέταση του θώρακα με ένα στηθοσκόπιο, αποκαλύπτει μείωση ή πλήρη απουσία των ήχων της αναπνοής, στην περιοχή του πνεύμονα που έχει προσβληθεί. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μία απλή ακτινογραφία θώρακος. alt

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή για τον πνευμοθώρακα;

Όταν υπάρχει ένας μικρός πνευμοθώρακας, χωρίς μία υποκείμενη νόσο του πνεύμονα, μπορεί να εξαφανισθεί μόνος του, εντός μιας έως δύο εβδομάδων. Ένας μεγαλύτερος πνευμοθώρακας ή ένας πνευμοθώρακας, ο οποίος έχει σχέση με μία υποκείμενη νόσο του πνεύμονα, απαιτούν συχνά αναρρόφηση του ελεύθερου αέρα και/ή τοποθέτηση ενός μικρού σωληνίσκου στο στήθος, για την εκκένωση του αέρος. Οι πιθανές επιπλοκές από την τοποθέτηση του σωληνίσκου στο στήθος, περιλαμβάνουν τον πόνο, την φλεγμονή του υπεζωκοτικού χώρου, αιμορραγία, συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα και υπόταση. Σε μερικές περιπτώσεις, η οπή που σχηματίσθηκε, δεν κλείνει μόνη της. Αυτό ονομάζεται βρογχουπεζωκοτικό συρίγγιο και μπορεί να χρειασθεί χειρουργική επέμβαση για να κλείσει η οπή.

Ποια μπορεί να είναι η πρόγνωση του πνευμοθώρακα;

Η έκβαση του πνευμοθώρακα, εξαρτάται από την έκταση και τον τύπο του πνευμοθώρακα. Ένας μικρός, αυτόματος πνευμοθώρακας, θα εξαφανισθεί γενικά, μόνος του, χωρίς καμία θεραπευτική αγωγή. Ένας δευτεροπαθής πνευμοθώρακας, ακόμη και μικρός, ο οποίος όμως έχει σχέση με μία υποκείμενη νόσο, είναι μία πολύ σοβαρότερη κατάσταση, η οποία εμφανίζει σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας.

Αυτή η μορφή πνευμοθώρακα, απαιτεί επείγουσα και άμεση θεραπευτική αγωγή. Η εμφάνιση πνευμοθώρακα μία φορά, αυξάνει τον κίνδυνο εκ νέου εμφάνισης της ίδιας κατάστασης. Οι περισσότερες υποτροπές, εμφανίζονται εντός του πρώτου έτους, μετά την αρχική εμφάνιση της νόσου.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline