Εκτύπωση
Κατηγορία: Ουρολογία και Υγεία
Εμφανίσεις: 21456
Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός - Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τα κύρια αίτια που μπορούν να προκαλέσουν συχνοουρία σε άνδρες και γυναίκες.
    
Είναι ένα σύμπτωμα που αφορά και τα δύο φύλα. Με τον όρο συχνουρία ορίζεται η αύξηση της συχνότητας της ούρησης. Πολλά άτομα που παρουσιάζουν συχνουρία ουρούν κατά την νύχτα ή παρουσιάζουν διαταραχή στην ποιότητα της ούρησης (π.χ. σταγονοειδή ούρηση).
    
Η φυσιολογικώς προκαλούμενη συχνουρία εμφανίζεται όταν στα πλαίσια αλλαγής των διατροφικών συνηθειών έχει αυξηθεί η πρόσληψη νερού, έχουν καταναλωθεί υπερβολικά ουσίες με διουρητική δράση όπως το αλκοόλ και ο καφές και επί εγκυμοσύνης λόγω της πίεσης από το βάρος του μωρού στην κύστη. Παρόλα αυτά η συχνοουρία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά νοσήματα που εμφανίζουν αντιδραστικώς αύξηση της συχνότητας της ούρησης ή σε τοπικά οργανικά νοσήματα.
    
Πιο συγκεκριμένα συστηματικά νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν συχνουρία είναι οι εξής:
    
•    Ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία σοβαρή μεταβολική διαταραχή στην οποία αυξάνονται οι τιμές του σακχάρου στο αίμα. Στα πρώιμα στάδια πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά προοδευτικώς συχνά αναπτύσσεται συχνουρία.
    
•    Τοπικά νοσήματα του ουροποιητικού (π.χ. λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος όπως  κυστίτιδα πυελονεφρίτιδα). Στις λοιμώξεις η συχνοουρία συνοδεύεται συνήθως κι από άλλα συμπτώματα όπως τσούξιμο, κρυάδες, πόνο στη μέση ή και πυρετό.
    
•    Προστατικά σύνδρομα. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, οι προστατικές φλεγμονές, αλλά και ο καρκίνος του προστάτη είναι ορισμένα από τα προστατικά σύνδρομα που εμφανίζουν διαταραχές από την ούρηση στον άνδρα ασθενή. Τα προστατικά σύνδρομα αποτελούν σύμφωνα με μελέτες από τα βασικότερα αίτια της αύξησης της επίπτωσης του βασανιστικού αυτού συμπτώματος με την πάροδο της ηλικίας στους άνδρες.
    
•    Ορισμένες συστηματικές φλεγμονές όπως ορισμένες ιώσεις αναπνευστικού, στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, ρικετσιώσεις, ηπατίτις.
    
•    Νευρολογικές παθήσεις που αλλοιώνουν τα αντανακλαστικά της ουρήσεως, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε περιπτώσεις απομυελινωτικής νόσου.
    
•    Ορισμένα καρδιολογικά νοσήματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
    
•    Ορισμένα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν τον νεφρό, όπως ο ερυθηματώδης λύκος.
    
•    Ορμονικές διαταραχές, όπως συμβαίνει στον άποιο διαβήτη, όπου υπάρχει ανεπάρκεια αντιδιουρητικής ορμόνης, μίας ειδικής ορμόνης που εκκρίνεται στον οργανισμό και ρυθμίζει την ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων.  
    
•    Ορισμένα καρκινώματα (π.χ. κοιλιακά καρκινώματα που πιέζουν την ουροδόχο κύστη).
    
•    Τοξικές ουσίες π.χ. (μόλυβδος, κάδμιο).
    
Η συχνοουρία, μπορεί να αποτελεί παρενέργεια λόγω της χρήσης κάποιων φαρμάκων ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν χρόνιες θεραπείες με διουρητικά ή σε ηλικιωμένους που ακολουθούν θεραπείες με νευροληπτικά φάρμακα. Στη φάση της εμμηνόπαυσης και σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι συχνή και  μπορεί να αποτελεί ένδειξη ακράτειας. Περίπου το 15% των γυναικών έχουν πρόβλημα με τον έλεγχο της κύστης που μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα ακράτειας. Το αυξημένο στρες μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία, η οποία όμως υποχωρεί όταν το άτομο περάσει σε φάση χαλάρωσης, φαινόμενο που σύμφωνα με επιστημονικές στατιστικές μελέτες παρατηρείται κύρια σε νεαρότερες ηλικίες.   
    
Καθοριστικά κατά την ιατρική παθολογική εξέταση είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του βάρους η επισκόπηση των ιστών,  η ακρόαση του πνεύμονα, η ψηλάφηση των λεμφαδένων, του θυρεοειδούς και των σπλάγχνων, η ακρόαση της καρδιάς, η ψηλάφηση των αρτηριών, η ύπαρξη ή μη νευρολογικών σημείων και στοιχείων φλεγμονής.  
    
Παράλληλα, λαμβάνονται στοιχεία από το προσωπικό , οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και  διερευνώνται ατομικά στοιχεία καθημερινότητας  όπως  επαγγελματική έκθεση σε τοξικές ουσίες, συνήθειες διατροφής, έκθεση σε καπνό, σεξουαλικές συνήθειες, συνωδά συμπτώματα (π.χ. κεφαλαλγία, πυρετός, δύσπνοια, προκάρδιο άλγος, πολυδιψία, απώλεια βάρους).
    
Η σωστή αξιολόγηση των ευρημάτων της ιατρικής παθολογικής εξέτασης, θα καθορίσει την διαγνωστική προσπέλαση με την παραγγελία των απαιτούμενων εργαστηριακών εξετάσεων και το είδος της θεραπείας.
            
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline