Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι το ουρεόπλασμα, ποια συμπτώματα δημιουργεί και με ποιους τρόπους μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νόσου.

    
Το ουρεόπλασμα αποτελεί παθογόνο μικροοργανισμό, που αποικίζει τα γεννητικά όργανα. Η μόλυνση από ουρεόπλασμα γίνεται με άμεση επαφή με πάσχοντα άνθρωπο, κυρίως:

1.  Μέσω συνουσίας ή στοματικού sex. Αποτελεί την κυριότερη οδό μετάδοσης.

2.  Από μολυσμένα κρεβάτια ή στα πλαίσια γυναικολογικής εξέτασης στην οποία δεν έχουν τηρηθεί σχολαστικά κανόνες υγιεινής.

3.  Μέσω μολυσμένων μοσχευμάτων.

Τα βρέφη επιμολύνονται κατά τον τοκετό με την διάβασή τους από μολυσμένη γεννητική οδό.

Το ουρεόπλασμα πολλές φορές δεν προκαλεί βλάβες, συμβιώνοντας ομαλά με τον οργανισμό. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μετά την αρχική μόλυνση αναπτύσσονται τσούξιμο, κνησμός, πόνος, δυσουρία, δυσφορία στην ουρήθρα, εκκρίσεις ουρήθρας, που μπορεί να λεκιάζουν τα εσώρουχα.

Τα συμπτώματα οφείλονται σε ανάπτυξη φλεγμονής (κολπίτιδα, ουρηθρίτιδα, τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα). Περιστασιακά, η έναρξη είναι πιο οξεία και σοβαρή, με σοβαρή δυσουρία, άφθονες πυώδεις εκκρίσεις, άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Η συμπωματική νόσος μετά τη μόλυνση είναι συχνότερη σε άντρες.
    
Ανεξαρτήτως συμπτωμάτων μετά την αρχική προσβολή, μπορεί να εμφανιστούν σε ευαίσθητα άτομα μια ποικιλία επιπλοκών όπως:

•      Στειρότητα, υπογονιμότητα

•      Προσβολή αρθρώσεων που μπορεί να είναι αντιδραστική ή να οφείλεται σε άμεση προσβολή της άρθρωσης από το ουρεόπλασμα

•      Υποτροπιάζουσες φλεγμονές γεννητικών οργάνων με αυξημένες εκκρίσεις γεννητικών οργάνων, τσούξιμο, κνησμό

•      Προσβολή καρδιακής βαλβίδας

•      Γενικευμένη ανοσολογική αντίδραση με  επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, ουρηθρίτιδα-τραχηλίτιδα, εκτεταμένες βλεννογονοδερματικές βλάβες (σύνδρομο Reiter).

Οι επικίνδυνες επιπλοκές σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα του ανοσοποιητικού (π.χ. λευχαιμία), είναι συχνότερες και σοβαρότερες. Τα βρέφη που μολύνονται κατά την γέννηση μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή πνευμονοπάθεια.
    
Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
    
Η πρόληψη της νόσου

•      Κατά τη σεξουαλική επαφή να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό και να πλένεστε με άφθονο τρεχούμενο νερό μετά τη σεξουαλική πράξη.

•      Μην διανυκτερεύετε σε αμφιβόλου ποιότητας καταλύματα και μην επισκέπτεστε αμφιβόλου καθαριότητας ιατρεία.

•      Μην κάνετε κατάχρηση χημικών καθαριστικών στον κόλπο. Η κατάχρηση καθαριστικών μπορεί να αλλοιώσει τις αμυντικές ικανότητες της τοπικής χλωρίδας.

•      Εάν είστε σεξουαλικώς δραστήριο άτομο, μην αμελείτε τις ειδικές εξετάσεις για ουρεόπλασμα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που πρέπει να γίνονται σε συστηματική βάση.

•      Φροντίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την φυσική κατάσταση του οργανισμού σας εφοδιάζοντάς τον με ισορροπημένη διατροφή, επαρκή ενυδάτωση. Αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, την έκθεση σε τοξίνες (π.χ. αλκοόλ, καπνός). Μην αμελείτε τη σωστή ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση, που εντοπίζει και θεραπεύει έγκαιρα νοσήματα που αλλοιώνουν την άμυνα του οργανισμού (π.χ. διαβήτης). Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν τις ενδεικνυόμενες για την πάθησή τους ιατρικές οδηγίες.
            
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline