Ακράτεια ούρων, είναι απώλεια των ούρων, παρά την θέληση και την πρόθεση του πάσχοντος. Σε πάρα πολλά άτομα, μπορεί να αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και ενοχλητικό πρόβλημα και όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους προβλήματα, τα άτομα που υποφέρουν από ακράτεια, διστάζουν να το αναφέρουν, ακόμη και στον γιατρό τους.
    
Η ακράτεια των ούρων, συμβαίνει συχνότερα στις γυναίκες και είναι πολύ πιο συχνή απ’ ότι θεωρείται από την κοινή γνώμη.
    
Ποια είναι η συχνότητα της ακράτειας των ούρων;  
                                                                          
Σε μία πρόσφατη (2010) σχετική μελέτη, αναφέρεται ότι το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν, σε κάποιο βαθμό, αυτό το πρόβλημα, κυμαίνεται μεταξύ 25% ως 45% των γυναικών και ενώ η ακράτεια εμφανίζεται συχνότερα με την αύξηση της ηλικίας, ποσοστό από 7% ως 37% των γυναικών, ηλικίας 20-39 ετών, ανέφεραν ότι είχαν κάποιο βαθμό ακράτειας. Στις γυναίκες άνω των 60 ετών, το φαινόμενο της ακράτειας εμφανίζεται καθημερινά, σε ποσοστό από 9% ως 39%. Όσον αφορά τους άνδρες, η συχνότητα της ακράτειας, είναι περίπου η μισή έναντι των γυναικών, με ποσοστά που κυμαίνονται από 11% ως 34% των πιο ηλικιωμένων ανδρών.
    
Ποιοι είναι οι τύποι της ακράτειας των ούρων;

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι ακράτειας ούρων, ανάλογα με την αιτιολογία. Οι διάφορες ανωμαλίες λειτουργίας της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται ακράτεια έπειξης (από το «επείγομαι»), η οποία πιστεύεται ότι οφείλεται σε ανώμαλες συσπάσεις του εξωστήρος μυός της ουροδόχου κύστης. Βλάβη ή εξασθένηση των στοιχείων που απαρτίζουν την περιοχή της πυέλου και των μυών της περιοχής και το οποίο είναι κάτι που συμβαίνει συχνά κατά την διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, προκαλεί την ακράτεια προσπάθειας, κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει απώλεια ούρων κατά τον βήχα, το γέλιο ή σε άλλες κινήσεις, κατά τις οποίες υποβάλλεται σε πίεση η ουροδόχος κύστη.
    
Άλλοι τύποι ακράτειας μπορεί να εμφανισθούν, εάν η ουροδόχος δεν μπορεί να αδειάσει κανονικά ή εάν είναι κατεστραμμένα τα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Είναι επίσης δυνατόν, το άτομο να εμφανίζει μικτούς τύπους ακράτειας. Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο για μια γυναίκα, να παρουσιάζει μικτή ακράτεια έπειξης και προσπάθειας.
    
Τι είναι η "υπερδραστήρια" ουροδόχος κύστη;

Ο όρος αυτός υπονοεί την ακράτεια έπειξης, η οποία είναι το αποτέλεσμα μιας ξαφνικής, μη ηθελημένης, σύσπασης του μυός της ουροδόχου κύστης. Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, προκαλεί μια αιφνίδια και αδιάκοπη ανάγκη για ούρηση (έπειξη). Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, αν και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όμως, δεν θα πρέπει να θεωρείται σαν φυσιολογικό επακόλουθο της μεγάλης ηλικίας. Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, είναι κυρίως πρόβλημα των νεύρων και των μυών της κύστης. Ο εξωστήρας μυς, είναι ένας από τους κυριότερους μύες της κύστης. Η σύσπαση και η χάλαση (χαλάρωση) του μυός, ρυθμίζεται από το νευρικό σύστημα.
    
Ποσότητα ούρων περίπου 300 γραμμαρίων στην ουροδόχο κύστη, μπορούν να αποστείλουν μήνυμα στο νευρικό σύστημα, ώστε να ενεργοποιήσει τους μύες της κύστης, για να πραγματοποιηθεί η ούρηση. Ο θεληματικός έλεγχος του σφιγκτήρος μυός της ουροδόχου, μπορεί να κρατήσει τα ούρα στην κύστη για μακρότερο χρονικό διάστημα. Σε μια φυσιολογική ουροδόχο κύστη ενηλίκου, μπορούν να περιέχονται μέχρι 600 γραμμάρια ούρων. Η υπερδραστήρια ουροδόχος, είναι το αποτέλεσμα άσκοπης σύσπασης του εξωστήρος μυός, ανεξαρτήτως της ποσότητας των ούρων που περιέχονται στην ουροδόχο κύστη.
    
Ποιες είναι οι συχνότερες ανωμαλίες του νευρικού συστήματος που προκαλούν την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη;

Οι συχνότερες ανωμαλίες του νευρικού συστήματος, που σχετίζονται με την εμφάνιση  υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, είναι οι ακόλουθες:

•    Τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού
    
•    Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
    
•    Η νόσος του Πάρκινσον
    
•    Η άνοια
    
•    Η σκλήρυνση κατά πλάκας
    
•    Η διαβητική νευροπάθεια
    
Υπάρχουν επίσης μερικές αιτίες υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και ακράτειας έπειξης, με φυσιολογικό νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι ουρολοιμώξεις, οι λίθοι της ουροδόχου, ή οι όγκοι της ουροδόχου, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη δραστηριότητα του εξωστήρος μυός, με αποτέλεσμα, υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη.
    
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Εκτός των αιτίων που αναφέρονται πιο πάνω, μερικοί από τους επιπλέον συχνότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, είναι:

•    Η προχωρημένη ηλικία
    
•    Η διόγκωση του προστάτη
    
•    Εγχειρήσεις στον προστάτη
    
•    Πολλές εγκυμοσύνες
    
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;

Εκτός από την ακράτεια, την ανάγκη για συχνή ούρηση, την νυκτουρία (ανάγκη για ούρηση κατά την νύκτα), η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, προκαλεί σοβαρά προβλήματα κατά την επαγγελματική απασχόληση του πάσχοντος, την οικογενειακή, την κοινωνική ζωή του, καθώς και διάφορα σωματικά και σεξουαλικά προβλήματα.
    
Τονίζεται και πάλι ότι, τα συμπτώματα αυτά, δεν θα πρέπει να θεωρούνται φυσιολογικά επακόλουθα της προχωρημένης ηλικίας, αλλά θα πρέπει ο πάσχων να τα αναφέρει στον θεράποντα ιατρό του, ο οποίος θα του υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.
    
Πηγή: Υγείαonline.gr
         
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline