Ο Ευάγγελος Πατρίκιος, Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ενδοσκόπος, απαντά στο Υγείαonline.gr, σε 5 σημαντικά ερωτήματα που αφορούν το σύνηθες πρόβλημα των αιμορροΐδων και την αντιμετώπισή τους.

    
•    Οι αιμορροΐδες ταλαιπωρούν το 50% των ανθρώπων (άνδρες και γυναίκες) σε παγκόσμιο επίπεδο, τι ονομάζουμε όμως αιμορροΐδες γιατρέ;
    
Αιμορροΐδες είναι ογκίδια αγγειακού ιστού που προβάλλουν από τον πρωκτό. Διαιρούνται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εξωτερικές σχηματίζονται στο ύψος του έξω αιμορροΐδικού πλέγματος, καλύπτονται δηλαδή από δέρμα.

Εκδηλώνονται με δύο μορφές:

α) την οξεία, εξαιτίας αναπτύξεως αιματώματος και

β) την χρόνια μορφή.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανώμαλες δερματικές πτυχές που είναι υπολείμματα μετά από την απορρόφηση των συμπτωμάτων. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες αναπτύσσονται στο ύψος του έσω αιμορροΐδικού πλέγματος το οποίο βρίσκεται στο άνω τμήμα του πρωκτικού σωλήνα και το κατώτερο του ορθού εντέρου. Πρόκειται για κιρσώδεις διερευνήσεις των φλεβών οι οποίες καλύπτονται από βλεννογόνο ο οποίος προοδευτικά προκύπτει στον αυλό του πρωκτικού σωλήνα, ιδίως όταν αυξάνει η ενδοκοιλιακή πίεση και χαλαρώνει ο σφιγκτήρας του πρωκτού κατά τη διάρκεια της αφόδευσης.
    
•    Ποια είναι τα συμπτώματα που δημιουργούν οι αιμορροΐδες; 

Δύο είναι τα κύρια συμπτώματα των αιμορροΐδων.

α) Η αιμορραγία και β) Η πρόπτωση

Η αιμορραγία είναι συνήθως μικρή και υπάρχει συχνά στις αιμορροΐδες πρώτου βαθμού.  Πρόκειται για απώλεια αίματος μετά την αφόδευση, το αίμα δηλαδή επαλείφει φυσιολογικά κατά τα άλλα κόπρανα και έχει χρώμα ζωηρό κόκκινο. Αργότερα σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί ή αιμορραγία να είναι αυτόματη και να υπάρχει στα μεσοδιαστήματα των κενώσεων.

Η πρόπτωση των αιμορροΐδων υπάρχει στα τρία τελευταία στάδιά τους. Τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες ανατάσσουν μόνοι τους τις αιμορροΐδες που προσπίπτουν.

Ο πόνος δεν υπάρχει σαν ενόχλημα στις αιμορροΐδες, εμφανίζεται όμως και είναι συνεχής και έντονος όταν αυτές θρομβωθούν. Εξάλλου σε αιμορροΐδες τρίτου και τέταρτου βαθμού μπορεί να αναφέρεται απώλεια βλέννης η οποία οδηγεί και σε τοπικό ερεθισμό της περιπτωκτικής χώρας, επειδή την διατηρεί συνεχώς υγρή.
    
•    Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισης των αιμορροΐδων;

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε πρωτοπαθείς ή ιδιοπαθείς και σε δευτεροπαθείς.

Στις ιδιοπαθείς ή πρωτοπαθείς αιμορροΐδες το αίτιο δεν είναι γνωστό. Ενοχοποιούνται όμως σαν γενεσιουργός παράγοντας η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η ενδοκοιλιακή πίεση αυξάνει σημαντικά όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα, αλλά και διάρροια εξαιτίας του τανισμού. Εξάλλου κόπρανα με μικρό όγκο προδιαθέτουν σε δυσκοιλιότητα και επομένως στην εμφάνιση των αιμορροΐδων. Αυτό το τελευταίο γεγονός θεωρείται η κυριότερη αιτία της μεγάλης συχνότητας με την οποία εμφανίζονται οι αιμορροΐδες στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου, ενώ είναι σπάνιες σε λιγότερο αναπτυγμένους λαούς.
    

    
Οι δευτεροπαθείς οφείλονται σε αυξημένη πίεση στο σύστημα της πυλαίας φλέβας η οποία μεταβιβάζεται στην άνω αιμορροΐδική. Τα αίτια που προκαλούν πυλαία υπέρταση είναι η κίρρωση του ήπατος, η θρόμβωση της πυλαίας, ενδοκοιλιακοί όγκοι και η κύηση.
    
•    Υπάρχουν στάδια εξέλιξης των αιμορροΐδων και εάν υπάρχουν, ποια είναι;

Ανάλογα με την ανάπτυξη των αιμορροΐδικών όγκων διακρίνουμε τέσσερις βαθμούς αιμορροΐδων.

Πρώτου βαθμού: πρόκειται για μικρές αιμορροΐδες που μας προπίπτουν κατά την κένωση.
    
Δεύτερου βαθμού: οι όζοι είναι μεγαλύτεροι, προπίπτουν κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται μόνοι τους με το πέρας της αφόδευσης.
    
Τρίτου βαθμού: εδώ οι όζοι είναι μεγάλοι αλλά αν αναταχθούν μετά την κένωση αλλά αν αναταχθούν με το χέρι δεν ξαναπροπίπτουν.
    
Τέταρτου βαθμού: οι αιμορροΐδικοί όζοι παραμένουν μόνιμοι προπίπτουντες και δεν ανατάσσονται ποτέ.
    
•    Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα 4 στάδια των αιμορροΐδων;
    
Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Η διόρθωση της δυσκοιλιότητας με υγειονομική αγωγή (χορήγηση τροφής με μη αποφλοιωμένο σιτάρι) ασκεί ευεργετικό αποτέλεσμα, κυρίως όμως έχει προληπτικό χαρακτήρα τόσο για να μην αναπτυχθούν αιμορροΐδες όσο για να μην προπίπτουν όταν ήδη υπάρχουν. Η χρήση τοπικών πρωκτικών αλοιφών βοηθά αλλά μόνο παροδικά.  Όταν οι αιμορροΐδες είναι πολύ διογκωμένες, ιδιαίτερα όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς ή θρομβώνονται συχνά απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.

Μία πλειάδα επεμβατικών τεχνικών προσφέρουν βοήθεια στην επίλυση του προβλήματος της αιμορροΐδοπάθειας. Οι ελαστικοί δακτύλιοι (τεχνική Baron),  ή σκληροθεραπεία, η ανοικτή αιμορροΐδεκτομή (τεχνική Milliga - Morgan), η χρήση συρραπτικού μηχανήματος (τεχνική Longo) είναι ονομαστικά κάποιες από αυτές.
    
Ευάγγελος Ν. Πατρίκιος
Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ενδοσκόπος
Παθήσεις Πεπτικού-Ήπατος-Χοληφόρων-Ενδοσκοπήσεις Πεπτικού
(Ορθοσκόπιση-Γαστροσκόπιση-Κολονοσκόπιση)
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline