Ο Εμμανουήλ Συμβουλάκης MD, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Επιμελητής Α' Γαστρεντερολογικό Τμήμα Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πώς να απαλλαγούμε από τη δυσπεψία και τις καούρες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι γιορτές έφτασαν και η διάθεσή μας να κάνουμε κάτι έξω από τα συνήθη είναι μεγάλη. Οι σκέψεις όλων είναι να βρεθούν γύρω από το γιορτινό τραπέζι μαζί με συγγενείς και φίλους. Παραδοσιακά γλυκά, μεγάλη ποικιλία με εδέσματα και ποσότητες πέρα από τις συνήθεις είναι η πιο οικεία εικόνα των ημερών.

Δυστυχώς όμως η πολυφαγία δημιουργεί καούρα και δυσπεψία, οι οποίες με τη σειρά τους  μας δημιουργούν δυσθυμία (κακή διάθεση).

Παρακάτω μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε την καούρα και την δυσπεψία και να γιορτάζουμε ευχάριστα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

•     Προσπαθήστε να μην υπερβείτε την συνήθη ποσότητα του φαγητού σας

•     Μην παραλείπετε τα κυρίως γεύματα, ώστε να μην μένετε νηστικοί έως ότου καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι

•     Μην τσιμπολογάτε, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε σε ποσότητα

•     Εμπλουτίστε τα γεύματά σας με σαλάτες

•     Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό

•     Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό
    

   
Η πρώτη μας επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι η χρήση σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καούρα και την δυσπεψία. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αλγινικά.

Τα σκευάσματα αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά και δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ  των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση, που είναι η βασική αιτία για τα δύο προαναφερόμενα συμπτώματα.

Ο τρόπος δράσης του σκευάσματος επιτρέπει να έχει αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ ένα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων  να ανακουφίζεται άμεσα.

Τα αλγινικά συνιστώνται στη θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης  για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων, είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των  επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα και από εγκύους και ηλικιωμένους.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε ένα γιατρό όπου και να βρίσκεστε τις ημέρες αυτές.

Καλές γιορτές σε όλους!

Εμμανουήλ Συμβουλάκης MD
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Επεμβατικός Ενδοσκόπος
Επιμελητής Α' Γαστρεντερολογικό Τμήμα Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν"
Συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.)

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline