Εκτύπωση
Κατηγορία: Ωτορινολαρυγγολογία και Υγεία
Εμφανίσεις: 2255
Ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, με αφορμή το Μήνα Μάιο - Μήνα Ακοής, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η απώλεια ακοής, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί και πόσο στιγματίζει τη καθημερινότητά μας.
                           
Ο μήνας Μάιος καθιερώθηκε το 1927 ως «Μήνας Ακοής» με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό ανά το παγκόσμιο για τις διαταραχές επικοινωνίας και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας, κατανόησης και  ακοής.
         
Η απώλεια ακοής (ή βαρηκοΐα) είναι η πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου με το περιβάλλον, αφού μειώνει την ακουστική του ικανότητα. Θεωρείται η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση και μπορεί να προκληθεί από: έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο, λοιμώξεις (ειδικότερα αυτές που επηρεάζουν το κεφάλι ή τα αυτιά), οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής, εκ γενετής ανεπάρκειες, γήρανση, ακουστικό τραύμα, παρενέργεια φαρμάκων, διάφορες παθήσεις (διαβήτης, νεφροπάθεια).
         
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  εκτιμά ότι υπάρχουν 360 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που πάσχουν από βαρηκοΐα. Η συχνότητα εμφάνισης της βαρηκοΐας διπλασιάζεται κάθε δεκαετία και βάση ερευνών εκτιμάται ότι το 33% των ατόμων άνω των 65 χρονών και ένα εκπληκτικό 80% των ατόμων άνω των 80 χρονών υποφέρουν από απώλεια ακοής σε βαθμό που επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητά τους.  Περαιτέρω, ποσοστό 35% των ατόμων κάτω των 65 χρονών και το 2% των παιδιών ηλικίας 0-20 έχουν μειωμένη ακουστική ικανότητα. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας Ακοής, το 2025 υπολογίζεται ότι 900 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής.  
         
Η ακοή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που διασφαλίζουν την ουσιώδη επικοινωνία. Όπως είπε ο Γερμανός φιλόσοφος, Εμμάνουελ Καντ «η απώλεια όρασης απομακρύνει τον άνθρωπο από τα αντικείμενα, ενώ η απώλεια ακοής απομακρύνει τον άνθρωπο από τους ανθρώπους». Εντούτοις, η απώλεια ακοής επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα για επικοινωνία με τους γύρω μας, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Μπορεί ακόμη να μας προκαλέσει σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα όπως: αυξημένη αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, στρες, απομόνωση και άνοια.  
         
Η απώλεια ακοής συμβαίνει σταδιακά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην το συνειδητοποιούν ή να μην θέλουν να το αποδεχτούν μέχρι να τους το επισημάνει κάποιος από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον. Συνήθως υποφέρουν άσκοπα για αρκετά χρόνια προτού αποφασίσουν να αναζητήσουν βοήθεια σχετικά με την απώλεια ακοής τους. Το περιοδικό «Healthy Hearing» αναφέρει ότι τα περισσότερα άτομα με πρόβλημα ακοής περιμένουν 5 έως και 15 χρόνια πριν αναζητήσουν βοήθεια από ένα ειδικό. Όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση τόσο περισσότερο τα άτομα με απώλεια ακοής απομονώνονται και τόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει η αποκατάσταση της ακοής με ακουστικά βοηθήματα.
         
Δυστυχώς, και μόνο η ιδέα της χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους, αφού νιώθουν μειονεκτικά σκεπτόμενοι για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι άλλοι. Πολλές μελέτες στο θέμα αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το στίγμα που συνδέεται με την απώλεια ακοής επηρεάζει αρνητικά την αποδοχή του ατόμου σχετικά με το πρόβλημα ακοής του και την επιλογή του για τη χρήση ή όχι ακουστικού βαρηκοΐας. Ένα διακριτικό ακουστικό βαρηκοΐας όμως διεφάνη ότι ήταν πιο αποδεκτό από τα άτομα με απώλεια ακοής. Μπορεί το πρώτο ηλεκτρονικό ακουστικό βαρηκοΐας, που παρουσιάστηκε το 1899, να ήταν μεγάλο σε μέγεθος και δύσκολο στη χρήση, αλλά σήμερα η τεχνολογία έχει κάνει άλματα στον τομέα της ακουολογίας και των ακουστικών βοηθημάτων. Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, εύχρηστα, αποτελεσματικά και σχεδόν αόρατα.
         

                      
Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Μελέτες δείχνουν ότι το 95% των απωλειών ακοής, εάν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, μπορεί να αποκατασταθεί με την εφαρμογή ακουστικών βοηθημάτων. Η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου, άλλα και τις νοητικές του λειτουργίες. Περίπου 9 στους 10 χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου κι επομένως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
         
Μην επιτρέψετε στην απώλεια ακοής και το στίγμα της να σας απομακρύνουν από τους αγαπημένους σας και από το να απολαύσετε τη ζωή στο έπακρο. Επενδύστε στην ακοή σας!
         
Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει μία ή περισσότερες από τις πιο κάτω ενδείξεις:
         
•    Δυσκολεύεται να κατανοήσει τους συνομιλητές του και τους ζητά επανειλημμένα να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
         
•    Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να ακούσει ραδιόφωνο σε φυσιολογική ένταση
         
•    Αρνείται ότι έχει απώλεια ακοής και κατηγορεί τους άλλους ότι μουρμουρίζουν
         
•    Αποσύρεται από κοινωνικές δραστηριότητες και συζητήσεις
         
•    Προσπαθεί να ελέγξει τις συνομιλίες με το να μιλά αυτός περισσότερο
         
επικοινωνήστε με τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE.  
         
Με αφορμή το Μήνα Μάιο - Μήνα Ακοής τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE σας προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ Αξιολόγηση Ακοής. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο 77776500.
         
Και… ακούστε τη ζωή μαζί μας!
        
Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline