Ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου (26 Απριλίου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr , τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει ο θόρυβος στην ακοή μας.   
        
Η τελευταία Τετάρτη του Απρίλη έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής από το 1992, ως η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το θόρυβο και τις σοβαρές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.
         
Ως «θόρυβος» ορίζεται ο ενοχλητικός, ανεπιθύμητος ή/και δυσάρεστος ήχος για τον άνθρωπο και η μονάδα μέτρησης της ηχητικής έντασης  είναι το ντεσιμπέλ (dB). Το γεγονός ότι ο θόρυβος είναι βλαβερός για τον άνθρωπο αναγνωρίστηκε στην αρχαία Ελλάδα πριν 2.500 χρόνια, αφού απαγόρευαν στους χαλκουργούς και σε άλλους τεχνίτες να έχουν τα εργαστήριά τους μέσα στην πόλη, γιατί εξασκούσαν θορυβώδη επαγγέλματα. Επίσης σε κάποιες πόλεις της Ευρώπης είχαν απαγορευτεί οι άμαξες και τα άλογα τη νύχτα, για να μην προκαλείται θόρυβος και ο ύπνος των κατοίκων να είναι πιο ήσυχος και γαλήνιος.
         
Στις μέρες μας οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μας είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, και για να αντεπεξέλθουμε βρισκόμαστε συνεχώς σε κίνηση με αποτέλεσμα να είμαστε  εκτεθειμένοι σε πάρα πολλές εναλλαγές εικόνων και ήχων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηχορύπανση βρίσκεται δεύτερη μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση  στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.  Η ηχορύπανση μπορεί να εντοπισθεί σχεδόν παντού στη ζωή μας: σε χώρους εργασίας, στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στα σπίτια μας με το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση στη διαπασών και σε χώρους διασκέδασης.
         
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα ασφαλή και μη ασφαλή επίπεδα θορύβου. Τα ασφαλή επίπεδα θορύβου είναι αυτά που η ένταση τους δεν ξεπερνά τα 85 dB, δηλαδή η βροχή είναι 40dB, μια φυσιολογική ομιλία είναι 60dB, ο φυσιολογικός θόρυβος στο δρόμο είναι 70 dB, ένα θορυβώδες γραφειακό περιβάλλον είναι 80 dB. Όταν όμως η ένταση ξεπερνά τα 85dB, τότε τα επίπεδα θορύβου είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, π.χ. ο θόρυβος ενός εργοστασίου είναι 90 dB, η μουσική σε νυχτερινά κέντρα / clubs είναι 110 dB, οι ατομικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής σε υψηλές εντάσεις  είναι 115dB, ο ήχος από τη ρίψη πυροτεχνημάτων ή κροτίδων είναι 125-168dB και ο ήχος από ένα πυροβολισμό είναι 145dB.
         
Τα πολλά ντεσιμπέλ (dB) μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαταραχή στον ύπνο, πονοκέφαλο, ίλιγγο, εργασιακά ατυχήματα, μείωση της ακοής – 120  εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόβλημα ακοής από την εργασία.  Όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση τους σε θόρυβο μπορεί να επιφέρει απώλεια ακοής, αλλά και μαθησιακές δυσκολίες. Η Αμερικάνικη Εταιρεία Ωτολογίας δήλωσε ότι 1 στα 8 παιδιά εμφανίζουν απώλεια ακοής από την έκθεση τους σε θόρυβο.
         

                      
Η μακροχρόνια και διαρκής έκθεση των ανθρώπων σε επιβλαβείς θορύβους μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. Αντίθετα, η έκθεση σε απότομους και πολύ δυνατούς ήχους (π.χ. κροτίδες και πυροβολισμοί) μπορεί να προκαλέσει οξύ ακουστικό τραύμα (βλάβη στο ακουστικό νεύρο) στο ένα ή και στα δύο αυτιά, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι μόνιμο και μη ανατρέψιμο.
           
Ο τύπος αυτής της βαρηκοΐας ονομάζεται νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Παρουσιάζεται όταν υπάρχει βλάβη στο ακουστικό νεύρο, δηλαδή όταν τα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία καταστρέφονται και κατ’ επέκταση μειώνεται η ακοή και η διακριτική ικανότητα. Είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη και συνήθως αφορά και τα δύο αυτιά.
         
Η θεραπεία που συνιστάται είναι η ενίσχυση του ήχου με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.  Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ακοή και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Περίπου 9 στους 10 χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου κι επομένως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
         
Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων όπως άγχος και νευρικότητα,  μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, απόδοσης και παραγωγικότητας, δυσκολίες επικοινωνίας, αίσθημα απομόνωσης, άνοια κ.α..
         
Καλό θα ήταν, αν εκτίθεστε συχνά σε βλαβερούς θορύβους να ελέγχετε την ακοή σας κάθε χρόνο. Επικοινωνήστε με τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE  στο 77776500 για ΔΩΡΕΑΝ Αξιολόγηση Ακοής.
         
Η αίσθηση της ακοής είναι πολύτιμη γιατί είναι αυτή που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με το περιβάλλον.
       
Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline