Ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (3 Μαρτίου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr , όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την απώλεια ακοής και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.   
        
Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διεξάγεται ετήσια στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό ανά το παγκόσμιο για την υγιεινή του αυτιού, η οποία επηρεάζει άμεσα την ακοή του ανθρώπου, καθώς επίσης και για την απώλεια ακοής.
        
Το θέμα για το 2017, είναι  «Δράστε Έγκαιρα: Επενδύστε στην Ακοή σας»
         
Η απώλεια ακοής (βαρηκοΐα) είναι η πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου με το περιβάλλον, αφού μειώνει την ακουστική του ικανότητα. Μπορεί να προκληθεί από: έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο, λοιμώξεις (ειδικότερα αυτές που επηρεάζουν το κεφάλι ή τα αυτιά), οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής, εκ γενετής ανεπάρκειες, γήρανση, ακουστικό τραύμα, παρενέργεια φαρμάκων, διάφορες παθήσεις (διαβήτης, νεφροπάθεια).
         
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι υπάρχουν 360 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που πάσχουν από βαρηκοΐα - περίπου το 5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επίσης, αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα έχουν μειωμένη ακουστική ικανότητα. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Better Hearing αναφέρει ότι τρεις (3) στους δέκα (10) άνω των 60 χρονών, ένας (1) στους έξι (6) ηλικίας 41-59 και ένας (1) στους δεκατέσσερις (14) ηλικίας 29-40 υποφέρουν από κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. Περαιτέρω, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 χρονών) έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής, και 3 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με σοβαρή έως πολύ σοβαρή απώλεια ακοής.
         
Οι άνθρωποι με απώλεια ακοής καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να ακούσουν και να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Αυτή  η προσπάθεια όμως τους προκαλεί άγχος, κούραση, αυξημένη αρτηριακή πίεση και πονοκεφάλους. Επίσης, αναπτύσσονται αισθήματα αμηχανίας και ντροπής, επηρεάζοντας έτσι  αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους, καθώς και την κοινωνική τους ζωή, αφού απομονώνονται και μπορεί να οδηγηθούν σε κατάθλιψη.
         
Εάν ανησυχείτε ότι κάποιο μέλος της οικογένειας σας ή κάποιος φίλος μπορεί να έχει απώλεια ακοής, τότε παρατηρείστε αν παρουσιάζει μία η περισσότερες από τις πιο κάτω ενδείξεις:
         
•    Δυσκολεύεται να κατανοήσει τους συνομιλητές του και τους ζητά επανειλημμένα να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
         
•    Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να ακούσει ραδιόφωνο σε φυσιολογική ένταση
         
•    Αρνείται ότι έχει απώλεια ακοής και κατηγορεί τους άλλους ότι μουρμουρίζουν
         
•    Έχει βουητό / σφύριγμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά
         
•    Αποσύρεται από κοινωνικές δραστηριότητες και συζητήσεις
         
•    Προσπαθεί να ελέγξει τις συνομιλίες με το να μιλά αυτός περισσότερο
         
Αν εντοπίσετε μία ή περισσότερες από τις πιο πάνω ενδείξεις τότε συμβουλέψτε το άτομο αυτό να επισκεφτεί ένα ακουολόγο για αξιολόγηση της ακοή του
         

                      
Συχνά η άρνηση είναι η πρώτη μας αντίδραση όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ενδεικτικά συμπτώματα οποιουδήποτε προβλήματος υγείας. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα ακοής και καθυστερούν ή διστάζουν να ενεργήσουν για αντιμετώπιση του προβλήματος με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητα τους. Όπως η εξασθενισμένη όραση έτσι και η ακοή, είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Κανένας όμως που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης δε διστάζει να αναζητήσει βοήθεια και να χρησιμοποιήσει γυαλιά ή φακούς επαφής. Αντίθετα, κάποιος με πρόβλημα ακοής είναι επιφυλακτικός στην τοποθέτηση ακουστικών βοηθημάτων λόγω προκατάληψης της κοινωνίας για τα ακουστικά βαρηκοΐας.
         
Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Εάν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε η αποκατάσταση ακοής γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων.
         
Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, εύχρηστα, αποτελεσματικά και σχεδόν αόρατα. Παρέχουν εξαιρετική ακουστική ικανότητα χωρίς σφυρίγματα και απεριόριστη δυνατότητα ρύθμισης με αποτέλεσμα την πλήρη απόλαυση ακοής ακόμη και στο πιο θορυβώδες περιβάλλον. Μπορούν ακόμη μέσω ήχο-κάλυψης να μετριάσουν κατά πολύ την ένταση ή και να εξαφανίσουν τα βουητά. Τα ακουστικά βοηθήματα, εκτός από αποκατάσταση της καθημερινής επικοινωνίας μπορούν να συνδεθούν με το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ηχητικό σύστημα, έτσι ώστε να βελτιώνουν τη λήψη του ήχου από διάφορες πηγές.
         
Με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας διατηρείται η ποιότητα ακοής, η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας και των αγαπημένων σας προσώπων και να σας προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
         
Εντούτοις, η επιτυχής θεραπεία είναι μια διαδικασία εφ’ όρου ζωής, η οποία περιλαμβάνει συνεχείς αξιολογήσεις, ρυθμίσεις και υποστήριξη, αφού τα ακουστικά βαρηκοΐας από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την απώλεια ακοής. Η αξιολόγηση της ακοής πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ειδικά όταν κάποιο άτομο εκτίθεται σε δυνατούς, ενοχλητικούς και συνεχόμενους ήχους (πέρα των 85dB). Επίσης, εάν παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στην ακοή ή βουητά στα αυτιά, τότε ο έλεγχος της ακοής πρέπει να γίνει άμεσα.  
         
Στα Κέντρα Ακοής DR GEORGE στηρίζουμε και καλωσορίζουμε την οικογένεια και τους φίλους που συνοδεύουν τους αγαπημένους τους με απώλεια ακοής. Βοηθήστε τους αγαπημένους σας με απώλεια ακοής παρέχοντας τους συναισθηματική και φιλική υποστήριξη ή και ακόμη οικονομική στήριξη. Ενθαρρύνετέ τους να αναζητήσουν βοήθεια από άρτια καταρτισμένους και εκπαιδευμένους Ακουολόγους, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αποκατάσταση της ακοής. Κλείστε ραντεβού και επισκεφθείτε τον Ακουολόγο μαζί με το αγαπημένο σας πρόσωπο που πιστεύετε ότι έχει απώλεια ακοής.   
         
Δράστε Έγκαιρα: Επενδύστε στην ακοή σας και μην την παραμελείτε!
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE σας προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ Αξιολόγηση Ακοής για όλο το μήνα Μάρτιο. Καλέστε στο 77776500 για ραντεβού.
       
Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline