Εκτύπωση
Κατηγορία: Ωτορινολαρυγγολογία και Υγεία
Εμφανίσεις: 2129
Ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), εξηγεί στο Υγείαonline.gr , ποια είναι η σχέση του σακχαρώδη διαβήτη με την απώλεια ακοής.
        
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
         
Διεξάγεται ετήσια στις 14 Νοεμβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει μέσα από τη σωστή πληροφόρηση, το κοινό ανά το παγκόσμιο για την ύπουλη αυτή πάθηση και να κινητοποιήσει όλους μας για προληπτικές εξετάσεις. Με την αφορμή αυτή, ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Κλινικός Ακουολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE μας ενημερώνει για τη σχέση σακχαρώδη διαβήτη και απώλειας ακοής και την ανάγκη ακουολογικής εξέτασης σε τακτά χρονικά διαστήματα.
         
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως νεφροπάθεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια,  νευροπάθεια, απώλεια όρασης, περιφερική αγγειοπάθεια κ.α.  
         
Σ’ αυτή τη μεγάλη λίστα προβλημάτων υγείας προστίθεται τώρα και η βαρηκοΐα. Πιο συγκεκριμένα, σε διάφορες ερευνητικές μελέτες ο διαβήτης έχει συνδεθεί και με την ανάπτυξη προβλημάτων ακοής, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο διαβήτης συμβάλλει και στην απώλεια ακοής. Ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Διαβητικών δηλώνει ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής απ’ ότι οι μη διαβητικοί.
         
Μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (NIH), η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2008 στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, συνδέει άρρηκτα το διαβήτη με τη μειωμένη ακοή. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής υποβλήθηκαν σε εξέταση ακοής περισσότεροι από 5000 ενήλικες εργαζόμενοι και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν απώλεια ακοής απ’ ότι οι μη διαβητικοί. Επίσης από τους διαβητικούς ασθενείς που εξετάστηκαν, το 68% παρουσίασε απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες.
         
Επίσης, τον Ιούλιο του 2011, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tsukuba Medical Center Mito, στο Ιμπαράκι της Ιαπωνίας,  διαπίστωσαν τα ίδια αποτελέσματα.  Οι Ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα 13 μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 8800 άτομα με προβλήματα ακοής και 23839 άτομα χωρίς προβλήματα ακοής και διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να χάσει κάποιος την ακοή του υπερδιπλασιάζονται όταν πάσχει από διαβήτη και ιδιαίτερα τα ηλικιακά νεότερα άτομα.
         
Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί οι λόγοι για τους οποίους η βαρηκοΐα είναι πιο συχνή στους διαβητικούς ασθενείς, μελέτες καταδεικνύουν ότι η συσχέτιση αυτή προκαλείται από νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων), η οποία είναι μια συχνή επιπλοκή των δύο τύπων διαβήτη 1 και 2. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παρατεταμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής, αφού επηρεάζουν την παροχή αίματος ή οξυγόνου στα μικροσκοπικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του εσωτερικού αυτιού.
         
Με την πάροδο του χρόνου, προκαλείται βλάβη στο νεύρο του εσωτερικού αυτιού και στα μικρά τριχοειδή αγγεία του κοχλία με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακουστική ικανότητα του ατόμου.
         
Η απώλεια ακοής (ή βαρηκοΐα) είναι η πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου με το περιβάλλον, αφού μειώνει την ακουστική του ικανότητα. Συνήθως, συμβαίνει σταδιακά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην αναγνωρίζουν τα σημάδια για αρκετό καιρό και συχνά τους το επισημαίνει κάποιος από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον.
         

                      
Οι πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις απώλειας ακοής είναι οι ακόλουθες:
         
•    Ζητάνε από τους γύρω τους να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
         
•    Αυξάνουν την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου
         
•    Παραπονιούνται ότι οι άλλοι μιλούν μπερδεμένα
         
•    Δυσκολεύονται να κατανοήσουν ομιλίες σε θορυβώδη περιβάλλοντα
         
•    Νομίζουν ότι οι άλλοι μιλούν ψιθυριστά
         
•    Δυσκολεύονται να κατανοήσουν γυναικείες και παιδικές φωνές
         
•    Αποφεύγουν συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες
         
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο έλεγχος ακοής είναι σημαντικός και αναγκαίος για τα άτομα με επίπεδα γλυκόζης, υψηλότερα του φυσιολογικού. Όσο σημαντικός είναι ο έλεγχος όρασης τόσο σημαντικός είναι και ο έλεγχος ακοής.  Άρα, αν είστε διαβητικοί πρέπει να ελέγχετε την ακοή σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι να διασφαλίζετε την ποιότητα ακοής σας και κατ’ επέκταση τη μέγιστη ποιότητα ζωής. Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων, όπως απομόνωση, πονοκέφαλο, νευρικότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη.
         
Το πρώτο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Αν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε η αποκατάσταση γίνεται μέσω της εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων.
         
Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, εύχρηστα, αποτελεσματικά και σχεδόν αόρατα. Παρέχουν εξαιρετική ακουστική ικανότητα χωρίς σφυρίγματα και απεριόριστη δυνατότητα ρύθμισης με αποτέλεσμα την πλήρη απόλαυση ακοής, ακόμη και στο πιο θορυβώδες περιβάλλον. Μπορούν, ακόμη, μέσω ήχο-κάλυψης να μετριάσουν κατά πολύ την ένταση  ή και να εξαφανίσουν τα βουητά. Τα ακουστικά βοηθήματα, εκτός από αποκατάσταση της καθημερινής επικοινωνίας, μπορούν να συνδεθούν με το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ηχητικό σύστημα, έτσι ώστε να βελτιώνουν τη λήψη του ήχου από διάφορες πηγές.
         
Η σύγχρονη τεχνολογία στα ακουστικά βοηθήματα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει λύσεις για όλους τους τύπους απώλειας ακοής και συνεπώς να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας.
         
Οι διαβητικοί ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας, πρέπει να θυμούνται πάντα ότι μεταξύ των άλλων επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, συμπεριλαμβάνεται και η απώλεια ακοής.
         
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Διαβήτη, τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ Αξιολόγηση Ακοής. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 77776500.
       
Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline