Εκτύπωση
Κατηγορία: Ωτορινολαρυγγολογία και Υγεία
Εμφανίσεις: 2422
Ο Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει απώλεια ακοής και ποια είναι τα συμπτώματα του προβλήματος.
        
Σε διάφορες ερευνητικές μελέτες ο διαβήτης έχει συνδεθεί και με την ανάπτυξη προβλημάτων ακοής, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο διαβήτης συμβάλει και στην απώλεια ακοής.
        
H απώλεια ακοής ή βαρηκοΐα είναι η πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου με το περιβάλλον, αφού μειώνει την ακουστική του ικανότητα. Το άτομο, το οποίο πάσχει από βαρηκοΐα, παρουσιάζει δυσκολία στο να κατανοήσει το τι λένε οι γύρω του και ιδιαίτερα αν πολλά άτομα μιλούν ταυτόχρονα ή αν είναι σε θορυβώδες περιβάλλον.
        
Μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (NIH), η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2008 στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, συνδέει άρρηκτα το διαβήτη με τη μειωμένη ακοή. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής υποβλήθηκαν σε τεστ ακοής περισσότεροι από 5000 ενήλικες εργαζόμενοι και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν απώλεια ακοής απ’ ότι οι μη διαβητικοί. Επίσης από τους διαβητικούς που εξετάστηκαν, το 68% από αυτούς βρέθηκαν να έχουν απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες.
        
Επίσης, τον Ιούλιο του 2011, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tsukuba Medical Center Mito, στο Ιμπαράκι, Ιαπωνίας, διερεύνησαν τη σχέση διαβήτη και ακοής. Οι Ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα 13 μελετών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 8800 άτομα με προβλήματα ακοής και 23839 άτομα χωρίς προβλήματα ακοής και διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες για να χάσει κάποιος την ακοή του υπερδιπλασιάζονται όταν πάσχει από διαβήτη και ιδιαίτερα οι νεότεροι ηλικιακά.
        
Πως ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής;
        
Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί οι λόγοι για τους οποίους η βαρηκοΐα είναι πιο συχνή στους διαβητικούς ασθενείς, μελέτες σε διαβητικούς  καταδεικνύουν ότι η συσχέτιση αυτή προκαλείται από νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων), η οποία είναι μια συχνή επιπλοκή των δύο τύπων διαβήτη 1 και 2. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παρατεταμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής, αφού επηρεάζουν την παροχή αίματος ή οξυγόνου στα μικροσκοπικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του εσωτερικού αυτιού. Με την πάροδο του χρόνου, προκαλείται βλάβη στα μικροσκοπικά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία του εσωτερικού αυτιού με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ικανότητα του ατόμου να ακούσει.
        
Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων, όπως απομόνωση, πονοκέφαλο, νευρικότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη.
        
Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη διάγνωση. Εάν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε η αποκατάσταση ακοής γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων. Λάβετε υπόψη ότι, η σύγχρονη τεχνολογία στα ακουστικά βοηθήματα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει λύσεις για όλους τους τύπους απώλειας ακοής και συνεπώς να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας.
    

    
Ποια είναι τα συμπτώματα της απώλειας ακοής;

        
Η απώλεια ακοής συμβαίνει σταδιακά και τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή από το ίδιο το άτομο, αλλά από τους γύρω του. Μπορεί να έχετε πρόβλημα ακοής, εάν:
        
•      Ζητάτε από τους γύρω σας να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
        
•      Αυξάνετε την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου πιο ψηλά σύμφωνα με τους γύρω σας
        
•      Παραπονιέστε ότι οι άλλοι μιλούν μπερδεμένα
        
•      Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε ομιλίες σε θορυβώδη περιβάλλοντα
        
•      Δυσκολεύεστε να ακούσετε το ξυπνητήρι, το τηλέφωνο ή το κουδούνι
        
•      Νομίζετε ότι οι άλλοι μιλούν ψιθυριστά
        
•      Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε γυναικείες και παιδικές φωνές
        
•      Αποφεύγετε συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες
        
ΔΩΡΕΑΝ Ακουολογικές Εξετάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
    

Εάν παρουσιάζετε μία ή περισσότερες από τις πιο πάνω ενδείξεις επικοινωνήστε με τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE στο 77776500 για ΔΩΡΕΑΝ αξιολόγηση ακοής.
    
Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline