altΟ Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, με αφορμή τον μήνα Μάιο που έχει καθιερωθεί ως «Μήνας Ακοής», εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η απώλεια ακοής και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

    
Ο μήνας Μάιος καθιερώθηκε το 1927 ως «Μήνας Ακοής» με σκοπό να ευαισθητοποιήσει  το παγκόσμιο κοινό για τις διαταραχές επικοινωνίας και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας, κατανόησης και  ακοής.

Στις μέρες μας, πολλοί πιστεύουν ότι η απώλεια ακοής απασχολεί μόνο την τρίτη ηλικία, αλλά τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 360 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από απώλεια ακοής.  Η συχνότητα εμφάνισης της βαρηκοΐας διπλασιάζεται κάθε δεκαετία και βάση ερευνών εκτιμάται ότι τα δυο τρίτα των ατόμων άνω των 65 χρονών και ένα εκπληκτικό 80% των ατόμων άνω των 80 χρονών υποφέρουν από απώλεια ακοής σε βαθμό που επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα τους. Επίσης, υπάρχει και ένα ποσοστό 35% των ατόμων κάτω των 65 χρονών που πάσχουν από βαρηκοΐα.
    
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημάνει ότι 1,1 δισεκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο να βλάψουν μόνιμα την ακοή τους, λόγω της κακής χρήσης των συσκευών αναπαραγωγής μουσικής (mp3 player, iPod, smartphones) και της έκθεσης σε επιβλαβή επίπεδα θορύβου (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, χώρους εργασίας).
    
alt
    
Η απώλεια ακοής (ή βαρηκοΐα) είναι η πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου με το περιβάλλον, αφού μειώνει την ακουστική του ικανότητα. Μπορεί να προκληθεί από: έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο, λοιμώξεις (ειδικότερα αυτές που επηρεάζουν το κεφάλι ή τα αυτιά), οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής, εκ γενετής ανεπάρκειες, γήρανση, ακουστικό τραύμα, παρενέργεια φαρμάκων, διάφορες παθήσεις (διαβήτης, νεφροπάθεια).

Η απώλεια ακοής, συνήθως, συμβαίνει σταδιακά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην αναγνωρίζουν τα σημάδια για αρκετό καιρό και συχνά τους το επισημάνει κάποιος από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον. Άρα είναι σημαντικό, όλοι οι άνθρωποι να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιητικές ενδείξεις της απώλειας ακοής. Μερικές από αυτές είναι: δυσκολία κατανόησης υψηλών συχνοτήτων (π.χ παιδικές και γυναικείες φωνές), βουητό ή κουδούνισμα στα αυτιά, δυσκολία στην κατανόηση ομιλιών ειδικά από το τηλέφωνο, αύξηση της έντασης της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου. Αν παρουσιάζετε μία ή περισσότερες από αυτές τις ενδείξεις θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο ή ακουολόγο για αξιολόγηση της ακοής σας.
    
Πρόσφατη έρευνα, από το Αμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο Γήρανσης, έδειξε ότι τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν την απώλεια ακοής τους, αναφέρουν αισθήματα κατάθλιψης και άγχους, αυξημένη εσωστρέφεια και αίσθημα αυτοκριτικής, περισσότερο θυμό και απογοήτευση, αυξημένη παράνοια και κοινωνική φοβία.
    
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι, τα άτομα τα οποία ακολουθούν κάποια θεραπευτική αγωγή (μέσω ακουστικών βοηθημάτων ή/και ιατρικής θεραπείας) αναφέρουν βελτιωμένη ψυχική και σωματική υγεία, καλύτερες οικογενειακές σχέσεις, υψηλότερη αυτοεκτίμηση και έντονη κοινωνική δραστηριότητα. alt
   
Πως αντιμετωπίζεται η απώλεια ακοής;

    
Η σωστή αντιμετώπιση της είναι η έγκυρη διάγνωση. Εάν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε η αποκατάσταση ακοής γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων.

Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, εύχρηστα, αποτελεσματικά και σχεδόν αόρατα. Παρέχουν εξαιρετική ακουστική ικανότητα χωρίς σφυρίγματα και απεριόριστη δυνατότητα ρύθμισης με αποτέλεσμα την πλήρη απόλαυση ακοής ακόμη και στο πιο θορυβώδες περιβάλλον. Μπορούν ακόμη μέσω ηχοκάλυψης να μετριάσουν κατά πολύ την ένταση ή και να εξαφανίσουν τα βουητά. Τα ακουστικά βοηθήματα, εκτός από αποκατάσταση της καθημερινής επικοινωνίας, μπορούν να συνδεθούν με το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ηχητικό σύστημα, έτσι ώστε να βελτιώνουν τη λήψη του ήχου από διάφορες πηγές.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να σας προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Περίπου 9 στους 10 χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου κι επομένως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE γιορτάζουν τον «Μήνα Μάιο - Μήνα Ακοής» προσφέροντας Δωρεάν Αξιολόγηση Ακοής και Ειδική Έκπτωση για αγορά ακουστικών βαρηκοΐας για όλο το μήνα Μάιο.

«Φρόντισε» την ακοή σου… γιατί ο κόσμος είναι ομορφότερος όταν τον ακούς.
    
Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline