altΟ Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί 1,1 δισεκατομμύρια νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας ακοής και με ποιες συστάσεις μπορούμε να αποτρέψουμε το πρόβλημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημάνει ότι 1,1 δισεκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο να βλάψουν μόνιμα την ακοή τους λόγω της κακής χρήσης (ή μη ασφαλής χρήσης) των συσκευών αναπαραγωγής μουσικής (mp3 player, iPod, smartphones) και της έκθεσης σε επιβλαβή επίπεδα θορύβου (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, χώρους εργασίας).

Μετά από μελέτες που έγιναν, σε μεσαίου και υψηλού εισοδήματος χώρες, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι σχεδόν το 50% των ατόμων ηλικίας 12-35 χρονών, εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα ήχου (επιβλαβή επίπεδα ήχου) από τη χρήση συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, και περίπου το 40% εκτίθεται σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα ήχου σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Αναφέρει, επίσης, ότι περισσότερο από 43 εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν μόνιμη βλάβη στην ακοή τους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι επιβλαβείς ήχοι είναι αυτοί που η ένταση τους υπερβαίνει τα 85dB.  Μία φυσιολογική συζήτηση έχει ένταση 60dB, ο φυσιολογικός θόρυβος στο δρόμο έχει ένταση 70dB, η ένταση ήχου σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες είναι 110dB, ενώ η χρήση MP3 player/iPod σε υψηλές εντάσεις είναι 115 dB. alt
Η ασφαλής ακρόαση εξαρτάται από την ένταση του ήχου, τη διάρκεια και τη συχνότητα ακρόασης. Για παράδειγμα, η ασφαλής έκθεση σε επίπεδα ήχου των 85dB είναι 8 ώρες, ενώ στα 100dB είναι μόνο 15 λεπτά και στα 109 dB μόνο 2 λεπτά.  Η τακτική έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής ή/και εμβοές (κουδούνισμα ή βούισμα στα αυτιά).  Όταν όμως η έκθεση είναι ιδιαίτερα δυνατή, τακτική ή παρατεταμένη, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των τριχοειδών κυττάρων του κοχλία, με αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής ή βαρηκοΐα είναι η πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου, αφού μειώνεται  η ακουστική του ικανότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και την επαγγελματική απασχόληση. Στις μέρες μας, 360 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από βαρηκοΐα που οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως: η έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο, το οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής, η εκ γενετής βαρηκοΐα, τυχόν παρενέργειες από φάρμακα, η θεραπεία από τον καρκίνο (χημειοθεραπεία), το ακουστικό τραύμα και διάφορες παθήσεις όπως διαβήτης, καρδιοπάθεια- κυκλοφοριακά προβλήματα, άνοια, νεφροπάθεια. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων απώλειας ακοής μπορεί να αποφευχθεί. alt
Ο Dr Etienne Krug, Διευθυντής του τμήματος Διαχείρισης Μη Μεταδοτικών Ασθενειών, Αναπηρίας, Βίας και Πρόληψης Άμεσου Τραυματισμού του ΠΟΥ, σημειώνει ότι: "οι νέοι άνθρωποι  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από την στιγμή που θα χάσουν την ακοή τους, δεν θα επανέλθει. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για ένα θέμα το οποίο δεν αναφερόμαστε αρκετά, όμως έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγάλη βλάβη η οποία μπορεί πολύ εύκολα να προληφθεί.  Η λήψη απλών προληπτικών μέτρων επιτρέπει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό που τους αρέσει, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ακοή τους".

Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Το ανώτατο επιτρεπόμενο επίπεδο έκθεσης στο θόρυβο στο εργασιακό περιβάλλον είναι 85 dB, έως οκτώ ώρες την ημέρα. Πολλοί εργαζόμενοι ή επισκέπτες νυχτερινών κέντρων, μπαρ και αθλητικών εκδηλώσεων εκτίθενται πολύ συχνά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ήχου, και θα πρέπει ως εκ τούτου να μειωθεί σημαντικά η διάρκεια έκθεσης τους. Για παράδειγμα, τα επίπεδα θορύβου σε τέτοιους χώρους είναι 100dB και είναι ασφαλές για όχι περισσότερο από 15 λεπτά.

Οι έφηβοι και νέοι μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα την ακοή τους με τους εξής τρόπους:

•       Ακούγοντας μουσική σε χαμηλή ένταση

•       Φορώντας ωτοασπίδες όταν επισκέπτονται θορυβώδεις χώρους και όταν απολαμβάνουν θορυβώδεις δραστηριότερες (σκοποβολή, κυνήγι)

•       Χρησιμοποιώντας ακουστικά (headphones) που μειώνουν την ένταση ήχου

•       Περιορίζοντας το χρόνο που δαπανούν σε θορυβώδεις δραστηριότητες με τη λήψη σύντομων διαλειμμάτων

•       Παρακολουθώντας τα ασφαλή επίπεδα ακρόασης με τη βοήθεια των εφαρμογών (apps) των smartphones. alt
Επίσης, ο ΠΟΥ συστήνει τον περιορισμό της χρήσης συσκευών ήχου σε λιγότερο από μια ώρα την ημέρα.  Ο Dr Etienne Krug επισημάνει πως "… ακόμη και μια ώρα μπορεί να είναι πάρα πολύ αν η ένταση είναι πολύ δυνατά".

Συνιστάται όπως όλοι οι άνθρωποι να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιητικές ενδείξεις της απώλειας ακοής. Μερικές από αυτές είναι: δυσκολία κατανόησης υψηλών συχνοτήτων (π.χ παιδικές και γυναικείες φωνές), βουητό ή κουδούνισμα στα αυτιά, δυσκολία στην κατανόηση ομιλιών ειδικά από το τηλέφωνο, αύξηση της έντασης της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.

Αν παρουσιάζετε μία ή περισσότερες από αυτές τις ενδείξεις θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο ή ακουολόγο για αξιολόγηση της ακοής σας. Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων όπως απομόνωση, νευρικότητα, πονοκέφαλο, αυξημένη αρτηριακή πίεση, άνοια, κατάθλιψη.

Η αίσθηση της ακοής είναι πολύτιμη γιατί είναι αυτή που μας προσφέρει άνεση στην επικοινωνία. "Φρόντισε" την ακοή σου γιατί… ο κόσμος είναι ομορφότερος όταν τον ακούς!!! Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline