altΟ Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορούμε να φροντίζουμε το αυτί μας και μας ενημερώνει για την απώλεια ακοής.

Η 3η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, το 2007, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

Φροντίζοντας το αυτί!

Το αυτί είναι το αισθητήριο όργανο της ακοής και πρέπει να φροντίζεται σωστά. Οι αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι του αυτιού παράγουν την κυψελίδα (κερί), η οποία αποτελεί μέρος της άμυνας του οργανισμού. Προστατεύει το αυτί από σκόνες, ακαθαρσίες και μικρόβια. Η απουσία του κεριού μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και φαγούρα.

Το αυτί διαθέτει ειδικό μηχανισμό αυτοκαθαρισμού από το κερί, γι αυτό και δεν χρειάζεται η χρήση μπατονέτας ή άλλων αντικειμένων για τον καθαρισμό του. Η χρήση μπατονέτας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση κεριού αφού αυτό σπρώχνεται προς τα μέσα και στοιβάζεται. Άλλα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν είναι η διάτρηση τυμπάνου, η παραμονή βαμβακιού στον πόρο, ο τραυματισμός του ακουστικού πόρου κ.α.

Στους περισσότερους ανθρώπους, το κερί συνήθως μαζεύεται και μετακινείται σιγά, σιγά προς τα έξω παρασύροντας σκόνη και ακαθαρσίες μαζί του. Άρα αυτό το κερί που έχει βγει προς τα έξω, στην είσοδο του αυτιού, μπορεί να καθαριστεί με ένα μαντηλάκι ή άλλο μαλακό ύφασμα.

Σε κάποιους ανθρώπους, η παραγωγή κυψελίδας είναι υπερβολική με αποτέλεσμα να υπάρχει απόφραξη του ακουστικού πόρου από συσσώρευση κυψελίδας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται βύσμα κυψελίδας και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως: μείωση της ακοής, πόνο στα αυτιά, βουητά στα αυτιά, αίσθημα βουλομένου αυτιού. Σε περίπτωση που παρουσιάζετε έστω και ένα από τα πιο πάνω συμπτώματα τότε συνιστάται επίσκεψη στον ιατρό σας. alt
Απώλεια ακοής

Απώλεια ακοής (ή βαρηκοΐα) είναι η πάθηση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του ανθρώπου με το περιβάλλον, αφού μειώνει την ακουστική του ικανότητα.

Συμβαίνει σταδιακά και είναι πλέον ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικοοικονομικής κλίμακας. Πολλοί πιστεύουν ότι η απώλεια ακοής απασχολεί μόνο τη τρίτη ηλικία αλλά τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν μια άλλη εικόνα.

Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις περίπου το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως παρουσιάζει  πρόβλημα ακοής. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Better Hearing αναφέρει ότι τρεις (3) στους δέκα (10) άνω των 60 χρονών, ένας (1) στους έξι (6) ηλικίας 41-59 και ένας (1) στους δεκατέσσερις (14) ηλικίας 29-40 υποφέρουν από κάποιο βαθμό βαρηκοΐας. Εκτιμάται επίσης ότι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 χρονών) έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής και 3 στα 1000 βρέφη γεννιούνται με σοβαρή έως πολύ σοβαρή απώλεια ακοής.

Η απώλεια ακοής μπορεί να προκληθεί από: έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο, λοιμώξεις (ειδικότερα αυτές που επηρεάζουν το κεφάλι ή τα αυτιά), οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής, εκ γενετής ανεπάρκειες, γήρανση, ακουστικό τραύμα, παρενέργεια φαρμάκων, διάφορες παθήσεις (διαβήτης, νεφροπάθεια). Αναγνωρίζοντας την απώλεια ακοής

•    Αισθάνεστε πως οι γύρω σας μιλάνε μπερδεμένα; •    Αυξάνετε την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου; •    Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μία συζήτηση και ειδικά σε παρουσία θορύβου; •    Δυσκολεύστε να κατανοήσετε παιδικές και γυναικείες φωνές; •    Υπάρχει σφύριγμα ή βουητό στα αυτιά σας; •    Αποφεύγετε συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες;

Αν απαντήσετε θετικά σε μία ή περισσότερες από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο ή ακουολόγο για αξιολόγηση της ακοής σας. Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων όπως απομόνωση, νευρικότητα, πονοκέφαλο, αυξημένη αρτηριακή πίεση, άνοια, κατάθλιψη. alt
Αντιμετωπίζοντας την απώλεια ακοής

Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη διάγνωση. Εάν δεν συντρέχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση, τότε η αποκατάσταση ακοής γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων.

Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, εύχρηστα, αποτελεσματικά και σχεδόν αόρατα. Παρέχουν εξαιρετική ακουστική ικανότητα χωρίς σφυρίγματα και απεριόριστη δυνατότητα ρύθμισης με αποτέλεσμα την πλήρη απόλαυση ακοής ακόμη και στο πιο θορυβώδες περιβάλλον. Μπορούν ακόμη μέσω ήχο-κάλυψης να μετριάσουν κατά πολύ την ένταση ή και να εξαφανίσουν τα βουητά. Τα ακουστικά βοηθήματα, εκτός από αποκατάσταση της καθημερινής επικοινωνίας, μπορούν να συνδεθούν με το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ηχητικό σύστημα, έτσι ώστε να βελτιώνουν τη λήψη του ήχου από διάφορες πηγές.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να σας προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Περίπου 9 στους 10 χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου κι επομένως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή τα Κέντρα Ακοής DR GEORGE, προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ Αξιολόγηση Ακοής, για όλο το μήνα Μάρτιο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 77776500 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drgeorgehearingaids.com

Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D., CCC-A, FAAA
Κλινικός Ακουολόγος
Διευθύνων Σύμβουλος των Κέντρων Ακοής DR GEORGE

www.drgeorgehearingaids.com

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline