Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός", εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί το botox αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους αντιγήρανσης και τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά την εφαρμογή της θεραπείας.
Οι γυναίκες και οι άνδρες αναζητουν συνεχώς τρόπους να διατηρήσουν την εμφάνισή τους νεανική και να σβήσουν τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπό τους. Το botox αποτελεί πλέον μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους αντιγήρανσης και προτιμάται από πολλές γυναίκες και άνδρες καθώς έχει άμεσα αποτελέσματα και δεν απαιτεί χειρουργείο. Το botox είναι βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, που παράγεται από τον μικροοργανισμό Cl. botulinum. Έχει την ιδιότητα να διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς, μειώνοντας την κινητικότητά τους , με αποτέλεσμα την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης. Εφαρμόζεται και δρα τοπικά και δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Μετά από 5-6 μήνες η δράση του botox  παρέρχεται, ενώ οι ρυτίδες ακόμη και μετά το πέρας του εξαμήνου παραμένουν βελτιωμένες. Το botox χρησιμοποιείται από το 1989 για την αντιμετώπιση του βλεφαροσπασμού και του στραβισμού. Ωστόσο, η χρήση του για αισθητικούς λόγους καθώς και για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας εγκρίθηκε από των Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) το 2002. Πλέον αποτελεί περισσότερο δημοφιλή επέμβαση από την αυξητική στήθους.  
Η εφαρμογή του botox είναι απόλυτα ασφαλής και δεν επιφέρει μόνιμες παρενέργειες. Μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε πριν και μετά από την εφαρμογή της θεραπείας είναι τα εξής: •    Σιγουρευτείτε ότι η εφαρμογή του botox γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό. •    Επιλέξτε ένα ιατρείο όπου τηρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και υπάρχει εμπειρία στη χρήση βοτουλινικής τοξίνης. •    Συζητήστε με το ιατρό σας όλες σας τις απορίες και τους προβληματισμούς σας σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικασίας. •    Αποφύγετε το αλκοόλ και ασπιρίνη και παραμείνετε σε όρθια θέση για μερικές ώρες μετά την επέμβαση. •    Αποφύγετε το τρίψιμο στην περιοχή και την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων. Εάν τηρηθούν οι παραπάνω προυποθέσεις, οι πιθανότητες επιπλοκών είναι ελάχιστες. Μετά την εφαρμογή της θεραπείας μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ενώ οι ρυτίδες θα υποχωρήσουν σταδιακά μέσα στις επόμενες 10 ημέρες περίπου. Δρ. Αμαλία Τσιατούρα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Cosmetic Derma Medicine
Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός»

www.cosmeticdermamedicine.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline