Η Vitiligo Clinic εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η πάθηση της λεύκης.
    
Η λεύκη οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος να στρέφεται ενάντια στα μελανοκύτταρα και εκδηλώνεται με εμφανείς λευκές κηλίδες και μπαλώματα στο δέρμα.
         
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις λεύκης εμφανίζονται σε μικρή ηλικία. Η λεύκη επηρεάζει την εμφάνιση με σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
         
Συχνά η λεύκη αντιμετωπίζεται ως αισθητικό πρόβλημα. Κάποιοι αποφεύγουν τις κοινωνικές εμφανίσεις για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση απέναντι στο επικριτικό βλέμμα των άλλων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να την καλύψουν με μέικ απ, μακριά μανίκια και ρούχα, ακόμη και με γάντια, όπως έκανε το πιο διάσημο "θύμα" της νόσου, ο Μάικλ Τζάκσον.
         
Αν και τα λευκά σημάδια της λεύκης φαίνονται εντονότερα στις σκούρες επιδερμίδες, η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις. Εξαπλώνεται σε όλες τις φυλές της γης, συμπεριλαμβανομένων των Καυκάσιων, των Ασιατών και των Ινδών.
         
Η λεύκη εμφανίζεται με διάφορες μορφές: γενικευμένη λεύκη, όταν οι λευκές κηλίδες εμφανίζονται συμμετρικά και στις δύο πλευρές του σώματος, τμηματική λεύκη, μόνο στη μία πλευρά του σώματος και εντοπισμένη λεύκη, σε ένα ή λίγα σημεία του σώματος.
         
Ανάλογα με τη μορφή της, αντιμετωπίζεται μόνο από εξειδικευμένα ιατρεία με συγκεκριμένες μεθόδους. Όλες οι θεραπείες της λεύκης δεν είναι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς. Κάποιες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε ασθενείς με δερματίτιδες, με αλλεργίες ή με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Επιπλέον, υπάρχουν θεραπείες που ενώ είναι αποτελεσματικές σε κάποιους, σε άλλους μπορεί να μην είναι.
         
Στόχος της θεραπείας της λεύκης είναι η αποκατάσταση του χρώματος της επιδερμίδας στις λευκές περιοχές του δέρματος. Για τον επαναχρωματισμό της επιδερμίδας ενεργοποιούνται τα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων στο βολβό των τριχοθυλακίων, τα οποία στη συνέχεια μετακινούνται προς την επιφάνεια του δέρματος.
         
Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της λεύκης, που εφαρμόζεται στα πιο σύγχρονα δερματολογικά ιατρεία, είναι η φωτοθεραπεία μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος.
         
Η φωτοθεραπεία γίνεται εξατομικευμένα στον κάθε ασθενή ανάλογα με την έκταση της λεύκης είτε σε συγκεκριμένη περιοχή του σώματος είτε σε ολόκληρο το σώμα. Στην πρώτη περίπτωση εφαρμόζεται εστιασμένη φωτοθεραπεία με τη συσκευή Excimer Light, που είναι πιστοποιημένη από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Συσκευών FDA. Είναι ασφαλής, ανεκτή από όλους τους τύπους δέρματος, δεν έχει παρενέργειες και για τον λόγο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε παιδιά.
         
Αν η λεύκη καλύπτει μεγάλη περιοχή του σώματος, τότε η φωτοθεραπεία γίνεται εντός ειδικής καμπίνας, που εγγυάται ασφαλή, αποτελεσματική  και ομοιόμορφη εφαρμογή σε όλο το σώμα του ασθενή. Για ασθενείς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή για ταχύτερα αποτελέσματα, η θεραπεία μπορεί να εφαρμόζεται και από το σπίτι με εξειδικευμένη φορητή συσκευή φωτοθεραπείας.
         
Η αντιμετώπιση της λεύκης θέλει υπομονή, καθώς για να παρατηρηθεί επαναχρωματισμός του δέρματος χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 μήνες από την έναρξη των συνεδριών φωτοθεραπείας.
         
Αν η λεύκη καλύπτει πάνω από το 50% της επιφάνειας του σώματος, τότε η θεραπεία που προτείνεται ή προτιμάται να εφαρμόζεται είναι αυτή του αποχρωματισμού του υπόλοιπου τμήματος του δέρματος ώστε να ταιριάζει με τις λευκές περιοχές. Η διαδικασία προκαλεί εξάλειψη όλων των μελανοκυττάρων προκαλώντας μόνιμο αποχρωματισμό του δέρματος.
         
Όταν τα άτομα που έχουν λεύκη ενημερωθούν σωστά πως δεν πρόκειται απλά για ένα  αισθητικό πρόβλημα αλλά για μια αυτοάνοση ασθένεια που αντιμετωπίζεται μόνο ιατρικά και από εξειδικευμένο δερματολόγο, τότε θα μάθουν πώς υπάρχει λύση στο πρόβλημά τους και θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει πραγματικά.
         
Vitiligo Clinic
Intensive Quality (IQ) Dermatology
www.vitiligoclinic.gr
         
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline