Η Psoriasis Clinic εξηγεί στο Υγείαonline.gr, αν τα προγράμματα διατροφής που δεν περιέχουν γλουτένη, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με ψωρίαση.
        
Οι ασθενείς με ψωρίαση ή/και ψωριασική αρθρίτιδα, που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή που περιλαμβάνει φωτοθεραπεία, συχνά ανατρέχουν σε δίαιτες και προγράμματα διατροφής που δεν περιέχουν γλουτένη.
        
Η γλουτένη είναι μία σύνθετη πρωτεΐνη, βασική ουσία του σιταριού και άλλων δημητριακών όπως είναι το κριθάρι και η σίκαλη. Την συναντάμε στα συστατικά διαφόρων επεξεργασμένων τροφίμων (μπίρα), στο ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά.
        
Τον βαθμό που επηρεάζει η γλουτένη την σοβαρότητα της ψωρίασης, οι επιστήμονες δεν τον έχουν ακόμη εντοπίσει με ακρίβεια. Ωστόσο, μετά από έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς με ψωρίαση, σε ποσοστό μέχρι και 25%, μπορεί να παρουσιάσουν δυσανεξία στη γλουτένη. Ανάλογη μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, σύμφωνα με την οποία άτομα με κοιλιοκάκη - μια αυτοάνοση δυσλειτουργία του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη - είχαν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν ψωρίαση. Επιπλέον, σε διάφορες δημοσιευμένες μελέτες στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, αναφέρεται ότι υπάρχουν κάποια κοινά γενετικά και φλεγμονώδη αίτια μεταξύ της κοιλιοκάκης και της ψωρίασης. Άτομα με ψωρίαση έχουν διπλό κίνδυνο να διαγνωστούν με κοιλιοκάκη.
        
Από την άλλη, δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν πώς ένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει τον βαθμό σοβαρότητας της ψωρίασης σε εκείνους τους ασθενείς που δεν έχουν κοιλιοκάκη. Μόνο προσωπικές μαρτυρίες βεβαιώνουν ότι δίαιτες χωρίς γλουτένη επηρεάζουν θετικά τη μείωση των εξάρσεων της ψωρίασης.
        

                       
Άτομα που έχουν ψωρίαση και έχουν κοιλιοκάκη ή εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη, μπορούν να δοκιμάσουν να την αφαιρέσουν από τη διατροφή τους, καθώς είναι βέβαιο ότι η δυσανεξία σε κάποιες τροφές επιδεινώνει τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεταξύ των οποίων και η ψωρίαση. Όμως, κάποιος που έχει ψωρίαση αλλά δεν έχει κοιλιοκάκη και δεν είναι δυσανεκτικός στη γλουτένη, πιθανώς να μην είναι καλό να την αφαιρέσει από τη δίαιτά του, αφού η γλουτένη περιέχεται σε πολλά τρόφιμα και η αποχή από αυτή μπορεί να προκαλέσει διατροφική ανισορροπία.
        
Η αφαίρεση της γλουτένης από το καθημερινό διαιτολόγιο ενός ατόμου με ψωρίαση πιθανώς να τον βοηθήσει στη μείωση των ψωριασικών βλαβών, με την προϋπόθεση βέβαια πώς η κατανάλωση τροφών με γλουτένη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον συγκεκριμένο ασθενή.
        
Συνεπώς, την απάντηση στην ερώτηση αν η δίαιτα χωρίς γλουτένη κάνει καλό στην ψωρίαση μπορεί να την δώσει μόνο ο εξειδικευμένος δερματολόγος των πρότυπων ιατρείων Intensive Quality σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο-διατροφολόγο, που διαθέτουν μεταξύ άλλων ειδικοτήτων τα ιατρεία σε Αθήνα και Μαρούσι.
        
Μόνο ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τον ασθενή αν θα πρέπει να βγάλει τη γλουτένη από τη διατροφή του ή όχι. Γι αυτό,  προτού κάποιος με ψωρίαση αποφασίσει να προχωρήσει μόνος του σε δίαιτα χωρίς γλουτένη, είναι απαραίτητο να συζητήσει με τον δερματολόγο των εξειδικευμένων ιατρείων ψωρίασης Intensive Quality.
        
Psoriasis Clinic
www.psoriasisclinic.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline