Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV Human Papilloma Virus) αποκαλείται πλέον και σιωπηλή επιδημία, λόγω της μεγάλης μετάδοσης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια.
        
Τα μόνα συμπτώματα του ιού που μαρτυρούν την παρουσία του είναι τα κονδυλώματα. Είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο εύκολα μεταδίδεται με κολπική, πρωκτική και στοματική επαφή. Το προφυλακτικό προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως καθώς πολλά σημεία μένουν ακάλυπτα, ο ιός μεταφέρεται με την επαφή δέρματος με δέρμα.
        
Για να τα αναγνωρίσετε, φανταστείτε τα σαν μικρά σπυράκια, επίπεδα ή με προεξοχή, σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας. Μπορεί να είναι και μεγαλύτερα αν δεν παρατηρηθούν έγκαιρα, και να πολλαπλασιαστούν, μοιάζοντας με το σχήμα του κουνουπιδιού σε μικρογραφία. Αν δεν είναι ορατά με το γυμνό οφθαλμό, τότε η αίσθηση της αφής είναι η μόνη που μπορεί να σας προβληματίσει.
        
Πολύ σπάνια δημιουργούν κνησμό ή πόνο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι για πρόληψη να γίνεται κλινική εξέταση ετησίως. Εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων και στον πρωκτό, ενώ οι γυναίκες έχουν ένα λόγο παραπάνω ανησυχίας καθώς μπορεί να εμφανιστούν και εσωτερικά στον κόλπο, ενέχοντας κινδύνους για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν και στη στοματική κοιλότητα.
        
Όταν διαγνωστεί η ύπαρξη κονδυλωμάτων, τα βήματα είναι αφενός να γίνει έλεγχος με το HPV DNA τεστ για την ταυτοποίηση του ιού και κατόπιν να αφαιρεθούν με laser CO2:
        
HPV DNA τεστ - Η εξέταση αυτή ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV από δείγμα κυττάρων. Η συνδρομή της μοριακής βιολογίας στην ταυτοποίηση του ιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο τύπος προσδιορίζεται με την μέθοδο της πολλαπλής πολυμεράσης (Multiplex) PCR και του μοριακού υβριδισμού. Με έκπλυμα από το στόμα, με επίχρισμα από τον πρωκτό, το αιδοίο και την ουρήθρα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει η ταυτοποίηση 37 τύπων HPV, ανάμεσα σε αυτούς και οι 6, 11 (υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα) και οι 16, 18 (υψηλού κινδύνου για καρκινογενέσεις).  
        
Θεραπεία με Laser CO2: Είναι η πιο αποτελεσματική και ενδεδειγμένη μέθοδος για τα δερματικά κονδυλώματα. Με τη χρήση του χειρουργικού laser CO2 προσφέρεται άμεση αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών στελεχών του ιού (HPV 16, HPV 18, HPV31 και HPV 45) που αναπτύσσονται στο δέρμα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, και απαιτεί μια μόνο συνεδρία. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος στοχεύει απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και εξαλείφει τα κονδυλώματα ένα-ένα με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζει το υγιές δέρμα γύρω από αυτά. Η επούλωση είναι γρήγορη και χωρίς παρενέργειες. Επίσης, λόγω της εκρίζωσης των κονδυλωμάτων μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος υποτροπής τους.
        

    
Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser CO2 είναι χωρίς πόνο, δεν έχει χρόνο αποθεραπείας, δεν αφήνει ουλές και έχει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι μια αναίμακτη μέθοδος, όπου η δέσμη του laser στοχεύει ακριβώς στο σημείο στο οποίο υπάρχει η βλάβη και την καταστρέφει. Σε μια μόνο συνεδρία είναι εφικτό να εκριζωθούν όλες οι υπάρχουσες βλάβες, (δεν ανιχνεύονται αρχόμενες βλάβες) κατόπιν τοπικής αναισθησίας.
        
Η εξάχνωση των κονδυλωμάτων με Laser υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων λόγω μικρότερου μετεγχειρητικού πόνου και καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Επιπρόσθετα, η δέσμη του Laser μπορεί να περάσει μέσω κολποσκοπίου. Με αυτή την τεχνολογία η χειρουργική προσέγγιση είναι απόλυτα ακριβής ενώ ανακαλύπτονται και εξαχνώνονται και μικρότερες σε μέγεθος αλλοιώσεις, που θα πέρναγαν απαρατήρητες στην κλινική επισκόπηση.
        
Η χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα μέσω του κολποσκοπίου συνίσταται ως εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα κόλπου, τραχήλου, ουρήθρας και πρωκτικού σωλήνα.
        
Να σημειωθεί πως ο ιός HPV παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση και κάποια στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση.
        
Μετά τη θεραπεία, χρειάζονται λίγες ημέρες για την επούλωση και για τον πρώτο μήνα καλό είναι να ακολουθηθούν τα παρακάτω:
        
•    Η αποφυγή της σεξουαλική επαφής
        
•    Η χρήση βαμβακερών εσωρούχων
        
•    Η αποφυγή ξυρίσματος στην περιοχή
        
•    Η αποφυγή χρήσης σφουγγαριού ή πετσέτας κοινής με τον ερωτικό σύντροφο
        
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει παρακολούθηση, όπου μετά από 20 μέρες από τη θεραπεία ο δερματολόγος επανεξετάζει την περιοχή.
        
Ο χρόνος επώασης είναι 8 μήνες, και καθώς υπάρχει κίνδυνος για θυγατρικές βλάβες πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα (συνίσταται ανά μήνα) τον δερματολόγο, έως ότου να διαπιστωθεί η πλήρης εξάλειψη των κονδυλωμάτων. Για ακόμα πιο ολοκληρωμένο έλεγχο, μπορεί να γίνει HPV DNA τεστ σε διάστημα ενός έτους από την στιγμή της θεραπείας.
        
Ιατρική Ομάδα Medi Center
www.medi-center.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline