Εκτύπωση
Κατηγορία: Δέρμα και Υγεία
Εμφανίσεις: 6708

altΟ καρκίνος του δέρματος, είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο. Περίπου το 75% των διαγνώσεων καρκίνου, αφορούν τον καρκίνο του δέρματος. Οι δύο πιο συχνοί τύποι του καρκίνου του δέρματος- το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων,- είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμα. Αντιθέτως, το μελάνωμα, το οποίο αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό τύπο καρκίνου του δέρματος, είναι πιο επικίνδυνο.

Συχνότητα

Τα ετήσια ποσοστά όλων των μορφών καρκίνου του δέρματος, αυξάνονται κάθε χρόνο. Αυτό αποτελεί ένα παράγοντα διαρκώς αυξανόμενης ανησυχίας. Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι περίπου οι μισοί από τους κατοίκους του δυτικού κόσμου, θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος μέχρι την ηλικία των 65 ετών, τουλάχιστον μια φορά. Όμως, επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μπορούν να θεραπευθούν. Όμως, η συχνότητα του καρκίνου του δέρματος αυξάνει ακόμα και αν στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να προληφθεί, περιορίζοντας την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, την κατάλληλη χρήση του σωστού αντί ηλιακού, τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο και της κατάλληλης ενδυμασίας.

Κατανομή

Μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου έχουν οι άνδρες, τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότερες την περιπτώσεις εμφανίζονται μεταξύ 45 και 54 ετών. Υπάρχει επίσης, σχετική κληρονομική επιβάρυνση. alt
Παράγοντες κινδύνου

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος, αποτελεί το χρώμα του δέρματος (τα άτομα με σκούρο δέρμα σπανίως προσβάλλονται, και, εάν προσβληθούν, εμφανίζεται σε πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές του δέρματος). Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, είναι πιο ευάλωτα επειδή το δέρμα τους έχει μικρότερη ποσότητα μελανίνης, η οποία προστατεύει αποτελεσματικά. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφανίζουν τα ξανθά άτομα, με γαλανά μάτια, καθώς και τα άτομα με πολλές κρεατοελιές( πάνω από 100, καθώς και διαταραχές του χρώματος του δέρματος, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από αλβινισμό. Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι, τα μικρά παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία (το καλοκαίρι ιδιαίτερα τις ώρες 11 πμ έως 4 μμ), καθώς αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Μελάνωμα

Το μελάνωμα εμφανίζεται στο φυσιολογικό δέρμα, μπορεί όμως να εμφανισθεί από μια αθώα κρεατοελιά. Τα χαρακτηριστικά  σημεία του μελανώματος είναι τα ακόλουθα: Έχει ασύμμετρο σχήμα, έχει ανώμαλη και ακανόνιστη παρυφή, εμφανίζει ποικιλία χρώματος, έχει αρκετά μεγάλη διάμετρο και, τέλος, αλλάζει μέγεθος και/ή σχήμα. Γενικά, κάθε απότομη αλλαγή στην εμφάνιση των διαφόρων στοιχείων του δέρματος (κρεατοελιές, σπυράκια κ.λπ.), δεν θα πρέπει να παραμένουν χωρίς εξέταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όταν εμφανίζεται και πόνος, διόγκωση ή και αιμορραγία. Η διάγνωση του μελανώματος, γίνεται με βιοψία.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline