altΜε τον όρο αλλεργία εννοούμε αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι παραγόντων του περιβάλλοντος, τους οποίους παράγοντες ονομάζουμε αλλεργιογόνα. Οι αλλεργίες, αποτελούν πολύ συχνές παθήσεις.

Μια από τις συχνότερες μορφές είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως την ρινική συμφόρηση, δάκρυα, κνησμό(φαγούρα) των οφθαλμών και της μύτης, φτάρνισμα, ρινόρροια (εκροή υγρών από τη μύτη), ερεθισμό στον φάρυγγα κ.λπ. Άλλες μορφές αλλεργικών αντιδράσεων μπορούν να περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος (εξανθήματα, σπυράκια και κνησμό). Το αναφυλακτικό σοκ, είναι μια πολύ βαριά μορφή αλλεργικής αντίδρασης, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Στο αναφυλακτικό σοκ, υπάρχει έντονη διόγκωση των ιστών στην περιοχή του φάρυγγα και δυσκολία στην αναπνοή. Τέλος, το άσθμα σχετίζεται πολλές φορές με αλλεργίες.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών, καμιά φορά μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις. Έτσι, το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά συμπτώματα που είναι παρόμοια με αυτά της αλλεργίας. Κατά τυπικό τρόπο όμως, τα συμπτώματα της αλλεργίας, εμφανίζονται συνήθως μια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, ή μετά από έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο.
 
Τι είναι δυσανεξία και ποιά η διαφορά της από την αλλεργία;

Μια άλλη συνηθισμένη μορφή αλλεργίας, είναι η τροφική αλλεργία. Τότε το άτομο εμφανίζει αντίδραση προς κάποια συγκεκριμένη τροφή. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίζουν από ένα απλό εξάνθημα και να φθάνουν μέχρι επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις, που ονομάζονται αναφυλακτικές αντιδράσεις. Ο  μηχανισμός μέσω του οποίου προκαλείται η αλλεργική αντίδραση, περιλαμβάνει την παραγωγή διαφόρων χημικών ουσιών, από τις οποίες η κυριότερη είναι η ισταμίνη. alt
Εδώ θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε την έννοια της αλλεργίας από την έννοια της δυσανεξίας προς μια συγκεκριμένη τροφή. Έτσι, με τον όρο δυσανεξία, εννοούμε ότι δεν υπεισέρχεται καμία ανοσολογική αντίδραση, αλλά απλά, ο ασθενής στερείται ενός συγκεκριμένου ενζύμου. Ένας πολύ συχνός τύπος δυσανεξίας προς κάποια τροφή, είναι η δυσανεξία προς την λακτόζη. Στην περίπτωση αυτή, τα άτομα που εμφανίζουν αυτήν την δυσανεξία, έχουν έλλειψη ενός ενζύμου (το οποίο ονομάζεται λακτάση), το οποίο είναι απαραίτητο για να γίνει η πέψη της λακτόζης.

Τότε, σαν αποτέλεσμα της ελλιπούς πέψης, παράγονται αέρια, προκαλείται φούσκωμα και κοιλιακός πόνος στα άτομα που εμφανίζουν αυτήν την δυσανεξία και καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.. Μερικοί τύποι δυσανεξίας προς διάφορες τροφές, μπορούν να αντιμετωπισθούν με την επιλογή τροφίμων τα οποία έχουν υποστεί μια συγκεκριμένη επεξεργασία, ώστε να καταναλώνονται χωρίς πρόβλημα από τα άτομα που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη δυσανεξία.

Επανερχόμενοι στο θέμα της αλλεργίας προς τις τροφές, αναφέρουμε τις τροφές που συχνότερα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτές είναι, το γάλα (κυρίως στα παιδιά), τα αβγά, τα φιστίκια, τα καρύδια, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα θαλασσινά (κυρίως στους ενήλικους).

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline