Εκτύπωση
Κατηγορία: Ορθοπεδική και Ρευματολογία
Εμφανίσεις: 3672

altΟ Σπύρος Π. Γαλανάκος MD, PhD, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπότροφος EFORT, Νοσοκομείο "ΚΑΤ" Δ' Ορθοπεδική Κλινική, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου, σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται και ποιοι ασθενείς είναι υποψήφιοι να χειρουργηθούν με τη μέθοδο αυτή.

Η ολική αρθροπλαστική αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις στην Ορθοπεδική, με την οποία αντιμετωπίζονται με εξαιρετική επιτυχία νοσήματα (εκφυλιστικά, ρευματικά κ.α.) των αρθρώσεων ενήλικων ασθενών. Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες και ασφαλείς επεμβάσεις στην ιατρική επιστήμη. Πιο συχνές είναι οι αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος. Λιγότερο συχνά γίνεται στην ποδοκνημική και στις αρθρώσεις του άνω άκρου (ώμος, αγκώνας).

Η συγκεκριμένη μέθοδος έγκειται στην αντικατάσταση μιας κατεστραμμένης άρθρωσης (λόγω επιδεινούμενης φθοράς του αρθρικού χόνδρου από άγνωστη αιτιολογία, από ρευματικές παθήσεις, από τραυματισμό, από φλεγμονή ή λόγω σπανιότερων καταστάσεων) με συμβατά και αδρανή με τον οργανισμό εμφυτεύματα. Η νέα πρόθεση στο ισχίο δεν είναι ακριβώς η ίδια με τη φυσιολογική άρθρωση, αλλά λειτουργεί εξίσου καλά. Αποτελείται από τα ίδια τμήματα όπως και η φυσιολογική, δηλαδή την κεφαλή και την κοτύλη (Σχήμα). alt

Ο στόχος κάθε αρθροπλαστικής είναι η εξάλειψη του πόνου, η αποκατάσταση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Εντούτοις θα πρέπει στους ασθενείς να γίνεται γνωστό ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την ιστοσυμβατότητα των εμφυτευμάτων δεν είναι ακόμα γνωστές σε όλες τους τις λεπτομέρειες. Με τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια,  οι τεχνητές αρθρώσεις διατηρούνται σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών μέχρι και 15 - 20 χρόνια κατά μέσο όρο, χρονικό διάστημα το οποίο ο ασθενής περνά χωρίς πόνο και με μεγαλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο χρόνος διατήρησης μιας τεχνητής άρθρωσης εξαρτάται όχι μόνο από τη χειρουργική τεχνική και το είδος της άρθρωσης αλλά και από το σωματικό βάρος και τις δραστηριότητες του ασθενούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος και οι υπερβολικές δραστηριότητες θα συντομεύσουν το χρόνο παραμονής της τεχνητής άρθρωσης και θα οδηγήσουν στην ταχύτερη φθορά και χαλάρωση αυτής. Είναι βέβαια δυνατή η αντικατάσταση εκ νέου μιας τεχνητής άρθρωσης, τα αποτελέσματα όμως της δεύτερης εγχείρησης δε φτάνουν αυτά της πρώτης και σε ποιότητα και σε χρόνο.

Ο καταλληλότερος υποψήφιος για την αντικατάσταση μιας άρθρωσης με τεχνητή, είναι εκείνος που ο πόνος επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά του, γίνεται βασανιστικός, δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αντιμετώπιση (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία) και μειώνει την ποιότητα ζωής του. Όρια ηλικίας προς τα πάνω για τη διενέργεια ολικής αρθροπλαστικής σχεδόν δεν υπάρχουν, αρκεί η γενική κατάσταση του ασθενούς να επιτρέπει μια τέτοια εγχείρηση.  Όσο προοδεύει η ιατρική τόσο αυξάνονται προς τα πάνω τα όρια ηλικίας για τη διενέργεια μιας αρθροπλαστικής. Όρια ηλικίας προς τα κάτω όμως υπάρχουν. Πρέπει να αποφεύγονται σε παιδιά και εφήβους διότι ο σκελετός τους αναπτύσσεται ακόμα. Σπάνια βέβαια ο γιατρός αναγκάζεται να το κάνει και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. alt

Την τελευταία δεκαετία εφαρμόζονται τεχνικές μικρής ή ελάχιστης παρεμβατικότητας κατά τη διενέργεια αντικατάστασης μιας άρθρωσης
. Πρόκειται για επεμβάσεις μέσω προσπελάσεων που σέβονται την ανατομία κατευθυνόμενες μέχρι την άρθρωση του ισχίου διαμέσου μυών χωρίς τη διατομή αυτών. Έτσι τα οφέλη που προσφέρουν είναι η ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος, η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και η μικρότερη απώλεια αίματος. Η αποκατάσταση μετεγχειρητικά είναι ταχύτατη, που σημαίνει ότι η αυτοεξυπηρέτηση αλλά και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πιο γρήγορες από τις συμβατικές τεχνικές.

Ενδεχόμενες επιπλοκές που σχετίζονται με αυτήν την επέμβαση είναι: λοίμωξη, φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή,  βλάβη σε νεύρα ή αγγεία, πρώιμη φθορά της άρθρωσης, εξάρθρημα, κάταγμα.

Σπύρος Π. Γαλανάκος MD, PhD
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Υπότροφος EFORT, Νοσοκομείο "ΚΑΤ" Δ' Ορθοπεδική Κλινική

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline