Εκτύπωση
Κατηγορία: Ορθοπεδική και Ρευματολογία
Εμφανίσεις: 2158

altΤα άτομα προχωρημένης ηλικίας, θα πρέπει να ελέγχουν περιοδικά τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, εάν χρησιμοποιούν συμπληρωματικό μαγνήσιο. Ακόμη και μια ήπια και κατά τα άλλα, μη εμφανής νεφρική δυσλειτουργία, η οποία εμφανίζεται συχνά σ’ αυτή την ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικά επίπεδα μαγνησίου, ενώ το άτομο λαμβάνει μέτριες δόσεις.

Ποιος ο ρόλος των βιταμινών;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει, ότι σε μερικά υπερήλικα άτομα, είναι σύνηθες φαινόμενο η ανεπάρκεια της βιταμίνης D (η οποία απαιτείται για την κανονική απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές). Κατά συνέπεια, η αποκατάσταση των κανονικών επιπέδων της βιταμίνης D, είναι πολύ σημαντική, με την προϋπόθεση βεβαίως, ότι θα πρέπει να λαμβάνεται η κατάλληλη φροντίδα, ώστε να μη λαμβάνονται υπερβολικές ποσότητες από αυτή την βιταμίνη, επειδή τότε εμφανίζονται τοξικά αποτελέσματα.

Κατά το παρελθόν, η σύσταση ήταν για 400 μονάδες ημερησίως. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί διερωτήθηκαν εάν επαρκεί αυτή η δόση, ειδικά για τα άτομα με λίγη ή καθόλου έκθεση στον ήλιο (το ηλιακό φώς, προάγει τον σχηματισμό της βιταμίνης D στο σώμα). Όμως, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι υπερβολικές δόσεις βιταμίνης D, μπορεί να αποβούν τοξικές. Το ανώτατο όριο δοσολογίας για την συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D, ορίζεται σήμερα στις 2.000 Διεθνείς Μονάδες. Ο αρμόδιος ιατρός, είναι αυτός που θα καθορίσει την δοσολογία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό και την γενική κατάσταση του ατόμου.

Ποιος ο ρόλος των διουρητικών και τι προφυλάξεις απαιτούνται;

Όσον αφορά τα διάφορα διουρητικά, ενώ τα πιο ισχυρά μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου, η υδροχλωροθειαζίδη και τα σχετικά με αυτήν, προκαλούν, αντιθέτως, κατακράτηση ασβεστίου και μαγνησίου. Τα διουρητικά χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας. Εάν συνυπάρχουν κράμπες (ή οστεοπόρωση), θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα προηγούμενα, για πιθανή λήψη υδροχλωροθειαζίδης ή άλλου τύπου θειαζίδης, εάν κρίνεται απαραίτητο. alt Τα διουρητικά επίσης, προκαλούν εξάντληση των αποθεμάτων νατρίου, ενώ μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο και για το κάλιο. Πολλοί ασθενείς που χρησιμοποιούν διουρητικά, ευρίσκονται επίσης υπό δίαιτα με περιορισμένο νάτριο. Σε άτομα που υποφέρουν από κράμπες, θα πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα των διουρητικών επί του νατρίου και του καλίου και να αποκαθίστανται οι τυχόν διαταραγμένες συγκεντρώσεις αυτών των στοιχείων στο αίμα.

Αφυδάτωση και μυϊκές κράμπες

Τα υπερήλικα άτομα, συχνά δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών, γεγονός που συχνά οφείλεται στο ότι η αίσθηση της δίψας, μειώνεται με την ηλικία. Αυτή η κατάσταση, χειροτερεύει στα άτομα εκείνα που λαμβάνουν διουρητικά. Για μερικά άτομα, η λήψη έξι έως οκτώ ποτηριών νερού ημερησίως, βελτιώνει τις κράμπες. Θα πρέπει όμως, να αποφεύγονται τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, επειδή αυτά αυξάνουν την απώλεια υγρών. Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα που ευρίσκονται υπό δίαιτα με περιορισμένο νάτριο, θα πρέπει να συμβουλευθούν τον ιατρό τους και να μην αγνοούν τα συνιστώμενα όρια λήψης υγρών.

Όσον αφορά τις νυκτερινές κράμπες, συχνά είναι δύσκολο να προσδιορισθεί η ακριβής αιτία τους. Η καλύτερη πρόληψη περιλαμβάνει το τέντωμα των μυών, την επαρκή λήψη υγρών, την λήψη, εάν απαιτείται, ασβεστίου και βιταμίνης D και Ε και μετά από συμβουλή ιατρού, την λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου.

Ποιος ο ρόλος της κινίνης στις μυϊκές κράμπες;

Όσον αφορά ειδικά φάρμακα για τις μυϊκές κράμπες, τελευταίως χρησιμοποιείται ευρέως η κινίνη, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την θεραπεία, χωρίς να είναι όμως  επισήμως εγκεκριμένο. Το φάρμακο αυτό, έχει χρησιμοποιηθεί κατά της ελονοσίας.

Η κινίνη δρα μειώνοντας την υπερδιεγερσιμότητα των μυών. Έχει πολύ σοβαρές παρενέργειες, μπορεί να προκαλέσει συγγενείς ανωμαλίες και αποβολές, διαταραχές των αιμοπεταλίων καθώς και ναυτία, εμέτους, κεφαλαλγίες, κώφωση, διαταραχές της όρασης και καρδιακές ανωμαλίες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνεται συμβουλή από ειδικό ιατρό.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline