Εκτύπωση
Κατηγορία: Ορθοπεδική και Ρευματολογία
Εμφανίσεις: 2667

altΗ ουρική αρθρίτιδα, είναι ένας τύπος αρθρίτιδας. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια φλεγμονή, συνήθως μιας άρθρωσης. Σοβαρή μορφή ουρικής αρθρίτιδας, μπορεί να προσβάλει πολλές αρθρώσεις συγχρόνως, οπότε ονομάζεται πολυαρθρική ουρική αρθρίτιδα.

Τι προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την συσσώρευση στην άρθρωση κρυστάλλων ουρικού οξέως, το οποίο είναι μια χημική ουσία, υποπροϊόν του μεταβολισμού. Όταν συσσωρεύονται οι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος, προκαλούν φλεγμονή σε μια άρθρωση, ή φλεγμονή, η οποία προκαλεί πόνο, ερυθρότητα, θερμότητα και διόγκωση της άρθρωσης.

Το αυξημένο επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα, οδηγεί στη συσσώρευση ουρικού οξέος στους ιστούς της άρθρωσης. Το ουρικό οξύ, υπάρχει φυσιολογικά εντός του σώματος και είναι ένα φυσιολογικό υποπροϊόν της δίασπασης ορισμένων πρωτεϊνών, που ονομάζονται πουρίνες. Οι αιτίες των αυξημένων επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα (υπερουριχαιμία), περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, την παχυσαρκία, ορισμένα φάρμακα, όπως είναι τα διουρητικά και την χρόνια μειωμένη λειτουργία των νεφρών. Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα. Η ασθένεια αυτή, είναι συχνότερη μετά από εγχείρηση, τραυματισμό και αφυδάτωση. Ορισμένα φάρμακα, όπως είναι τα διουρητικά, τα οποία αυξάνουν το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας και αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός ότι, φάρμακα τα οποία μειώνουν το επίπεδο του ουρικού οξέος, όπως είναι η αλλοπουρινόλη, μπορούν αρχικά να προκαλέσουν μια παροδική αύξηση του ουρικού οξέος. Η ασπιρίνη, σε χαμηλές δόσεις, μπορεί να προδιαθέσει για κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Η θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, λόγω των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος που απελευθερώνονται, όταν καταστρέφονται κύτταρα. Οι αρθρώσεις που είναι ήδη προσβεβλημένες από εκφυλιστική αρθρίτιδα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτελέσουν σημείο προσβολής ουρικής αρθρίτιδας. alt
Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας;

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα και σημεία της ουρικής αρθρίτιδας, είναι η αιφνίδια έναρξη του πόνου, η διόγκωση, η ερυθρότητα και η θερμότητα. Η προσβεβλημένη άρθρωση, συχνά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην επαφή, σε σημείο που μερικοί ασθενείς, εμφανίζουν πόνο ακόμη και με την μετακίνηση των κλινοσκεπασμάτων την νύχτα.

Η ουρική αρθρίτιδα, συχνά προσβάλλει τις αρθρώσεις των κάτω άκρων. Ο πλέον τυπικός εντοπισμός της, είναι το μεγάλο δάκτυλο. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιείται και ο όρος «ποδάγρα», που σημαίνει τανάλια του ποδιού. Η ουρική αρθρίτιδα, μπορεί επίσης να προσβάλει τον αστράγαλο, το γόνατο, τον ώμο, τον καρπό, τις αρθρώσεις της άκρας χειρός και γενικά κάθε άρθρωση του σώματος. Όταν η ουρική αρθρίτιδα, είναι σε σοβαρότερη μορφή ή διαρκεί περισσότερο, μπορούν να προσβληθούν πολλές αρθρώσεις συγχρόνως.

Ένα άλλο σημείο της ουρικής αρθρίτιδας, είναι η παρουσία των ουρικών τόφων. Ο τόφος είναι ένα σκληρό οζίδιο από ουρικό οξύ, το οποίο μπορεί να εντοπισθεί σε πολλά σημεία του σώματος, συνήθως στους ώμους, στο άνω σημείο του χόνδρου του πτερυγίου του ωτός και στην επιφάνεια άλλων αρθρώσεων. Η παρουσία τόφων ουρικού οξέος, υποδηλώνει ότι το σώμα είναι υπερφορτωμένο με ουρικό οξύ, επί πολλά χρόνια και απαιτείται χορήγηση φαρμάκων. Η παρουσία λίθων στους νεφρούς, μπορεί να αποτελεί ένα σημείο ουρικής αρθρίτιδας, αφού οι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος, μπορούν να εναποτεθούν στους νεφρούς. alt
Πως γίνεται η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας;

Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για την διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας, είναι ο εντοπισμός των κρυστάλλων του ουρικού οξέος στο υγρό που έχει αφαιρεθεί από μια άρθρωση που φλεγμαίνει. H εξέταση αυτή μπορεί να γίνει από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς, με μικροσκοπική εξέταση. Αυτό έχει σημασία, γιατί υπάρχουν και άλλες ασθένειες που μοιάζουν στα συμπτώματα, όπως η ψευδο-ουρική αρθρίτιδα, η οποία οφείλεται στην εναπόθεση κρυστάλλων πυροφωσφορικού ασβεστίου. Βεβαίως και ο έλεγχος του αίματος γιά ουρικό οξύ, βοηθά στον εντοπισμό της νόσου.

Ποια είναι η πρόγνωση της ουρικής αρθρίτιδας;

Πρόκειται περί χρόνιας καταστάσεως. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς θα υποφέρουν από υποτροπιάζουσες, επώδυνες κρίσεις και μπορεί να εμφανισθούν καταστροφές των αρθρώσεων και άλλες επιπλοκές.

Είναι δυνατή η πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας;

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου της ουρικής αρθρίτιδας είναι κληρονομικοί και συνεπώς, δεν μπορούν να προληφθούν. Όμως, πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή και η παχυσαρκία, μπορούν να προληφθούν. Η διατήρηση σταθερού κανονικού βάρους και διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πτωχή σε κεκορεσμένα λίπη και κόκκινο κρέας, μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline