Ο Σταύρος Καρπουχτσής MSc, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Συμβουλευτική Ενηλίκων, Σχέσεων, Ζεύγους, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η αλεξιθυμία και γιατί χαρακτηρίζεται παράγοντας υψηλού κινδύνου για ψυχολογικά προβλήματα.

Ο όρος αλεξιθυμία έχει συνδεθεί στην έρευνα με ένα μεγάλο εύρος ψυχολογικών προβλημάτων και συνάμα με μια μεγάλη γκάμα αρνητικών στοιχείων προσωπικότητας ανάμεσα σε αυτά ο νευρωτισμός, η εσωστρέφεια, αρνητική εικόνα για τον εαυτό και άλλα. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε την λέξη αλεξιθυμία ήταν ο ερευνητής Σιφναίος το 1975 σαν αποτέλεσμα έρευνας για το γνωστική και συναισθηματική στάση των ανθρώπων με σωματικά συμπτώματα. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το στερητικό α-(έλλειψη), λέξις (λόγια), θυμός-θυμικό (διάθεση-συναίσθημα). Επί της ουσίας η λέξη σημαίνει έλλειψη λέξεων για τα αισθήματα. Η αλεξιθυμία είναι ένα πολυδιάστατο στοιχείο προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από δυσκολία  αναγνώρισης και περιγραφής των συναισθημάτων, περιορισμένη ικανότητα φαντασίας και δυσκολία αναλυτικού και λεπτομερούς τρόπου σκέψης. Οι άνθρωποι με αλεξιθυμία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα δικά τους αισθήματα και συχνά φαίνονται αδιάφοροι και ασυναίσθητοι στα αισθήματα των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Αντίθετα ασχολούνται υπερβολικά με τις σωματικές τους αντιδράσεις και όλα τα αισθήματα βρίσκουν έκφραση σε σωματικά συμπτώματα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η αλεξιθυμία συνδέεται πολύ έντονα με την σωματοποίηση των συμπτωμάτων και τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Σε αντίθεση με την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας, η αλεξιθυμία δεν αποτελεί ψυχιατρική διάγνωση μα ούτε και ασθένεια. Είναι ένα στοιχείο προσωπικότητας, χαρακτηρολογικό συστατικό το οποίο συνιστά παράγοντα συνδεδεμένο με πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Πλήθος ερευνών υπογραμμίζουν την αλεξιθυμία σαν τάση, ένα επιπρόσθετο επιβαρυντικό χαρακτηριστικό που ευνοεί την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, διαταραχών προσωπικότητας, αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης. Η αλεξιθυμία είναι ένας σχετικά νέος όρος για τον ελληνικό πληθυσμό σε σύγκριση με τον δυτικό κόσμο. Ίσως επειδή και σαν χαρακτηριστικό προσωπικότητας δείχνει να είναι ξένο στην κουλτούρα και στα χαρακτηριστικά του ελληνικού πληθυσμού. Παρόλα αυτα, έρευνες δείχνουν ότι και στην χώρα μας τα ποσοστά είναι υψηλά, υψηλότερα από ότι θα αναμενόταν και ειδικότερα πολύ περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Ο όρος αλεξιθυμία υπογραμμίζει και φέρνει στην πρώτη γραμμή την μεγάλη σημασία των συναισθημάτων για την ψυχολογική υγεία και ευεξία. Επίσης είναι ένα ενδεικτικό χαρακτηριστικό που μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια σε πιο αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση ή πρόληψη πολλών ψυχολογικών προβλημάτων. Παράλληλα ίσως να εξηγεί και την δυσκολία πολλών ανθρώπων να μιλήσουν και να μοιραστούν τον συναισθηματικό τους κόσμο ή να προχωρήσουν σε αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας. Σταύρος Καρπουχτσής MSc
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Συμβουλευτική Ενηλίκων - Σχέσεων - Ζεύγους

www.epilysi.com


Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline