Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Ψυχική Υγεία
Εμφανίσεις: 32455

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα συναισθηματικά συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει εξίσου και σωματικά συμπτώματα, που συχνά ονομάζονται «ψυχοσωματικά» ή «σωματοποίηση της κατάθλιψης».  Πολλά άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη δεν αναζητούν ποτέ τη βοήθεια ειδικού, επειδή δε γνωρίζουν ότι τα φυσικά τους συμπτώματα μπορεί και να προκαλούνται από την κατάθλιψη.

Επίσης, πολλοί είναι και οι γιατροί που δεν παρατηρούν τα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν πόνο ή άλλα φυσικά συμπτώματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

•    Οι κεφαλαλγίες Παρατηρούνται αρκετά συχνά στα άτομα με κατάθλιψη. Εάν είχατε ήδη ημικρανίες, ενδέχεται να επιδεινωθούν εάν πάσχετε από κατάθλιψη. •    Πόνος στην πλάτη Εάν ήδη είχατε πόνους στην πλάτη, η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί σε περίπτωση κατάθλιψης. •    Μυϊκοί πόνοι και πόνος στις αρθρώσεις Η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει οποιοδήποτε είδος χρόνιου πόνου. •    Πόνοι στο θώρακα

Όπως είναι λογικό, είναι πολύ σημαντικό να εξετάζονται οι πόνοι στο θώρακα από κάποιον ειδικό άμεσα. Μπορεί να αποτελούν ένδειξη σημαντικών καρδιακών προβλημάτων. Αλλά ο πόνος στο θώρακα συσχετίζεται επίσης και με την κατάθλιψη. •    Προβλήματα πέψης Μπορεί να νιώθετε ζάλη ή ναυτία. Ενδέχεται επίσης να εμφανίσετε διάρροια ή χρόνια δυσκοιλιότητα. •    Εξάντληση και κόπωση Ασχέτως του πόσο κοιμάστε, ενδέχεται να νιώθετε κούραση ή εξάντληση. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ή ακόμα και αδύνατο. •    Προβλήματα ύπνου Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν μπορούν πλέον να κοιμηθούν καλά. Ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί ή δεν μπορούν αποκοιμηθούν όταν πέφτουν για ύπνο. Άλλοι κοιμούνται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. •    Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος Ορισμένα άτομα με κατάθλιψη χάνουν την όρεξή τους και ως εκ τούτου χάνουν βάρος. Άλλα λιμπίζονται συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων - όπως οι υδατάνθρακες - και παίρνουν βάρος. •    Ζάλη Αυτού του είδους τα φυσικά συμπτώματα δεν είναι «όλα στο κεφάλι μας». Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πραγματικές αλλαγές στο σώμα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, κάτι που μπορεί να επιφέρει στομαχικές διαταραχές. Η κατάθλιψη δείχνει να συσχετίζεται με την αστάθεια κάποιων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο.  Κάποιες από αυτές τις χημικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση που έχουμε για τον πόνο. Πάρα πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάθλιψη κάνει τα άτομα που προσβάλλει να αισθάνονται τον πόνο διαφορετικά από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Μην ξεχνάτε να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν φυσικά συμπτώματα και μην θεωρείτε ότι θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Ενδέχεται να χρήζουν επιπλέον επαγγελματικής βοήθειας.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος