Η Γεωργία Τζίμα, Ψυχολόγος, Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι συμβαίνει στη ψυχολογία μας όταν χάνουμε την εργασία μας.
Η εργασία δεν παρέχει μόνο οικονομική ασφάλεια αλλά και ψυχολογικά οφέλη καθώς το άτομο που εργάζεται νιώθει ότι έχει κάποια αξία, έρχεται σε επαφή με άτομα έξω από το στενό κύκλο της οικογένειας, αυξάνει τον έλεγχο της ζωής του και δραστηριοποιείται.

Γιατί είναι σημαντικό το πρόβλημα της ανεργίας;
Η ανεργία είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, καθώς δημιουργεί στο άτομο ανασφάλεια και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική, κοινωνική και σωματική του υγεία. Όταν το άτομο δεν έχει ένα επαρκές εισόδημα  υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής του. Το φαινόμενο της ανεργίας γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο αριθμός των ανέργων είναι μεγάλος και μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα στον γυναικείο πληθυσμό. Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία Οι άνεργοι εκδηλώνουν συνήθως συμπτώματα νεύρωσης, άγχους, κατάθλιψης και ψυχοσωματικών νοσημάτων. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μπορεί να είναι τόσα πολλά και να οδηγηθούν σε φτώχεια και η φτώχεια με τη σειρά της οδηγεί σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση ώστε το άτομο να αναζητήσει βοήθεια για ψυχολογικές διαταραχές. Επίσης, συχνά τα οικονομικά προβλήματα προκαλούν ένταση και διαμάχες στην οικογένεια και αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και τη διάλυση των μελών. Επιπτώσεις στην κοινωνική υγεία Η έλλειψη εισοδήματος οδηγεί το άτομο στη διακοπή των κοινωνικών σχέσεων, αφού για να μπορέσει το άτομο να διατηρεί κοινωνικές σχέσεις χρειάζεται χρήματα. Η αυξημένη κοινωνική απομόνωση με τη σειρά της ενισχύει την εργασιακή περιθωριοποίηση καθώς το άτομο δεν ενημερώνεται για επαγγελματικές ευκαιρίες όταν απομονώνεται. Επίσης, η ανεργία μπορεί να ωθήσει τα άτομα σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, σε φαινόμενα αλκοολισμού και εγκληματικότητας. Γενικότερα, η ανεργία μειώνει την κοινωνική βελτίωση, κάνει το άτομο πιο παθητικό και μπορεί να το οδηγήσει σε καταστάσεις κοινωνικο-οικονομικού αποκλεισμού. Επιπτώσεις στη σωματική υγεία Η ανεργία επηρεάζει την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, αφού η οικονομική κατάσταση του ατόμου καθορίζει τις συνθήκες διαβίωσής του, όπως επίσης και τη δυνατότητά του να έχει μία σωστή διατροφή και την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, το στρες έχει επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου και όσο πιο πολύ άνεργος είναι κάποιος, τόσο περισσότερα προβλήματα υγείας μπορεί να παρουσιάσει. Δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονιών όπου η απόγνωση οδηγεί κάποιους ανθρώπους. Ποιοι παράγοντες προστατεύουν το άτομο από τις αρνητικές επιπτώσεις της ανεργίας; Έχει βρεθεί πως η αυτοεκτίμηση του ατόμου, η πεποίθηση ότι είναι αγαπητό και αξιόλογο το βοηθάει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ανεργίας. Επίσης, το άτομο που έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα φαινόμενα όπως η ανεργία. Η στάση που θα έχει το άτομο απέναντι στην ανεργία επηρεάζεται σημαντικά και από την συναισθηματική σταθερότητα. Όσο πιο εύκολα στενοχωριέται και απελπίζεται το άτομο, τόσο πιο ανήμπορο αισθάνεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Η κοινωνική υποστήριξη είναι ο πιο σημαντικός προστατευτικός παράγοντας για τους νέους άνεργους. Όταν το άτομο περνά χρόνο με φίλους αισθάνεται λιγότερο στρες, κατάθλιψη και άγχος.

Γεωργία Τζίμα - Ψυχολόγος
Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline