Εκτύπωση
Κατηγορία: Ψυχολογία και Ψυχική Υγεία
Εμφανίσεις: 1271

altΔεν υπάρχει κανένα ειδικό τεστ, που να δείχνει οριστικά, ότι κάποιο άτομο πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη. Συνεπώς, ο αρμόδιος θεράπων ιατρός, θα διαγνώσει την διαταραχή αυτή, αφού συγκεντρώσει το πλήρες ατομικό και οικογενειακό, παθολογικό και ψυχιατρικό ιστορικό.

Στη διαδικασία αυτή, ο θεράπων ιατρός, μπορεί να ζητήσει και διάφορα εργαστηριακά τεστ, τα οποία θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν στη διάγνωσή του.

Από ποια παρεμφερή κατάσταση, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η επιλόχειος κατάθλιψη;

Η επιλόχειος κατάθλιψη θα πρέπει οπωσδήποτε να διαφοροποιηθεί από την πολύ πιο συνηθισμένη «συναισθηματική δυσφορία» ή, όπως συνήθως ονομάζεται «baby blues». H κατάσταση αυτή, εμφανίζεται πολύ πιο συχνά και συμβαίνει στις περισσότερες νέες μητέρες. Τα συμπτώματα που περιλαμβάνει, είναι το κλάμα, η νευρικότητα, το άγχος και  η σύγχυση. Όμως, σε αντίθεση προς την επιλόχειο κατάθλιψη, τα συμπτώματα των baby blues, τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα γύρω στην τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό και μέχρι την 10η ημέρα θα έχουν συνήθως εξαφανισθεί και επιπλέον, δεν επηρεάζουν την ικανότητα των γονέων στο να λειτουργούν κανονικά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της επιλόχειας ψύχωσης;

Η επιλόχειος ψύχωση, αποτελεί ένα επείγον ψυχιατρικό περιστατικό, το οποίο απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση, λόγω του σοβαρού κινδύνου πρόκλησης σωματικής βλάβης στο νεογέννητο, ή αυτοκτονίας της μητέρας. Η επιλόχειος ψύχωση, αρχίζει συνήθως εντός των πρώτων δύο εβδομάδων μετά τον τοκετό. Στα συμπτώματα αυτής της κατάστασης, περιλαμβάνονται, ο εξαιρετικά αποδιοργανωμένος τρόπος σκέψεως, η αλλόκοτη συμπεριφορά, ασυνήθιστες ψευδαισθήσεις και παραλήρημα. Συχνά, η επιλόχειος ψύχωση, αποτελεί σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής, και ονομάζεται επίσης μανιακή κατάθλιψη. Τέλος, η εποχική συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder-SAD), έχει συμπτώματα κατάθλιψης και εμφανίζεται κατά τους σκοτεινότερους χειμερινούς μήνες. alt
Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή για την επιλόχειο κατάθλιψη;

Η θεραπευτική αγωγή της επιλόχειας κατάθλιψης, είναι η ίδια, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και ομάδες υποστήριξης, μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τούς πάσχοντες, στο να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση αυτή, αλλά και να λάβουν υποστήριξη από άλλους γονείς, που πέρασαν απ’ αυτή την κατάσταση. Οι διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας, μπορούν να βοηθήσουν πολύ ουσιαστικά, ιδιαίτερα τις νέες μητέρες που θηλάζουν. Γενικά, οι θεραπείες αυτές μπορεί να διαρκέσουν, από μερικές εβδομάδες, μέχρι μήνες.

Η φαρμακευτική αγωγή της επιλόχειας κατάθλιψης, περιλαμβάνει την χορήγηση διαφόρων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, βελτιώνονται ουσιαστικά. Μπορεί να χρειασθεί χρονικό διάστημα από μία έως έξι εβδομάδες, μετά από κανονική λήψη των φαρμάκων, για να αρχίσει το άτομο να αισθάνεται καλύτερα. Συνεπώς, έχει σημασία, να μην εγκαταλείπεται πρόωρα η φαρμακευτική αγωγή, αφού τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται αμέσως. alt
Ποια είναι η πρόγνωση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Οι γυναίκες που παρουσίασαν επιλόχειο κατάθλιψη, είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν και πάλι κατάθλιψη, κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα παιδιά από μητέρες που παρουσίασαν επιλόχειο κατάθλιψη, έχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν συναισθηματικά προβλήματα, λόγω των προβληματικών σχέσεων με την μητέρα τους.

Μπορεί να προληφθεί η επιλόχειος κατάθλιψη;

Η πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συχνών επισκέψεων στις νέες μητέρες ειδικευμένων νοσηλευτριών, που θα μπορούν να αξιολογήσουν επί τόπου την κατάσταση και τους πιθανούς κινδύνους.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline