altΟι διαταραχές της κατάθλιψης, είχαν ήδη παρατηρηθεί από την αρχαία εποχή. Ο Ιπποκράτης αναφέρεται στην κατάθλιψη με τον όρο "μελαγχολία", που κατά λέξη σημαίνει μαύρη χολή. Η μαύρη χολή, μαζί με το αίμα, το φλέγμα και την κίτρινη χολή, αποτελούσαν τις τέσσερις χυμούς (υγρά), που, εκείνη την εποχή θεωρούσαν ότι αποτελούν τα στοιχεία του ανθρώπινου σώματος.

Η κατάθλιψη, κατά τον 19ο αιώνα εθεωρείτο σε μια κληρονομική αδυναμία της ιδιοσυγκρασίας. Κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα, ο Φρόιντ συνέδεσε την κατάθλιψη με την ενοχή και την σύγκρουση.

Κατά τις δεκαετίες του  50 και 60, η κατάθλιψη χωρίστηκε σε δύο τύπους, την ενδογενή και την νευρωτική. Η ενδογενής σημαίνει ότι η κατάθλιψη προέρχεται από μέσα από το ίδιο το σώμα, ίσως είναι γενετικής προέλευσης, ή προκύπτει από το τίποτα. Η νευρωτική ή αντιδραστική κατάθλιψη, προκύπτει από κάποιο καθαρά προδιάθεσικό παράγοντα του περιβάλλοντος, όπως είναι ο θάνατος ενός συζύγου ή κάποια άλλη σημαντική απώλεια, όπως είναι η απώλεια της εργασίας. Κατά τις δεκαετίες του 70 και του 80, η προσοχή μετατοπίστηκε από τα αίτια της κατάθλιψης, στα αποτελέσματα που αυτή προκαλεί επί των ατόμων.

Δηλαδή, οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ποιά είναι τα συμπτώματα και οι διά ταραγμένες λειτουργίες, για τις οποίες συμφωνούν οι ειδικοί ότι αποτελούν ένα καταθλιπτικό σύνδρομο; Μολονότι, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις (όπως συμβαίνει με όλους τους κλάδους της ιατρικής), οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στα ακόλουθα: alt
1.  
 Μία καταθλιπτική διαταραχή, είναι ένα σύνδρομο (δηλαδή, ομάδα συμπτωμάτων), η οποία περιγράφει μια περίοδο κακής και / ή ευερέθιστης διάθεσης, η οποία υπερβαίνει την φυσιολογική λύπη η στεναχώρια. Πιο ειδικά, η κακή διάθεση της κατάθλιψης, χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια, καθώς και από πιο σοβαρά συμπτώματα και λειτουργικές αδυναμίες, απ’ ότι φυσιολογικά.

2.    Τα σημεία και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, χαρακτηρίζονται όχι μόνο από αρνητική διάθεση, σκέψεις και συμπεριφορές, αλλά επίσης και από συγκεκριμένες μεταβολές στις σωματικές λειτουργίες (για παράδειγμα, πόνοι στο σώμα, χαμηλή ενεργητικότητα ή σεξουαλική διάθεση, καθώς επίσης προβλήματα διατροφής, βάρους ή ύπνου). Αυτές οι λειτουργικές μεταβολές της κλινικής κατάθλιψης, ονομάζονται συχνά νευροφυτικά σημεία. Αυτό σημαίνει ότι, διάφορες μεταβολές που γίνονται στο νευρικό σύστημα, προκαλούν πολλά σωματικά συμπτώματα, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα μειωμένη συμμετοχή και αυξημένο ή μειωμένο επίπεδο λειτουργικότητας.

Ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή, ειδικά διπολική κατάθλιψη (μανιοκαταθλιπτικό σύνδρομο), φαίνεται ότι είναι ευάλωτα κληρονομικά σε αυτή την κατάσταση. alt
Οι διαταραχές της κατάθλιψης, αποτελούν ένα πελώριο πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού επηρεάζουν εκατομμύρια άτομα. Υπολογίζεται ότι, από κάποια μορφή κατάθλιψης, υποφέρει περίπου το 10% των ενηλίκων, ποσοστό μέχρι 8% των εφήβων και 2% των παιδιών προεφηβικής ηλικίας. Η μορφή της κατάθλιψης μετά τον τοκετό, είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες μετά από τη γέννηση παιδιών. Οι έφηβοι που πάσχουν από κατάθλιψη, βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία, την οποία διατηρούν εφόρου ζωής.

Σε μια μεγάλη κλινική μελέτη, η κατάθλιψη προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην γενική κατάσταση της υγείας εκείνων που είχαν προσβληθεί, πιο συχνά απ' ότι προκάλεσε η αρθρίτιδα, η υπέρταση, η χρόνια πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης, και σε μερικές περιπτώσεις, τόσο συχνά όσο η στεφανιαία νόσος.

Η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, HIV, άσθματος και πολλών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Άλλες επιπλοκές της κατάθλιψης, περιλαμβάνουν τις τάση της, να αυξάνει την νοσηρότητα και την θνησιμότητα από αυτές και από πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Η κατάθλιψη μπορεί να συνυπάρχει, με ουσιαστικά κάθε άλλη ψυχική ασθένεια, επιβαρύνοντας την κατάσταση εκείνων που πάσχουν από τον συνδυασμό, τόσο της κατάθλιψης, όσο και των άλλων ψυχικών παθήσεων.

Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους, έχει την τάση να είναι χρόνια, έχει χαμηλό ποσοστό ανάνηψης και, πολύ συχνά, δεν είναι κάτω από συστηματική θεραπεία. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι, οι υπερήλικοι άνδρες, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών.

Η κατάθλιψη συνήθως εντοπίζεται για πρώτη φορά από γιατρό του πρωτοβάθμιου τομέα της υγείας, και όχι από κάποιον ειδικό ψυχίατρο. Επιπλέον, επειδή συχνά η πάθηση αυτή συχνά μεταμφιέζεται, έχει σαν αποτέλεσμα η πραγματική κατάθλιψη να μην εντοπίζεται πάντοτε.

Παρά τις σαφείς κλινικές ενδείξεις και τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη θεραπεία, η κατάθλιψη συχνά δεν θεραπεύεται σωστά. Υπάρχει ελπίδα ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί προς το καλύτερο. Για την πλήρη ανάνηψη, ανεξάρτητα από το κατά πόσον υπάρχει ένας προδιαθεσικός παράγοντας ή εμφανίζεται να προέρχεται από το πουθενά, η θεραπεία με φάρμακα και / ή ηλεκτρό-σπασμοθεραπεία και ψυχοθεραπεία, είναι αναγκαία. alt
Ποιοι μύθοι υπάρχουν σχετικά με την κατάθλιψη;

Τα παρακάτω αποτελούν μύθους σχετικά με την κατάθλιψη και τη θεραπεία της:

•    Πρόκειται μάλλον για μια αδυναμία παρά για μια ασθένεια

•    Εάν αυτός που υποφέρει, προσπαθήσει σκληρά να το ξεπεράσει, αυτό θα εξαφανιστεί

•    Εάν αγνοήσεις την κατάθλιψη στον εαυτό σου ή σε κάποιον που αγαπάς, αυτή θα εξαφανιστεί

•    Τα πολύ έξυπνα ή τα πολύ ολοκληρωμένα άτομα, δεν παθαίνουν κατάθλιψη

•    Τα άτομα που πάσχουν από αναπτυξιακές ανωμαλίες, δεν παθαίνουν κατάθλιψη

•    Τα άτομα με κατάθλιψη είναι "τρελά"

•    Κατάθλιψη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα

•    Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες, δεν παθαίνουν κατάθλιψη

•    Υπάρχουν φυλετικές ομάδες στις οποίες δεν εμφανίζεται κατάθλιψη

•    Η κατάθλιψη δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν ευερεθιστότητα

•    Τα άτομα που λένε σε κάποιον ότι σκέπτονται να διαπράξουν αυτοκτονία, το λένε μόνο για να προσελκύσουν την προσοχή και πότε δεν πρόκειται να  το πραγματοποιήσουν, ιδιαίτερα εάν έχουν μιλήσει σχετικά με αυτό προηγουμένως σε κάποιον

•    Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, δεν είναι δυνατόν να πάσχουν την ίδια στιγμή από κάποια άλλη ψυχική ή παθολογική κατάσταση

•    Όλα τα ψυχιατρικά φάρμακα προκαλούν εξάρτηση

•    Τα ψυχιατρικά φάρμακα δεν είναι ποτέ αναγκαία για τη θεραπεία της κατάθλιψης

•    Τα φάρμακα αποτελούν τη μοναδική αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη

•    Στα παιδιά και στους εφήβους δεν θα πρέπει ποτέ να χορηγούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline