altΗ Χριστίνα Καλαμπόκη, Ψυχολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως συνδέονται η συναισθηματική κρίση και η οικονομική κρίση, με την μοναξιά και την θλίψη που νοιώθουμε τις ημέρες των εορτών.

Διαφημίσεις η μία μετά την άλλη μας καλούν να απολαύσουμε τις φετινές γιορτές και δείχνουν χαρούμενα υγιή πρόσωπα σε ζεστό περιβάλλον με καλή παρέα, φαγητό και πολλά υλικά αγαθά. Η περίοδος των γιορτών είναι μία περίοδος καταθλιπτική για πληθώρα ανθρώπων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιχειρήσουν μία απόδραση από τον ρυθμό ζωής της πόλης ή ακόμη χειρότερα κάποια παρέα για να μοιραστούν το άπλετο χρόνο που διαθέτουν. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει πολύ τους ανθρώπους και τους εμποδίζει να χαρούν το λεγόμενο πνέυμα των γιορτών. Τα έξοδα τόσο για το στολισμό του σπιτιού, όσο και το γιορτινό τραπέζι αποτελεί ένα μεγάλο άγχος για πολλά νοικοκυριά. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μία αφορμή απογοήτευσης και στενοχώριας. Πίσω από την θλίψη και το άγχος που συνοδεύει ο ερχομός των γιορτών είναι η απουσία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων στις μέρες μας. Τα παλιά τα χρόνια ο κόσμος παρά την φτώχια απολάμβανε την περίοδο των διακοπών. Τα παιδιά δεν είχαν την πολυτέλεια να λαμβάνουν δώρα, όπως τα σύγχρονα παιδιά της δυτικής κοινωνίας, αντίθετα η χαρά τους ήταν το παιχνίδι στην ύπαιθρο με τα άλλα παιδιά και οι ώρες που περνούσαν με την οικογένεια τους παρασκευάζοντας γλυκά, φαγητά και κάνοντας πλείστες δραστηριότητες από κοινού. Στη σύγχρονη οικογένεια παρατηρείται ότι τα μέλη είναι αποστασιοποιήμενα μεταξύ τους, δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία. Ο καθένας είναι κλεισμένος στο δωμάτιο του. Έτσι βλέπουμε πολλά ζευγάρια να διέρχονται κρίση την περίοδο των διακοπών που αναγκάζονται να περάσουν κοινό χρόνο μαζί. Συνειδητοποιούν τότε το συναισθηματικό και επικοινωνιακό χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα την περίοδο των εορτών, το οποίο αφορά κυρίως νεαρά σε ηλικία άτομα είναι η μοναξιά. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων που περνούν αυτές τις μέρες μόνοι τους, είτε γιατί δεν έχουν φίλους είτε γιατί οι φίλοι τους έχουν διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις αυτές τις μέρες και αδυνατούν να τις περάσουν μαζί τους ή γιατί βρίσκονται μακρία από την οικογένειά τους. Ως αποτέλεσμα αισθάνονται πιο μόνοι από ποτέ. alt
Ταυτόχρονα η απουσία απασχόλησης φέρνει στην επιφάνεια την έλλειψη πληρότητας στη ζωή τους. Η δουλειά έχει για πολλά άτομα τα οποία ζουν μόνα τους μία αγχολυτική δράση. Βοηθά στο να ξεχνούν τα προσωπικά τους θέματα και προβλήματα. Φεύγοντας από την ρουτίνα της καθημερινότητας προκύπτει το θέμα του πως θα αξιοποιήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το χρόνο τους. Ο χρόνος που προκύπτει και που πρέπει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο, παράλληλα με την απουσία του αισθήματος της ασφάλειας που προκαλεί η ρουτίνα και η καθημερινότητα, ανεβάζει τα επίπεδα του στρες και οδηγεί σε μία έντονη ανησυχία και στενοχώρια. Πλέον οι προσδοκίες μας είναι πέραν του δέοντος υψηλές και άφταστες. Συγκρίνουμε την ευτυχία μας με την ευτυχία του γείτονα, του συναδέλφου, του φίλου, του γνωστού και, αντί να απολαμβάνουμε αυτά που έχουμε, σκεφτόμαστε διαρκώς αυτά που δεν έχουμε, αυτά που δεν μπορούμε να προσφέρουμε και αισθανόμαστε πολύ δυστυχείς. Η αλήθεια είναι πως η λύση στην οποία καταφεύγουν πολλοί για να χαλαρώσουν και να καλύψουν τα θέματα που ανακύπτουν τις περιόδους των διακοπών, όπου έχουν περισσότερο χρόνο να παρατηρήσουν και να δουλέψουν με τον εαυτό τους και συνεπώς βγαίνουν στην επιφάνεια πράγματα που λανθάνουν, είναι δυστυχώς οι καταχρήσεις όλων των ειδών. Πολλά ξενύχτια, υπερβολές στο φαγητό κα στο ποτό, αγορές με έντονο καταναλωτικό χαρακτήρα, τυχερά παιχνίδια, χρήση ήπιων ναρκωτικών είναι συχνοί τρόποι που αποσκοπούν στο να καλύψουν το υπάρχον συναισθηματικό κενό που αισθάνονται. alt
Η πρόταση μου ως ψυχολόγος είναι να δουν αυτή την περίοδο ως μία τέλεια αφορμή για να ασχοληθούν με  τον εαυτό τους, τις ανάγκες τους, να θυμηθούν μία αγαπημένη ξεχασμένη δραστηριότητα ή να κάνουν κάτι που αναβάλουν εδώ και καιρό και φυσικά να χτίσουν καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με τους γύρω τους. Πιο συγκεκριμένα συστήνω να περάσουν περισσότερο ουσιαστικό χρόνο με τον σύντροφο, την οικογένεια, τους φίλους, τους συγγενείς, κι αν αυτό είναι αδύνατο, να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο ώστε να έρθουν πιο κοντά στους γνωστούς και συναδέλφους τους, χωρίς το άγχος της ανταλλαγής δώρων, αλλά με το να χαρίζει ο ένας την παρουσία του στον άλλο.

Με άλλα λόγια να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για ουσιαστική in vivo κοινωνική δικτύωση. Εδώ βέβαια υπεισέρχεται και η κοινωνική ευαισθησία την οποία πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να καλούμε στο σπίτι μας και μεμονωμένα άτομα αυτές τις μέρες για να φάνε μαζί μας ή να κάτσουμε γύρω από το τζάκι και να απολάυσουμε απλά ένα ζεστό ρόφημα. Εξάλλου η αγάπη και η θαλπωρή πρέπει να βρίσκονται πάντα στις καρδιές μας και να είναι διαθέσιμες προς προσφορά ώστε να νιώθουμε πλήρεις και ευτυχείς.

Χριστίνα Καλαμπόκη
Ψυχολόγος
www.psychologo.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline