Εκτύπωση
Κατηγορία: Παιδί και Έφηβος
Εμφανίσεις: 2253

altΗ Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός, Επιστημονική Υπεύθυνη του πρώτου εξειδικευμένου κέντρου e-learning Ειδικών Μαθημάτων Αγγλικών www.specialenglish.gr, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορούμε να οργανώσουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων, αυτοσχέδιες δραστηριότητες μάθησης, για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για εκείνα με δυσλεξία.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία να οργανώσουμε αυτοσχέδιες δραστηριότητες και να κάνουμε τη μάθηση στα ελληνικά ή και τα αγγλικά παιχνίδι.

Ας παίξουμε λοιπόν:

1α. Με το τρίγωνο για τα κάλαντα… Μπορούμε να παίξουμε με το παιδί ένα παιχνίδι ακουστικής διάκρισης φωνημάτων όπως: "Χτύπα το τρίγωνό σου μια φορά όταν ακούς π.χ. το D στην αρχή της λέξης και δύο φορές όταν ακούς το T, στην αρχή της λέξης".

1β. Μπορούμε να κάνουμε κατάτμηση λέξεων σε συλλαβές λέγοντας στο παιδί να χτυπήσει το τρίγωνό του τόσες φορές, όσα είναι τα τμήματα της λέξης.

2. Με την τράπουλα μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια εξάσκηση στην πρόσθεση. Νικητής θα είναι αυτός που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο άθροισμα υπολογίζοντας σωστά!

3. Με την κάλτσα του Άγιου Βασίλη, μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης. Βάζουμε στην κάλτσα διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα βγάζουμε από την κάλτσα τα τοποθετούμε σε σειρά, έπειτα τα ανακατεύουμε και προσπαθούμε να τα βάλουμε ξανά στην αρχική τους θέση.

Ακόμη, με τα ίδια αντικείμενα μπορούμε να φτιάξουμε μια προφορική ιστορία συνδυάζοντάς τα με όποιο τρόπο θέλουμε, σύμφωνα με τη φαντασία μας. alt
4. Με τα ημερολόγια των Χριστουγέννων που έχουν μικρά παράθυρα με σοκολατάκια, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την άδεια συσκευασία για να εξασκήσουμε τα μικρά παιδιά σε απλές πράξεις πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού και διαίρεσης (τοποθετώντας κουμπιά, μπίλιες ή βόλους από πλαστελίνη στις άδειες θέσεις).

5. Με τα χαρτιά περιτυλίγματος των δώρων μπορούμε να φτιάξουμε κολάζ κόβοντάς τα σε μικρά κομμάτια και εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητα με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι το παιχνίδι αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μάθησης για όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα για εκείνα με δυσλεξίαΚαλά Χριστούγεννα!!! Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου
Επιστημονική Υπεύθυνη
Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός

www.specialenglish.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline